Sektörel

Hisseli tapusu olanlara son dakika uyarısı: Bunu yaparsanız eviniz, arsanız zorunlu satışa çıkabilir!

Hisseli tapusu olan binlerce vatandaş için bir son dakika uyarısı geldi. Binlerce kişinin dikkat etmesi gereken bu ayrıntı, tapuların satışa çıkmasını kapsıyor. İşte ayrıntılar...

Türkiye genelinde gayrimenkul çeşitleri ikiye ayrılıyor. Gayrimenkuller mülkiyet durumlarına göre sınıflandırılıyor. Bu kapsamda, bir kişinin mülkiyetinde olan gayrimenkuller müstakil, birden fazla kişinin mülkiyetindeki gayrimenkuller de müşterek şekilde ayrılıyor. 

Müşterek gayrimenkullerde tapular hisseli oluyor. Söz konusu gayrimenkul çeşitlerinin idaresinde hisse sahipleri karar verici drumunda oluyor. Bu durumda bazı hak ve sorumlulukları gerektiriyor. 

HİSSELİ TAPULARDA BU HAKKA DİKKAT, ÖNCELİK VERİLİYOR

Uşak Gündem'de yer alan habere göre; hisseli tapuların idaresi, diğer tapu çeşidine göre daha zor oluyor.  Mülkiyet hakkının birden çok kişide olması sebebiyle bu tapuların idaresinde her hisse sahibinin söz hakkı bulunuyor. 

Bu durum sadece söz hakkıyla da sınırlı olmuyor. Hisseli tapuların muhafazası için bir de önalım hakkı bulunuyor. 

Şufa hakkı şeklinde ifade edilen bu yasal hak kapsamında, hisse sahiplerinin kurdukları ortaklığa üçüncü kişiler kolay kolay dahil olamıyorlar. 3'üncü bir kişinin ortaklığa dahil olabilmesi için bir hisse sahibinin hissesini satıışa sunması ve bu hisse payını diğer ortakların satın almak istememesi gerekiyor. 

BUNU YAPARSANIZ TAPUNUZ ELİNİZDEN GİDER 

Hisseli tapulara 3'üncü kişilerin dahil olması, kesinlikle bir sorun oluşacak anlamı taşımıyor. Fakat, 3'üncü kişiler tüm hisse paylarını satın almak isterseler işte orada büyük bir risk oluşuyor. 

Bunun için mahkemeye gidilmesi gerekir ve ortaklığın giderilmesi davası açılması durumunda, diğer hisse sahipleri hisselerini zorunlu şekilde satmak durumunda kalabiliyor.

Bu çerçevede, ya al ya ver şeklinde bilinen sistem uygulanır ve diğer hisse sahiplerinin ekonomik gücünün olmaması halinde, hisseleri 3'üncü kişi değerinden daha düşük bir bedelle bile satın alabilir. 

Bu da gayrimenkulün hissedarların elinden gitmesi anlamına geliyor. 

HİSSENİZ İCRADAN SATILABİLİR 

Hisseli tapusu olan vatandaşlar için bir son dakika uyarısı yapıldı. Yapılan uyarıda, hisse sahiplerinin çok dikkatli olması gerektiğinin altı çizildi. 

İcra borçları, hisseli tapular için önem arz ediyor. Bu çerçevede, yalnızca kendinizin değil, hissedarların da icralık borçlarının takip edilmesi gerekiyor. 

Hissedarların icralık bir borcu olması halinde, haciz işlemi başlamışsa ilgili hisse payı icradan satışa sunulabiliyor. 

Tarım Kredi gübre indirimini resmen uzattı: Çiftçilere 400 TL indirimli gübre satışında son gün 17 Kasım!

Canlı altın fiyatları: Gram, çeyrek, yarım, tam altın ne kadar? Yatırımcılar dikkat! 14 Kasım Salı altın fiyatları

İmar barışı mağdurlarından eylem: Yıkım değil çözüm istiyoruz!