29 / 04 / 2024

Hükümetten eski yatırımcıyı koruma sözü!

Hükümetten eski yatırımcıyı koruma sözü!

BAŞBAKAN Yıldırım’ın, 23 ilde kurulacak cazibe merkezlerinin tanıtımının ardından uygulamada ortaya çıkabilecek sorunlarla ilgili görüş alışverişinde bulunduğu öğrenildi. Hükümet, bu illerdeki mevcut yatırımcıların yaşayabileceği haksız rekabetle ilgili de önlem alma sözü verdi.



BAŞBAKAN Binali Yıldırım’ın, geçtiğimiz hafta 23 ilde kurulacak cazibe merkezlerinin tanıtımının ardından uygulamada ortaya çıkabilecek sorunlarla ilgili görüş alışverişinde bulunduğu öğrenildi.


Güçlü teşviklerle yatırımcıları Doğu ve Güneydoğu illerine çekmeye çalışan hükümet, bu illerdeki mevcut yatırımcıların yaşayabileceği haksız rekabetle ilgili de önlem alma sözü verdi.


ESKİ-YENİ FARKI

Edinilen bilgiye göre, 24 Ocak’ta yapılan tanıtım toplantısının ardından, 23 ilden gelen sanayi ve ticaret odalarının temsilcileri ve işadamları, cazibe merkezlerinde yapılacak yeni yatırımlarla, halen illerde aynı alanlarda fabrika ve işyerleri olan, mevcut işadamlarının durumlarının ne olacağını gündeme getirdiler.


Tanıtımın ardından söz alan konuşmacılar, aynı ilde önceden beri faaliyet yürüten yatırımcıların, eski sisteme göre teşvikten yararlandığını, yeni kurulacak fabrika ve işyerleriyle aralarında ciddi destek farkı olacağını dile getirdiler. Bu soru üzerine Yıldırım, yatırımını geliştirenlerin de aynı haklardan yararlanacağını anımsattı. Toplantıya katılanlar, yatırımını geliştirme kapasitesi olmayan veya zaten üretimi başarılı şekilde süren eski yatırımların mağdur edileceği yorumunu yaptılar.


400 LİRALIK FARK

Bir yatırımcı, “Örneğin, bir yatırımcı, Elazığ için dördüncü bölge teşviklerinden yararlanırken, şehre yeni gelen yatırımcı, altıncı bölge teşviklerinden yararlanacak. Bu iki yatırımcı arasında, sadece bir işçinin prim maliyeti açısından 400 liralık fark oluşuyor. Nasıl rekabet edecek” sorusunu yöneltti. Aradaki destek farkı nedeniyle yıllardan beri bölgede üretim yapan yatırımcıların zarar edeceği görüşü ortaya atıldı. Bunun üzerine Yıldırım, “Sistem bir işlemeye başlasın, eski yatırımcıların aleyhine bir durum ortaya çıkarsa onu gideririz, endişeniz olmasın” dedi.


Hürriyet 


Geri Dön