28 / 04 / 2024

Hürrem Sultanın Ayasofya'daki hamamı 100 yıl sonra açılıyor!

Hürrem Sultanın Ayasofya'daki hamamı 100 yıl sonra açılıyor!

Kanuni Sultan Süleymanın 1556da eşi Hürrem Sultan adına inşa ettirdiği Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı titiz bir restorasyonla eski görkemine kavuştu. Mimar Sinana yaptırılan hamam, kapılarını 100 yıl aradan sonra Mayısta açıyor



Sultanahmette yer alan ve İstanbulun en görkemli hamamlarından biri olarak tanınan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, 1910 yılına kadar aktif olarak kullanıldı. Daha sonra kaderine terk edilen hamamın restorasyon projesi, tarihi eser restorasyonunda uzman bir isim olan Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Mimar Tevfik İlter tarafından yürütüldü. Restorasyon sürecinde hamamın orijinal mimarisinden hiç taviz verilmedi, Türkiyede ilk kez kullanılan teknolojik sistemlerden yararlanıldı.

Özgün yapısını 450 yıldır koruyan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, Türk hamam mimarisinde bir çığır açarak kadınlar ve erkekler kısmının aynı eksen üzerinde yer aldığı ilk yapı olma özelliğini taşıyor. Çifte hamam şekli ve 75 metre uzunluğuyla klasik dönem Osmanlı hamam mimarisinden de ayrılıyor. Erkeklerin soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerini kadınlar kısmının sıcaklık, ılıklık ve soğukluk bölümlerinin takip ettiği hamamın tüm kubbeleri ise kurşun ile kaplı.

Mayısta turizm sahnesine çıkmaya hazırlanan Tarihi Ayasofya Hamamı, kendini sultan gibi hissetmek isteyenlere hitap ediyor. Özel eğitimli uzman tellak, natır, masör ve masözlerin hizmet verdiği Ayasofya Hürrem Sultan Hamamda konuklara "Pir-i Pak, Keyf-i Hamam ve Hürrem Sultan Erguvan Bakımı gibi isimlerle farklı hamam sefası ve masaj hizmetleri de veriliyor.
Vatan


Geri Dön