30 / 04 / 2024

Hong Kong'da konut fiyatları yine düştü! Eylül 2016'dan bu yana en düşük seviye!

Hong Kong'da konut fiyatları yine düştü! Eylül 2016'dan bu yana en düşük seviye!

Açıklanan resmi rakamlara göre, Hong Kong konut piyasasında, özel konut fiyatları art arda 10. ayda da geriledi ve Eylül 2016'dan bu yana en düşük noktaya ulaştı. 



Açıklanan resmi rakamlara göre Hong Kong konut piyasasında, özel konut fiyatları art arda 10. ayda da gerileme gösterdi ve 2016 yılının Eylül ayından bu yana en düşük noktaya ulaşmış oldu. Konu ile ilgili olarak paylaşılan son resmi veriler, Ocak'ta revize edilen %1,2'lik düşüşten sonra Şubat'ta da yüzde 1,7'lik bir düşüşe işaret ediyor. Hong Kong hükümetinin uzun zamandır süren emlak kısıtlamalarını kaldırarak piyasayı yeniden canlandırma çalışmalarına rağmen, fiyatların düşük seyretmeyi sürdürmesi bekleniyor.

Investing'te yer alan habere göre hükümetin Şubat ayı sonunda kaldırmış olduğu önlemler arasında yabancı alıcılar, 2. konut alıcıları ve mülklerini satın aldıktan sonraki 2 sene içerisinde elden çıkaran satıcılar için ek damga vergilerinin kaldırılması bulunuyordu. Söz konusu bu politika değişikliği gayrimenkul işlemlerinde ani bir artışa neden oldu.

Hong Kong da konut fiyatları yine düştü! Eylül 2016 dan bu yana en düşük seviye!

Çinli yatırımcılar Hong Kong emlak piyasasında özellikle aktif olup, emlak geliştiricileri ve acentelerine göre yeni emlak satışlarının 3'te 1'lik kısmını temsil ediyor.

Değeri 30 milyon HK$'ın (yaklaşık olarak 3,84 milyon dolar) üzerindeki lüks konutlar için, anakara alıcıları birincil satışların yaklaşık olarak yüzde 70'lik kısmını oluşturdu; söz konusu bu oran kısıtlamaların kaldırılmasından önce yüzde 50'nin altında iken önemli bir artış gösterdi. Ayrıca yine verilen detaylara göre emlak hizmetleri şirketi JLL Pazartesi günü bu eğilime dikkat çekti ve anakara Çinli alıcıların faaliyetlerinin sürmesini bekliyor.

2021 yılındaki zirvesine kıyasla yüzde 20'den fazla düşüş gösteren konut fiyatlarındaki gerileme, artış gösteren mortgage oranları, profesyonellerin ülkeyi terk etmesi ve kötümser piyasa tahminleri gibi faktörlere bağlanıyor.

Paylaşılan bilgilere göre işlem hacimlerinde artış görülse de, aralarında S-P Global Ratings'in de yer aldığı piyasa analistleri, geliştiricilerin envanterlerini elden çıkarmak için indirimler sağlaması sebebiyle konut fiyatlarının baskı altında kalmasını bekliyor. Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan analistler ayrıca, yüksek faiz oranlarının sürmesi sebebiyle işlem hacimlerinin 2023 seviyelerinden ancak ılımlı bir toparlanma göreceğini tahmin ediyor.

 

Güncel dolar kuru: Dolar bugün ne kadar? Dolar kaç lira? 27 Mart 2024 dolar alış satış kaç TL?

1,8 milyon liraya Togg T10X alınır mı?

Otel fiyatları tavan yaptı, çadır ve karavana talep arttı! Karavan kiraları ne kadar 2024?


Geri Dön