Hisseli tapusu olanlar dikkat! Taşınmazınız zorunlu satışa çıkabilir!
Hisseli tapusu olanlar için çok önemli bir uyarı yapıldı. Bu uyarıyı dikkate almayan vatandaşların tapularının satışa çıkabileceği öğrenildi. İşte detaylar...
Türkiye’de gayrimenkuller iki farklı türe ayrılıyor. Bu gayrimenkuller mülkiyetlerine göre kategorize ediliyor. Bir vatandaşın mülkiyetindeki gayrimenkuller müstakil, birden fazla bireyin mülkiyetindeki gayrimenkuller de müşterek olarak sınıflandırılıyor. Müşterek gayrimenkullerde de tapular hisseli oluyor. Bu gayrimenkullerin yönetiminde hisse sahipleri karar verici durumunda oluyor. Bu durum, bazı hak ve sorumlulukları gerektiriyor.
HİSSELİ TAPULARIN EN ÖNEMLİ HAKKI
Hisseli tapuların yönetimi müstakil tapuya göre biraz zor oluyor. Mülkiyet hakkı birden fazla bireyde olması nedeniyle bu tapuların yönetiminde her hisse sahibinin söz hakkı bulunuyor. Bu yalnızca söz hakkıyla sınırlı kalmıyor. Hisseli tapuların korunması için bir de önalım hakkı bulunuyor. Şufa hakkı olarak da bilinen bu kanuni hak ile hisse sahiplerinin kurdukları ortaklığı 3’ncü bireyler kolay kolay dahil olamıyor. Üçüncü kişinin ortaklığa girmesi için bir hisse sahibinin hissesini satması ve bu hisse payını diğer ortakların satın almak istememesi gerekiyor.
ÜÇÜNCÜ KİŞİ HİSSE SAHİBİ OLURSA NE OLUR?
Hisseli tapulara üçüncü kişilerin dahil olması kesinlikle bir sorun yaratmıyor şeklinde bir anlama sahip değil. Fakat üçüncü kişiler tüm hisse paylarını satın almak isterlerse bu nokta büyük bir risk doğuyor. Bunun için mahkeme yoluna gidiliyor. Ortaklığın giderilmesi davası açılırsa diğer hisse sahipleri hisselerini satmak zorunda kalabiliyor. Ya al ya ver biçimdeki bir sistem uygulanıyor ve diğer hisse sahiplerinin mali gücü yoksa bu hisseleri üçüncü kişiler değerinin altında bir fiyatla bile satın alabiliyor. Bu da taşınmazın hissedarların elinden gitmesi anlamına geliyor.
İCRA YOLU UYARISI
Öte yandan, hisseli tapu sahipleri için icra uyarısı yapıldı. Bu kapsamda, hisse sahiplerinin çok dikkatli olmaları gerekiyor. Ayrıca, yalnızca kendileri için değil diğer hissedarların da icralık borçlarının takibinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Eğer bir hissedarın icralık bir borcu bulunuyorsa ve aynı zamanda, haciz işlemi başlamışsa söz konusu hisse payı icradan satışa çıkabiliyor.
Bakırköy Kentsel Dönüşüm Platformu’ndan İBB Meclisi’nin aldığı karara tepki!