23 / 11 / 2024
fuzul

Hisseli tapuda yerler belli olur mu? Hisseli tapunun sakıncaları nelerdir?

Hisseli tapuda yerler belli olur mu? Hisseli tapunun sakıncaları nelerdir?

Hisseli tapu, diğer tapu türlerinden farklıdır. Yeni bu tapuya sahip olanlar bazı sorularına yanıt aramaktadır. İşte hisseli tapu hakkında merak edilenler!




HİSSELİ TAPUDA YERLER BELLİ OLUR MU?

Hisseli olan mülklerde, kimin taşınmazın hangi kısmın sahip olduğu belli değildir. Taşınmazın tüm bölümlerine tüm hissedarlar ortak olmaktadır. Bu yüzden de tüm hissedarlar ile ortak bir anlaşmaya varmadığı zaman gayrimenkulün bir kısmını dahi kullanma hakkı bulunmaz.

HİSSELİ TAPUNUN SAKINCALARI VAR MI VARSA NELERDİR?

Çok hissesi olan yerlerden hisse alınması çok riskli bir durumdur. Bu satış adına da hepsinden muvafakat almak çok zorlu bir işlemdir. İçlerinden birisi şufa Hakkı ya da ortaklığın giderilmesi adına da dava açılabilir. Sık sık hissedarlar satışlar ile değişebilir. Bizzat kendileri satmasalar bile borçlarından dolayı haciz konulup satılabilir.

HİSSEDARLARDAN BİRİ İCRALIK OLUR İSE NE OLUR?

Haciz işleminin gerçekleştirildiği zaman borçlu olan hissedar hissesini satışa çıkarma hakkına sahiptir. Bu halde gayrimenkul bir bütün halinde satılamaz. Yani borçlu hissedarın kendi payı üzerine yapacağı satış işleminden diğer hissedarlar zarar göremezler. Yalnızca bu satış işlemi ile yeni hissedarlar elde edilmiş olur.

500 METREKARE ARSAYA KAÇ METREKARE EV YAPILIR?

Bu konuda TAKS oranına bakılır. TAKS oranı 0,20 ise yine arsa metrekaresi ile beraber çarparak 100 metrekare taban alanı hakkınız olduğu sonucu ortaya çıkar. Bu durumdan dolayı 500 metrekare arsa üzerine 750 metrekare inşaat alanı izni alındığı zaman isterseniz her biri 50 metrekare olan 15 adet daire yapılabilir.


Geri Dön