23 / 11 / 2024

Hükümet Eylem Planı'nda konut projeleri de yer alacak!

Hükümet Eylem Planı'nda konut projeleri de yer alacak!

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un koordinasyonunda alışmaları devam eden 303 maddelik Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı sadeleştiriliyor. Planda ekonomi, işsizliği gidermeye yönelik projeler, konut ve sosyal projeler yer alıyor.




Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı’ndaki 303 madde, 20’şer maddeden oluşan 5 başlık altında toplanarak son şekline kavuşturulacak. Master plan, bugün Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş başkanlığındaki bakanlar zirvesinde son bir gözden geçirmenin ardından Başbakan Davutoğlu’na sunulacak


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un koordinasyonunda çalışmaları devam eden ve herkesin sabırsızlıkla beklediği 303 maddelik Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı sadeleştiriliyor. Farklı bakanlıkların ve kamu kurumlarının görüşleriyle bürokratların hazırladığı taslak planda, özellikle devlet-millet bağını güçlendirmekten ziyade bu bağı zayıflatacak maddelerin ayıklanması kararlaştırıldı.


Eylem planındaki maddeler sadeleştirilip 20’şer maddelik 5 konu başlığında 100 maddeden oluşacak.


HER BAKANLIĞA GÖREV

Halkın sorunlarının çözümü için ülke genelinde demokratikleşme adımlarının yanı sıra; ekonomik paketler çıkarılacak, düzenlemeler yapılacak. Bölgeye pozitif ayrımcılık uygulanacak. Gençler için politikalar geliştirilecek. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, Diyanet ve diğer tüm kurumların atacağı adımlar tek tek belirlendi. Teröristle mücadele ile terörizmle mücadele net bir şekilde ayrılıyor. Planda ekonomi, işsizliği gidermeye yönelik projeler, konut ve sosyal projeler yer alıyor.


Habertürk


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Hükümetin üzerinde çalıştığı Master Planı, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından önümüzdeki günlerde açıklanacak. Başbakan’ın, MYK üyelerine de ana hatlarıyla anlattığı master planının, sosyal boyutu yanında, ekonomik uygulamaları da olacak.


Master Plan’da yer alan bazı düzenlemeler şöyle:


OKULLAR ONARILACAK


Başta, Cizre, Silopi ve Diyarbakır’ın Sur ilçesi olmak üzere, mağdur olan vatandaşlarının kayıplarının giderilmesi için ekonomik plan uygulamaya geçirilecek. Her aileye, 1 yıl boyunca ayda 1000 lira ödeme yapılması planlanıyor.


Hasar gören ve yakılan 72 okul STK’lardan da yardım alınarak onarılacak.


Hastane kampüslerine sağlık personeli için lojman inşa edilecek.


Özellikle 20 - 25 yaş arasındaki işsiz gençlerin istihdamı için devlet destekli tekstil kentlerin ve çağrı merkezlerinin kurulması planlanıyor.


Devletin anahtar teslimi sadece işletmek üzere atölyeler ve fabrikalar kurması da istihdam projesinin başka bir başlığı olarak ele alınıyor.


Her ailenin işsiz bir ferdine, okul, hastane ve camiler öncelikli olmak üzere iş verilmesi için girişim başlatılacak.


NİTELİKLİ DÖNÜŞÜM


Sur tarihi dokusu ile korunacak, kültür merkezi haline gelecek, bu bölgede yerleşim alanı bulunmayacak, tamamen boşaltılacak. Gecekondu bölgeleri ile PKK’nın yoğun olarak yapılandığı mahalleler, yeni yerleşim yerlerine taşınacak. Yaşam için elverişsiz konutların sahipleri, yeni oluşturulacak mahallelere yerleştirilecek. Nitelikli Kentsel Dönüşüm’ adı verilen proje kapsamında, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak illerinde bazı mahalleler taşınacak.


Koordinatörlüğünü Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un yapacağı planda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları da eş zamanlı devreye girecek.


Davutoğlu, planı açıkladıktan sonra her cuma Doğu ve Güneydoğu’daki bir ile giderek, açılışlara katılacak.


Vatan


Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilder yer aldı;


İşte hükümetin Eylem Tasarısı'nda ocakta sonu itibarıyla gelinen aşama: Üçte biri tamam üçte biri Meclis'te, üçte biri yolda ... Vaat ve reformlardan yüzde 30'u yaşama geçirildi. Meclis'te müzakereleri sürenler de hesaba katıldığında vaatlerin %66'sı inşa edilmiş oldu.


