05 / 07 / 2024

Home office hayatı nasıl etkiliyor?

Home office hayatı nasıl etkiliyor?

Koronavirüs ile beraber çalışma hayatlarına evlerinden devam eden beyaz yakalılar ofislerinde yaşadığı gürültülü ortamı evlerinde arıyor.



Dünyayı etkisi altına alan koranavirüs salgınından en büyük etkilenenlerden biri de kuşkusuz beyaz yaka çalışanları oldu. Pandemi ile beraber ofislerini evlerine taşıyan çalışanlar alışık oldukları ofis yaşantısını evlerinde sağlamakta oldukça zorlanıyor. 

Para Dergisi'nde yer alan habere göre;  şu sıralar, “ofis gürültüsü üreticisi” (Office Noise Generator) programları, en çok aranan programlar arasında. İşini ev ofisinden yürüten Paul Hewson, İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye yaptığı açıklamada, “Ofis gürültüsünü duymadan işime konsantre olamıyorum. Ofiste iken yazıcı gürültüsü beni rahatsız ederdi. Şimdi bu sesi özlüyorum ve çalışırken fonda bu gürültüyü yapay olarak duymayı çok Bu iş, bir şaka ile başlamış. İş ortamı gürültüsü satan web siteleri, eğlence olsun diye böyle bir girişimde istiyorum” diyor.

Ama bakmışlar ki, evden çalışanlar, bu sese fazla talepte bulunuyor, o zaman piyasa genişlemiş. Belçikalı araştırma mühendisi Stephane Pigeon, BBC’ye,“Pandemi zamanında böyle bir fikir geldi aklıma. Tutacağını hiç düşünmemiştim. Ama beş aylık bir sürede sadece benim siteme 200 binden fazla başvuru geldi. Benim gibi bu işi yapan onlarca site var” diyor. Ardından ekliyor: “Bu ses sizi önceleri rahatsız ediyor. Ama çalışmaya başladığınızda bu sesi duymadan işi yapamayacağınız gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Herkes sessiz bir ortam ister. Ne var ki ofis gürültüsü, başta duyduğunuz sıkıcılığı bastırıyor ve sizin daha verimli çalışmanızı sağlıyor.”

Ofis fikri, Roma İmparatorluğu’na kadar uzanıyor. Büyük tapınakların kayıtlarının, belgelerinin saklanması için bir oda oluşturulması ihtiyacı doğmuş. Latince “officium” kelimesinden “ofis” kavramı ortaya çıkmış. Kelimenin “görev duygusu”, “hizmet” gibi anlamları var. Modern ofisler, 1900’lerin başlarında şekillenmiş. Ama bu ofislerdeki en modem cihaz, “konuşma tüpleri” olmuş. Ofis görevlisi, masasının yanında bulunan huni şeklinde bir boruya konuşuyor, sesler bir başka odadaki görevliler tarafından alınıyormuş.

Koronavirüs emlak sektöründe neleri değiştirdi?

 


Geri Dön