27 / 04 / 2024

Huber Köşkü'nün bahçesi, sonbahara hazırlanıyor

Huber Köşkü'nün bahçesi, sonbahara hazırlanıyor

Cumhurbaşkanlığı'nın İstanbul rezidansı olarak kullandığı Huber Köşkü'nün bahçesi, sonbahara hazırlanıyor



2009 yılı bütçesi 55 milyon 561 bin TL olan Cumhurbaşkanlığı, Çankaya Köşkü'nün ardından İstanbul'daki Huber Köşkü'nün de çehresini değiştiriyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün bir süredir heyetleri de kabul etmeye başladığı Huber Köşkü'nde sonbaharın gelişiyle birlikte bahçe düzenlemesi başladı.Köşkün yer aldığı 64 dönümlük korudaki ağaçların budama, kesim ve temizlik işi ihalesini 220 bin TL'ye Kozdere Fidancılık alırken, çimlendirme işi ise 308 bin TL'ye Erzurumlu işadamı Mürsel Meral'de kaldı. Köşkün çimleri, dayanıklı olması için statlara ekilen çimlerden yapılacak. Huber Köşkü bahçesindeki sonbahar temizüği toplam 528 bin TL'ye mal olacak. Cumhurbaşkanlığı, Huber Köşkü'nün teknik donanımı için de kesenin ağzını açtı. Köşk'ün teknik donanım, mekanik tesisat ve tadilat için açılan ihale de sonuçlandı.

TESİSATA 1.7 MİLYON TL
İhaleyi, 1 milyon 694 bin 478'ye H.Yavuz Alp'in yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Altes İnşaat ve Tesisat Sanayi A.Ş. kazandı. İstanbul Erzurumlu İşadamları Derneği Başkanı olan Meral, çimlendirme alanında dünyadaki en iyi isimlerden biri olarak tanınıyor. Meral'in yaptığı projeler arasında 56 büyük stadın çimlendirilmesi işi de bulunuyor.

Boğaziçi'nin Rumeli yakasında, Tarabya Koyu'nun güneyinde, Boğaz'ın tam kıyısında yer alıyor. Köşk, silah tüccarı ve Krupp firmasının temsilcisi olan Auguste Huber'e aitti. Kayıtlarda yapım yılı tam olarak bilinmemekle birlikte, 1800'lü yılların başı tahmin ediliyor. Ünlü İtalyan Mimar D'Aronco tarafından yapıldığı ve yine bu mimar tarafından farklı zamanlarda yapılan ilavelerle genişletildiği biliniyor. Huber Ailesi, işgal öncesinde istanbul'u terk edince, köşk birçok kişi arasında el değiştirerek özel mülkiyet olarak kullanıldı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Fransız yetimhanesi olarak hizmet gören köşk, 1985'te Kenan Evren'in Cumhurbaşkanlığı döneminde kamulaştırıldı.
Gazete Habertürk


Geri Dön