Emlak Terimleri

Hisseli tapunun bölünmesi için gerekenler!

Hisseli tapu, bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği tapu olarak karşımıza çıkıyor. Peki, hisseli tapu nasıl bölünür? Hisseli tapunun bölünmesi için gerekenler nelerdir?

Hisseli tapunun bölünmesi için gerekenler!

Hisseli tapu, bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği tapu olarak karşımıza çıkıyor. Hisseli tapuların satışları ile ilgili esaslar, 03 Ekim 1997 tarihinde yayınlanan 1997/12 sayılı Genelgen ve bu genelgenin yasal dayanağı olan 3194 sayılı İmar Kanununun 18 inci maddesi son fıkrasında yer alıyor.


İlgili kanunun 18 inci maddesinin son fıkrası ile 1997/12 sayılı Genelge bölerek hisse satışını yasaklıyor. Bu yasal esaslar ile: İster imar planı olmayan yerlerde, isterse imar planı olan yerlerde; daha önce herhangi bir şekilde edinilmiş hisselerin bölünmeden aynen satışına yasak getirilmiyor. 


Hisse bölünmesi ile ilgili yasal hususlar Tapu ve Kadastro Müfettişi İsmail Değirmenci tarafından şu şekilde özetleniyor: "18 inci maddesinin son fıkrasından ve 1997/12 sayılı Genelge’den anlaşıldığı üzere istisnalar şunlardır;

 

a – Veraset yoluyla intikal, (Eğer 1’den çok mirasçı varsa intikal yapılınca taşınmaz mecburen hisselere bölünecek.)

 

b – İmar Şuyulandırması, (İmar uygulaması nedeniyle hisseler bölünebilecek)

 

c – Kat irtifakı veya kat mülkiyetine yönelik hisselendirmeler, (Kat irtifakı ya da kat mülkiyeti tesisinde hisseler bölünebilecek)

 

d – Cebri icra yoluyla satış, (Eğer icra Dairesi taşınmazın tamamını değil de belli bir hissesini borca yeterli görüp haczeder ve satarsa, hisse bölünmesi gerçekleşmiş olur.

 

e – Mahkeme ilamlarına dayanılarak ilam gereği hisse verme, (Mahkeme kararı ile hisse bölünebilir)

 

f – "Tarım" ve "Hayvancılık" Amaçlı Hisseli Satışlar, (Hisse bölerek aldığınız yerde tarım ve hayvancılık yapacaksanız Genelgedeki şartlarla olabilir)

 

g – "Turizm", "Sanayi" ve "Depolama" Amaçlı Hisseli Satışlar, (Hisse bölerek aldığınız yerde turizm, sanayi ve depolama amaçlı bina yapacaksanız Genelgedeki şartlarla olabilir)"



Toprak tapulu daire alınır mı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com