Historia AVM'nin belediyeye ait yüzde 50'si satılacak!
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Vatan Caddesi’ndeki Historia Alışveriş Merkezi’ndeki yüzde 50’lik belediye payını satmak için iki kez ihaleye çıktıklarını ancak beklenen fiyatı bulamadıklarını belirtti
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Vatan Caddesi’ndeki Historia Alışveriş Merkezi’ndeki yüzde 50’lik belediye payını satmak için iki kez ihaleye çıktıklarını ancak beklenen fiyatı bulamadıklarını belirterek, “Payımızı satmak istiyoruz, acelemiz de yok. 110 milyon lira artı KDV’yi bulursak satarız” dedi.
İSTANBUL Vatan Caddesi’ndeki eski İskenderpaşa Sabit Halk Pazarı ve Emekli Sandığı arsası üzerine Fatih Belediyesi tarafından kat karşılığı yaptırılan Historia Alışveriş Merkezi’nde belediyeye ait yüzde 50’lik pay satılacak. Daha önce iki kez ihaleye çıkan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, bu ihalelerde hedefledikleri rakamı bulamadıklarını belirterek, “Payımızı satmak istiyoruz ama acelemiz de yok. Bu konuda tok satıcıyız. Zaten aylık 800 bin liraya yakın kira gelirimiz de var. Biz 3 farklı kuruluşa gayrimenkulümüz için değerleme yaptırdık ve 110 milyon lira artı KDV’nin üzerini bulursak satarız” dedi. Demir, Historia’yı kat karşılığı yaptırdıkları Gül Keleşoğlu Ortaklığı’nın da yüzde 50 için 110 milyon liralık fiyatı yüksek bulduğunu belirtti.
Yabancı sermaye olabilir
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, istedikleri fiyatı yerli yatırımcılardan bulamazlarsa yabancı yatırımcılarla da görüşebileceklerini açıkladı. Demir, şunları söyledi: “Körfez ülkelerinden yatırımcıların İstanbul’da gayrimenkul yatırımı konusunda daha istekli olduklarını görüyoruz. Onlarla da görüşebiliriz. Historia, yaklaşık 7 dönümlük bir arsa üzerinde 50 bin metrekarelik kapalı alana sahip. Kiralanabilir alan 20 bin metrekare. 96 dükkan, 8 sinema ve büyük bir toplantı salonu var. Butik alışveriş merkezi konseptinde ve kentin içinde çok değerli bir konumda bulunuyor.”
Mustafa Demir, Historia’nın öyküsünü şöyle özetledi: “2004’te belediye başkanı oldum ve 4 bin metrekarelik bu arsayı değerlendirmek için proje geliştirdik. Üzerinde İskenderpaşa Sabit Halk Pazarı vardı. Saadettin Tantan döneminden itibaren bu arsanın boşaltılması gündeme gelmiş ama kavga gürültü öyle kalmış. Biz esnafla uzlaştık ve bu arsada bir butik alışveriş merkezi yapma kararı aldık. Yanında da Emekli Sandığı’na ait bir arsa ve arada da yol vardı. Onları da aldık ve toplamda 7 dönümlük bir yer çıktı ortaya. Sonra projemizi ilgili kurullardan onaylatıp kat karşılığı ihale ettik. Gül-Keleşoğlu yüzde 50 artı 2.5 milyon lira ile ihaleyi aldı, 2008 Ağustos’unda tamamladı. Bölgenin her şeyi pozitif etkilendi. Şimdi payımızı satmak istiyoruz. Eğer arsa olarak satsaydık en fazla 6 milyon lira gibi bir gelir elde ederdik. Şimdi 110 milyon lira hedefliyoruz. Üstelik tek kuruş harcamadık.”
Projelere kaynak lazım
FATİH Belediye Başkanı Mustafa Demir, belediyenin mali durumunu da şöyle anlattı: “2004’te 115 milyon TL borçla belediyeyi devraldık. Bütçemiz o yıl 34 miyon liraydı. 2009’da Eminönü ile birleşmeden önce borcumuzu 47 milyon liraya kadar indirdik. 2009’dan sonra rahatladık. Bütçemiz 2009’da 140 milyon, 2010’da 170 milyon lira oldu. Kaynak oluşturup yeni projelere harcayacağız.”
Hürriyet/Sadi ÖZDEMİR