2016 Eylem Tasarısı'ndaki vaatleri birer birer yaşama geçiren devlet , 'bahar müjdeleri'ne hazırlanıyor.Ev sahibi olacaklardan tayin bekleyenlere, kadroya geçmeyi umut edenlerden kredi isteyenlere kadar toplumun farklı kesimlerine yönelik adımlar birbiri ardına atılacak. Devlet , iş başı yaptıktan sonra vaatleri yaşama geçirmek için Eylem Tasarısı hazırlamış ve adımları 1 ay, 3 ay, 6 ay ve 1 senelik sürelerle takvimlendirmişti. Aradan geçen aşamada , vaat ve reformlardan yüzde 30'unun tam olarak yaşama geçtiği, Meclis'te müzakereleri sürenlerle beraber yüzde 66'sının yapıldığı söylendi . Gözler ise 21 Mart'a kadar verilecek 'bahar müjdeleri'ne odaklandı. İşte, çoğunluğu şubat ayı içinde atılacak adımlardan öne çıkanlar: 


ÖĞRETMENLİK BAŞVURULARI  


30 bin öğretmen ataması için süreç başlıyor. Başvurular 2-8 Şubat günleri arasında alınacak. Öğrenim müessesenine tayin 11 Şubat'ta, yetiştirmek üzere aday öğretmenlerin önce seçim müracaatları 15-18 Şubat'ta, aday öğretmenlerin yetiştirilmek üzere il emrine atamaları 19 Şubat'ta gerçekleşecek. İl emrine atananların vazife yerlerinin valiliklerce belirlenmesi için son gün de 25 Şubat olarak belirlenmişti. 


MEVSİMLİK İŞÇİLERE SİGORTA  


Mevsimlik tarım işçisi kadınlarla ev eksenli personel bayanların toplumsal güvenceden daha pratik faydalanmaları imkanı sunulacak . İş Bakanlığı koordinasyonu'nda, Aile ve Tarım Bakanlıkları mevzubahis çalışmaları son mertebesine getirdi. 


YOKSUL AİLELERE İNTERNET 


Yoksul ailelere tespit edecek ölçütlerle internet erişimi sağlanmasına yönelik adım da en geç Mart ortasına kadar yaşama geçirilecek. Bunun için de Aile Bakanlığı koordinesinde Kalkınma, Maliye, Ulaştırma Bakanlıkları son hazırlıkları yapıyor. Gençler için de benzer bir adım atılacak. 


Kaçak yapılara elektrik-su


Kentsel dönüşüm kapsamına girmek şartıyla izinsiz yapılara elektrik ve su bağlantısı sağlanmasına yönelik adım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda sürüyor. Maliye, Kalkınma ve Enerji  Bakanlıkları da aktif olarak hazırlıklara destek veriyor.


Konut alanlara 15 bin TL destek


Konut hesabıyla ilgili yönetmelik hazırlanmıştı. 'Konut hesabı' açtırıp en az 3 yıl ödeme yapanlara 15 bin liraya kadar 'devlet desteği' imkanı sunulacak . Destekten, ev sahibi olmayanlar yararlanacak. 


Hangileri yaşama geçti?


Eylem Tasarısı kapsamında bugüne kadar yaşama geçirilen bazı adımlar ise şunlar: 

- Asgari ücret 1300 TL'ye yükseltildi. 

- Emeklilere yılda 1.200 TL zam yapıldı, emekliler önce zamlı maaşları aldı. 

- Astsubay emeklilerinin intibak sorunu çözüldü. 

- Lisans öğrencilerinin bursu 400 TL'ye çıkarıldı. 

- Askeri öğrenci harçlıkları 400, er-erbaş harçlıkları 100 TL oldu . 

- Esnafa 30 bin TL faizsiz kredi verilmeye başlandı. 

- Gençlere proje karşılığı 50 bin TL karşılıksız nsözleşme, 100 bin TL kredi yaşama geçti. 

- KOBİ'ler için kefalet limiti yükseltildi, vadeler artırıldı. 

- Yemde ve gübrede KDV tamamıyla kalktı. 

- 5 dönüm altında yetiştiricilik yapan çiftçilere destek düzenlemesi çıkarıldı. 

- Elektronik kimlik kartı için yasal düzenleme geçti, pilot uygulama başlıyor. 

- Çeyiz hesabı devreye girdi. 


'GENÇDES' ilaç olacak


Kendi işini kurmak isteyen gençlere, proje karşılığı 50 bin TL'ye kadar karşılıksız nakdi destek, 100 bin TL'ye kadar kredi desteği adımları atılmıştı. Genel sağlık sigortasi prim borçlarıyla ilgili düzenlemenin de çıkarılmasıyla beraber gözler GENÇDES Programı'na çevrildi. Gençlerin kısa film, önce film, kitap, dergi kadar sanatsal çalışmaları ile sportif faaliyetlerine "proje" bazlı karşılıksız destek verilecek. Kültür ve Turizm, Gençlik ve Spor, Kalkınma Bakanlıkları ortak iş yürütüyor.


Akşam/ Hakkı KURBAN


Geri Dön