15 / 05 / 2024

Hisseli yere ev yaparsam ne olur? Hisseli tapulu daire almak sorun olur mu?

Hisseli yere ev yaparsam ne olur? Hisseli tapulu daire almak sorun olur mu?

Hisseli tapu pek çok kişinin gözünü korkutmaktadır. Bu yüzden bu konuya dair pek çok soru sorulmaktadır. İşte bu konuda merak edilen konular!



HİSSELİ YERE EV YAPARSAM NE OLUR?

Hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabilir. Ama hisseli arsada hangi bölümün hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi durumunda, böyle bir bilgiye erişim sağlanamadığı için, ev yapmak ya da yaptırmak için herkesin onay vermesi gerekmektedir. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş olur.

MİRASTAN KALAN HİSSEMİ SATABİLİR MİYİM?

Mirasın intikali gerçekleştikten sonra varisler, hissedarlar arasında görüş birliği bulunuyor ise satış işlemi gerçekleştirilebilir. Miras kalan gayrimenkulün satışı için hissedarlar, her birinin nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset belgesinin ibraz işleminin gerçekleştirilmesi gerekir.

HİSSELİ TAPULU DAİRE ALMAK SORUN OLUR MU?

Hisseli tapu belgesinde gayrimenkulün yani konu bağlamında bakılır ise dairenin hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmez. Hisseli tapu senetleri yalnızca gayrimenkul ortaklarının isimlerinin belirtildiği bir belge olarak karşımıza çıkmaktadır. Ama alıcının bu hususlara dikkat etmesi halinde bir sorun yaşanmaz ve hisse tapulu ev alınabilme durumu vardır.

HİSSELİ TAPU SATIŞI NASIL ENGELLENİR?

Hisseli tapunun satışına dair önünde herhangi bir engel yoktur. Satış Noter'de yapılan sözleşme ile ya da tapu sicilinde gerçekleştirilebilir. Ama burada diğer pay sahiplerinin bir önalım ya da diğer adı ile şufa hakkına sahip olduğunun bilinmesi gerekir.

HİSSELİ TAPUDA TRAMPA NASIL YAPILIR?

Gayrimenkullerden bunlar ev, arsa ya da dükkan olabilir herhangi birinin bağlı olduğu tapu müdürlüğünde işlem gerçekleştirilmelidir. Trampa isteğinde bulunulan tapu müdürlüğü, diğer gayrimenkulün yer aldığı tapu müdürlüğünden onay, yetki ister. İşlemin tamamlanmasından sonra tapu müdürlüğü, diğer tapu müdürlüğüne resmi belgenin onaylı örneğini gönderir.

2023 imar affı çıkacak mı? Yeni imar affı çıkacak mı? İmar barışında son gelişmeler!

ING doğalgaz faturalarına da el attı! ING ve İGDAŞ el ele…


Geri Dön