Ekonomi

Hükümetin kredi adımından sonra dolar resmen çakıldı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun bankalardan Türk lirası cinsinden kredi çekecek şirketlerin bilançolarının denetlenmesini istemesi ve 15 milyon TL sınır koymasına ilişkin adımından sonra dolarda gözle görülür bir düşüş gerçekleşti. İşte detaylar...İşte detaylar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun bankalardan Türk lirası cinsinden kredi çekecek şirketlerin bilançolarının denetlenmesini istemesi ve 15 milyon TL sınır koymasına ilişkin adımından sonra dolarda gözle görülür bir düşüş gerçekleşti. İşte detaylar...

BDDK’nın bankalardan kredi kullanacak şirketlerin mali bilançolarına 15 milyon lira sınırı koyulacağına dair haberin açıklanmasıyla birlikte dolar kurunda gözle görülür bir şekilde düşüş yaşandı. Gün içinde 17 lira 37 kuruş seviyesini test eden dolar an haberin yazıldığı an (24 Haziran 2022 Cuma saat 20:39 itibarıyla) 16 lira 75 kuruşa kadar geriledi.

Dolar kuru, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 14’de sabit tutma kararından sonra bu haftayı hafif dalgalı seyirle 17,36 euro ise 18,32 lira seviyesinde işlem görmüştü.

BDDK, 20 Aralık’ta açıklanan Kur Korumalı Mevduat’ta biriken paranın Haziran ayı itibarıyla 992 milyar liraya ulaştığını açıklamıştı.

Kamuoyunda bazı şirketlerin bankalardan Türk lirası kredisi kullanarak arayı aynı gün dolara çevirip KKM hesabına aktardığı hem dövizin değer kazanmasından hem de KKM’ye verilen faizden çifte kazanç sağlandığına ilişkin gündeme gelen haberlerden sonra bu adımın atılması dikkat çekti.

Kur Korumalı Mevduat hesabında biriken paraya geçtiğimiz mart, nisan ve mayıs aylarında hazineden 21,1 milyar TL kur farkı ödenmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, KKM’ye ödenecek tutarın bu yıl içerisinde 40 milyar TL’ye yükselmesini öngörüyor.

Ayrıca 40 milyar dolara yakın paranın da Merkez Bankası kasasından mudilere aktarılacağı öğrenildi.

YURT İÇİNDE DÖVİZ MEVDUATI AZALDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dün açıkladığı son verilere göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hesapları bir önceki haftaya göre düşüş gösterdi.

Söz konusu mevduat 213 milyar 312,6 milyon dolar seviyesinden 626,9 milyon dolar düşüşle 212 milyar 685,70 milyon dolar seviyesine geriledi.

BDDK kredi kullanımına yeni sınır getirdi! Piyasaları heyecanlandıran haber

Citroen'in en ucuz arabası Ami satışa çıkar çıkmaz tükendi! 24 Haziran fiyat listesi

Emekiilere Kurban Bayramı müjdesi: 4 bin lira hesaplara yatacak tarih belli oldu

Migros büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatlarını açıkladı! Kurban Bayramı'nda ücretsiz olacak

Memur maaşlarına yapılacak zam miktarı açıklandı! En az 2571 lira hesaplara yatacak

Akbank Yapı Kredi İş Bankası'ndan 100 bin lira belgesiz kredi! Anında hesaba yatırılıyor

Emekli ve memurların zamlı maaşlarının Kurban Bayramı öncesinde yatacağı tarih!

Merkez Bankası yüksek dolara karşı son adımını attı! Şok dalgayı açıkladı

Asgari ücrete ek zammın belli olmasından sonra artacak maaşlar ne zaman hesaba yatacak?