27 / 04 / 2024

Hükümet vergide reform yapmak için kolları sıvadı! Yeni düzenleme geliyor

Hükümet vergide reform yapmak için kolları sıvadı! Yeni düzenleme geliyor

Hükümet vergide reform yapmak için kolları sıvadı. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz vergi sisteminin sadeleştirilmesine yönelik beklentinin olduğunu söylemişti. Hazırlanan düzenlemeye göre vergi türlerinin azaltılması için düğmeye basıldı.



Ekonomi yönetimi 6 adımlı vergi reformu için kolları sıvadı.Yeni düzenlemeyle vergi türleri azaltılacak, ve mevzuat sadeleştirilecek. Elektronik defter tüm mükellef gruplarına yaygınlaştırılacak. Yeni düzenleme kapsamında ödeme gücüne göre artan oranda vergi mekanizmaları artacak. Gelir, kurumlar vergisi denetim personeli takviye edilecek, vergi teşvik, muafiyet, uzlaşma, cezalar yeniden düzenlenecek, vergi Usul Kanunu'na göre çift kayıt sistemi önlenecek.

Hükümet vergide reform yapmak için kolları sıvadı! Yeni düzenleme geliyor
SOSYAL ADELET SAĞLANACAK!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, işveren, işçi, muhasebeci toplumun tüm kesimlerinin vergi reformu beklentisi olduğunu aktardı. Buna göre sosyal adaleti sağlayan aynı zamanda kamu gelirlerini istikrarlı devam ettiren bir paket hazırlanacağı mesajını verdi.

Yılmaz, düzenlemelerin artış, azalış değil sistemin modernize edilmesi, güncellenmesi şeklinde olacağını vurgu yaptı.  Yılmaz, "Özellikle doğrudan vergilerin payının artırılması, vergi sisteminin sadeleştirilmesine yönelik beklenti var" dedi.

Esnafın, tüccarın, iş dünyasının dilinden düşmeyen sorunların başında dolaylı vergi yükünün ağırlığı, KDV sistemindeki farklı oranlar geliyor. Kamu maliyesinin üzerinde çalıştığı reform paketiyle vergi sisteminde sadeleşmeye gidilecek. Bu sistem ike kamu maliyesi ve vergi sistemi yenilenmiş olacak.

Hükümet vergide reform yapmak için kolları sıvadı! Yeni düzenleme geliyor

Yeni düzenleme ile vergi tabanı genişletilecek, türleri azaltılacak, vergi toplama ve denetleme birimleri güçlendirilecek,  veri toplama ve inceleme kapasitesi artırılacak.

Gelir ve kurumlar vergisi denetim personeli takviye edilecek. Vergisel teşvikler tüm iktisadi ve sosyal etkileriyle birlikte değerlendirilecek, vergi harcaması nitelikli düzenlemeler gözden geçirilerek etkin olmayanlar kademeli olarak kaldırılacak.  Doğrudan vergilerin gelir içindeki payı artacak. Bunun için vergi teşvik, muafiyet, uzlaşma, matrah belirleme yeniden düzenlenecek.

Vergi Usul Kanunu'na göre çift kayıt sistemi kaldırılacak. Ödeme gücüne göre artan oranda vergilendirmeye yönelik mekanizmalar artırılacak. Elektronik defter ve elektronik belge uygulamaları yaygınlaştırılacak. Dolaylı vergilerin düşük gelir guruplarını olumsuz etkilemesi önlenecek. Vergi sisteminde adil, rekabetçi ve sürdürülebilir bir yapı tesis edilecek..

Hükümet vergide reform yapmak için kolları sıvadı! Yeni düzenleme geliyor

ÖDEME GÜCÜNE GÖRE VERGİ ALINACAK!

Ödeme gücüne göre ardan oranda vergilendirmeye yönelik yeni mekanizmalar devreye girecek. Etkinliği olmayan istisna, indirimler kalkacak, küresel gelişmelere duyarlı bir sistem kurulacak. Vergiye uyum maliyetlerini azaltan, uyuşmazlıkların kısa sürede çözen ve vergi cezalarının gönüllü uyumu artıracak adımlar atılacak.

Vergisel teşvikler tüm iktisadi ve sosyal etkileriyle birlikte değerlendirilecek. Vergi yükü ve gelir tahminlerine yönelik genel ve sektörel analizler yapılacak.

Otomobil, giyim ve ayakkabı sektörlerinde yer yerinden oynayacak! Ek vergiler yola çıktı geliyor...

Vergi borçlarına nereden bakılır? Vergi borcu sorgulama işlemi nasıl yapılır?

 


Geri Dön