Hisseli tapuyu müstakile çevirmenin yolu nedir?
Hisseli tapu sahipleri gayrimenkullerini müstakil tapu dönüşümü ile daha güvenli hale getirebiliyorlar. Hisseli tapudan müstakil tapuya geçişin hızlı yolu nedir? İşte ayrıntılar...
Hisseli tapuya ait gayrimenkullerin bu tarz tapuya sahip olması sıkıntılı bir durum olarak görülüyor. Bu özelliğe sahip tapularda mülkiyet hakları bölündüğü için tam bir tasarrufta bulunma imkanı yok. Bu hisseli tapularda satış işlemi yapılacaksa bile hissedarlara haber verilmesi gerekirken farklı durumlarda hisse sahipleri bir anda hisseleri maalesef kaybedebiliyorlar. Bu sebeplerden dolayı hisseli tapular için ilk atılmak istenen adım ise hisseli tapuları müstakil tapuya dönüştürmek olacak.
EN HIZLI DÖNÜŞÜM NASIL OLUR
usakgundem.com'da yer alan habere göre; Hisseli tapudan müstakil tapuya dönüşümde en iyi ve cabuk yolu bir hissedarın diğer tüm hissedarların paylarını satın almasıdır. Bu şeklide bir durum olduğunda tüm hisseler tek bir kişide toplanacağı için gayrimenkulün tapusu da müstakil tapu halini alacaktır. Öte yandan hissedarlık şeklinde kurulmuş olan ortaklık tapuda yapılacak ufak bir işlem ile sona erecektir. Bu yöntemden daha hızlı bir yöntem de bulunmamaktadır. Fakat bu yöntemi uygulamak için tüm hissedarların aynı kanaatte olmaları gerekir. Hisseli tapusu olan bir hissedar hisse devrine razı olup onay vermezse bu formül maalesef uygulanamaz.
MAHKEME SÜRECİ UZATIR
Bir hisseli tapunun müstakil tapuya dönüşmesi için öncelikle ortaklığın sona ermesi gerekir. Herhangi bir anlaşma sağlanarak bu ortaklık sona erdirilemiyorsa o zaman mahkemeye gidilebilir. Fakat bu süreç biraz uzun zaman alacaktır. Mahkemeye ortaklığın sona erdirilmesi için başvurulduğunda orada da farklı yöntemler sırasıyla yapılacaktır. Mahkeme ilk olarak bahsi geçen gayrimenkulün hissedarlara tek tek paylaştırılmasının mümkün olup olmadığına bakar. Bir arazi söz konusuyla bunun eşit paylara bölünüp bölünemeyeceğine bakılır. Fakat bir konut için işlem yapılıyorsa o gayrimenkulü bölmek mümkün olmayacaktır.
Ayrca mahkeme bölüşümü yapamamışsa o zaman satış yoluyla hisseli tapu ortaklığına son verir. Bu süreçte de ortaklardan birisi de tüm hisse paylarını satın alabilir. Eğer anlaşma sağlanamazsa o zaman da tüm gayrimenkulün icra kanalıyla satışı gerçekleştirilerek ortaklı sona erer. Elde edilen gelir ise hisse paylarına göre hissedarlar arasında paylaştırılır.
Hisseli tapusu olanlar aman dikkat: Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilir mi?
Miras sahiplerine tapuda yeni düzenleme geliyor