27 / 04 / 2024

Hollandalı BAM Üçüncü Boğaz Köprüsü'ne talip

Hollandalı BAM Üçüncü Boğaz Köprüsü'ne talip

Devlet Bakanı Çağlayan Hollandalı bir firmanın 3. Boğaz Köprüsü başta olmak üzere birçok ihaleyle ilgilendiğini söyledi. Firmanın BAM olduğu öğrenildi



Hollanda temaslarını sürdüren Devlet Bakanı Zafer Çağlayan müjdeli haberler verdi. Hollandalı sigortacılık devi Eureko'nun bazı ülkelerde milyar euroluk yatırımlarını çekerek Türkiye'ye getireceğini belirten Çağlayan "O ülkelerden tamamen çıkıp Türkiye'ye gelecekler. Bunu 2010 yılında yapacaklarını ifade ettiler'' dedi. Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği'nde verilen resepsiyonun ardından gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Çağlayan, temasları hakkında bilgi verdi. Çok büyük 2 firmanın temsilcisi ile görüştüğünü söyleyen Çağlayan bu firmalardan bir tanesinin yıllık cirosunun 9 milyar euro olduğunu, 1860 yılında doğramacı olarak kurulan bu firmanın, mühendislik, inşaat, danışmanlık ve müşavirlik alanlarında son derece önemli olduğunu kaydetti. Firma yetkilisinin kendisiyle görüşüp, Türkiye'de iş yapmak ya da Türklerle diğer ülkelerde işbirliği yapmak istediğini ifade ettiğini belirten Çağlayan, "3. Boğaz Köprüsü başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ihalesiyle ilgili olduğunu ve Türkiye dışında da Türk müteahhitleriyle beraber çalışmak istediğini ifade ediyor'' diye konuştu. Hollandalı söz konusu firmanın BAM olduğu öğrenildi.

EUREKO 2010'DA GELİYOR
Eureko firmasının CEO'su ile de görüştüğünü anlatan Çağlayan, bu firmanın da Garanti Sigortayı aldığını anımsattı ve "Firma bazı ülkelerdeki milyar euro mertebesindeki sigortacılık yatırımlarını Türkiye'ye getirecek. O ülkelerden tamamen çıkıp Türkiye'ye gelecekler. Bunu 2010 yılında yapacaklarını ifade ettiler" dedi. Çağlayan, VOPAK adlı büyük bir kimya firması yetkilisiyle de görüştüğünü, firmanın Yalova'da toplam 350 milyon dolarlık ilave yatırım yaptığını söyledi.

"DUBAİ'Yİ TERKETMEYİZ"
ÇAĞLAYAN, Suriye, ardından Dubai'yi ziyaret edeceğini ifade ederek, şöyle devam etti: "Dubai'ye ilişkin durum tespiti yaptık, 'sıkıntı nedir, bizi ilgilendirecek kısmı nedir?' diye. Müteahhitlerimiz 4.7 milyar dolarlık bir iş almışlar, 1.7 milyar dolarlık işi yapmışlar ve 3 milyar dolarlık iş yapılacak. 80 milyon dolar civarında bir alacak var. Bizim böyle yoğun şekilde inşaat işi yapmış olduğumuz ve Türkiyede de yatırım yapma arzusunda olan bir ülkeye böyle bir günde onların yanında olduğumuzu belirtmemiz gerekir. Türk firmalarının şartlar ne olursa olsun orada olacağını, kötü günde de birlikte olacağımızı ifade eden bir görüşme yapacağız. ''

BİZ SADECE KAZAZEDEYİZ
''Türkiye 2008'de yakalamış olduğu ihracat rakamını en erken 2011'de yakalayabilecek ve biz sadece burada kazazedeyiz'' diyen Çağlayan (solda), Hollanda Dış Ticaret Bakanı Frank Heemskerk ile görüştü.
Barış Ergin/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Hollandalı BAM da 3'üncü köprüye talip

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Hollandalı sigortacılık devi Eureko bazı ülkelerde milyar euroluk yatırımlarını çekerek Türkiye'ye getireceğini belirterek, “O ülkelerden tamamen çıkıp Türkiye'ye gelecekler. Bunu 2010 yılında yapacaklarını ifade ettiler” dedi.


Çağlayan, Hollanda'da çok büyük 2 firmanın temsilcisi ile görüştüğünü söyledi. Bu firmalardan bir tanesinin yıllık cirosunun 9 milyar Euro olduğunu, 1860 yılında doğramacı olarak kurulan bu firmanın, mühendislik, inşaat, danışmanlık ve müşavirlik alanlarında son derece önemli olduğunu kaydetti. Firma yetkilisinin kendisiyle görüşüp, Türkiye'de iş yapmak ya da Türklerle diğer ülkelerde işbirliği yapmak istediğini ifade ettiğini belirten Çağlayan, ‘'3. boğaz köprüsü başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ihalesiyle ilgili olduğunu ve Türkiye dışında da Türk müteahhitleriyle beraber çalışmak istediğini ifade ediyor'' diye konuştu. Hollandalı söz konusu firmanın adının BAM olduğu öğrenildi.

Yalova'da büyüyecekler

Eureko firmasının CEO'su ile de görüştüğünü anlatan Çağlayan, bu firmanın da Garanti Sigortayı aldığını anımsattı ve “Firma bazı ülkelerdeki milyar Euro mertebesindeki sigortacılık yatırımlarını Türkiye'ye getirecek. O ülkelerden tamamen çıkıp Türkiye'ye gelecekler. Bunu 2010 yılında yapacaklarını ifade ettiler. Türkiye'de belli alanlarda büyümek istiyorlar” dedi. Çağlayan, sigortacılığın Türkiye'de son derece yatırıma müsait geniş bir alan olduğunu söyledi. Çağlayan, VOPAK adlı büyük bir kimya firması yetkilisiyle de görüştüğünü bildirerek, firmanın Yalova'da 50 milyon dolarlık bir yatırım ve 300 milyon dolarlık ilave yatırım yaptığını söyledi. Daha sonra gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çağlayan, küresel krizin artçı şoklarının olup olmayacağı yönündeki bir soruya, “Bundan sonra kriz çıkar mı, çıkmaz mı bilmiyorum. Şu anda gördüğüm kadarıyla ‘bir kriz çıkmaz' diye diüşünüyorim. Hiç kimse ABD'deki krizi de öngörmüyor” yanıtını verdi. Çağlayan, Türkiye'nin küresel ekonomiye entegre bir ülke olduğunu belirterek, “Türkiye 2008'da yakalamış olduğu ihracat rakamını en erken 2011'de yakalayabilecek ve biz sadece burada kazazedeyiz, krizzedeyiz” dedi. Çağlayan, Suriye, ardından Dubai ziyareti olacağını ifade ederek, şöyle devam etti: “Dubai'ye ilişkin durum tespiti yaptık, ‘sıkıntı nedir, bizi ilgilendirecek kısmı nedir?' diye. Müteahhitlerimiz 4.7 milyar dolarlık bir iş almışlar, 1,7 milyar dolarlık işi yapmışlar ve 3 milyar dolarlık iş yapılacak. 1.7 milyar dolarlık işten 80 milyon dolar civarında bir alacak var. Türkiye'de de yatırım yapma arzusunda olan böyle bir ülkeyle böyle bir günde beraber olma, onların yanında olduğunumu belirtme noktasında bir görüşümüzü ifade ettim. .”
Ali Öztürk/Hürriyet

 


Geri Dön