Ekonomi

Hükümet elektrik fiyatlarında indirim mi yapacak? Bakan Nebati açıkladı

Türkiye'de geçtiğimiz yılın sonunda elektrik tarifelerinde kademeli sisteme geçildi. Önce günlük 7 kilowatt olarak belirlenen kota daha sonra kamuoyunun talepleri yüzünden günde 8 ayda ise 240 kilowata çıkarıldı.Nebati, Türkiye'deki sıkıntının enflasyon olduğuna değinerek, seçime doğru geçen yıl Aralık'ta yüklenilen yüklerden kurtularak seçimlere gitmeyi planladıklarını ifade etti

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, artan emtia fiyatları nedeniyle zarara uğrayan kamu müteahhitlerine bütçe imkanları doğrultusunda destek verileceğini açıkladı.

Nebati, Türkiye'deki sıkıntının enflasyon olduğuna değinerek, seçime doğru geçen yıl Aralık'ta yüklenilen yüklerden kurtularak seçimlere gitmeyi planladıklarını ifade etti. Nebati, "Kış aylarında bunun etkilerini sert hissedeceğiz demiştik. Rusya-Ukrayna krizinden sonra bu sertlik biraz daha şiddetlendi. Türkiye tek başına bir fanus içinde yaşamıyor. Londra'da araç kullanan da akaryakıt fiyatından etkilendi, Fransa'daki de Almanya'daki de Türkiye'deki de... Bu gayet normal. Ama bizim farklılığımız var, şu an vatandaşımız meskende doğal gazı 10'da bir fiyatına kullanıyor. Tam bir destekleme var. Yaz ile birlikte enflasyonda hafiften bir düşüş, ardından aralık ayında geçen aralıkta yüklendiğimiz yükleri atarak seçimlere doğru gideceğiz." şeklinde konuştu.

 

"KRİPTO PARA İLE İLGİLİ TEKNİK ÇALIŞMA TAMAM"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gıda fiyatlarındaki artışa yönelik dünyadaki emtia ve nakliye fiyatlarında artış olduğunu ancak bu durumdan nemalanan bir kesimin de bulunduğuna işaret etti.

Nebati, Bakanlık olarak gıda fiyatlarından nemalanan kesimin üzerine gittiklerini açıkladı. Nebati, "Enflasyon etkisini düşürmek ve üretimi arttırmak için KDV'yi düşürdük. Bu işlerden fahiş şekilde faydalanan, stokçuluk yapanlarla ilgili de Bakanlık olarak enflasyonla mücadele timleri kurduk. Bu timler 30 bin firmayı denetlemiş durumda. Cezalar kesiliyor, stoklar sayılıyor." şeklinde konuştu.

Kripto para düzenlemesiyle ilgili bir soru üzerine Nebati, geçen haftanın başında teknik son çalışmaları yaptıklarını ve ilgili kurumların konuya ilişkin görüşlerini de topladıklarını ifade ederek, "Bundan sonrası Meclisin kendi takvimi içerisinde gündeme gelip, yasalaşacak. Dünyada zaten kripto parayla ilgili henüz oturmuş bir mevzuat düzeni yok. Bu mevzuatla Türkiye'de kripto paranın önünü açıcı, fakat zarar verici yönlerini bertaraf eden, genel kapsamlı, daha çok ikincil düzenlemelerle işin yürütülebileceği bir adım attık." dedi.

"MÜTEAHHİTLERMİZ İÇİN ÇALIŞMA YAPIYORUZ"

Bakan Nebati, kamu müteahhitlerinin artan inşaat maliyetleri nedeniyle yaşadığı sıkıntıya ilişkin soru üzerine, müteahhitlere ayırdıkları rakamın 9 milyar lirayı geçtiğini ifade ederek, "Ocak ayından itibaren özellikle emtia fiyatlarında korkunç bir artış oldu. Müteahhitlerimiz de bu emtia fiyatlarından etkilendi. Müteahhitlerin gerçekten ne kadar zarar ettiklerine yönelik olarak bir çalışma yapıyoruz. Bütçe imkanları içerisinde kim zarar görüyorsa bunlara yönelik olarak elimizden gelen desteği veririz." değerlendirmesinde bulundu.

"İNDİRİM SÖZ KONUSU DEĞİL"

Bakan Nebati, yüksek faturalara gelen tepkiler nedeniyle yeniden belirlenen elektrik kullanım kotalarının yeniden düzenlenip düzenlemeyeceğiyle ilgili de açıklama yaparak 'İndirimin söz konusu olmadığını' söyledi. Nebati, "Elektrik fiyatlarında indirim olacak mı?" sorusunu da yanıtlayan Nebati, “Elektrikle ilgili KDV indirimini yaptık, iyileştirmeyi yaptık. Kademeli bir geçiş yaptık. Bu günlerde öylesine bir indirim söz konusu olmayacaktır” dedi.