07 / 05 / 2024

HürriyetKıyasla.com'a göre konut kredisine talep artıyor!

HürriyetKıyasla.com'a göre konut kredisine talep artıyor!

HürriyetKıyasla.com 'un analisti Cem Tutkun, Türkiye Bankalar Birliği raporunu değerlendirerek, konut kredilerinde gelinen noktayı özetledi, “Yılın ikinci çeyreğinde konuta olan ilgi artmaya başladı. ”



Tüketici finansmanı ürünleriyle ilgili bilgileri tek bir yerde derleyen ve objektif kıyaslama olanağı tanıyan HürriyetKıyasla.com 'un analisti Cem Tutkun, Türkiye Bankalar Birliği raporunu değerlendirerek, konut kredilerinde gelinen noktayı özetliyor: “Yılın ikinci çeyreğinde konuta olan ilgi artmaya başladı. ”

Kriz söylentileri ve alınan finansal tedbirler nedeniyle tüketiciler, kredi maliyetleri daha fazla yükselmeden gayrimenkule yatırım yapmaya çalışıyor. Bu sebeple yılın ikinci çeyreğinde konuta olan ilgi artıyor.

Türkiye Bankalar Birliği 'nin Nisan-Haziran 2011 dönem raporuna göre konut kredisi kullanan tüketiciler, tüm kredi kullananların %28 'ini oluşturuyor. Bu dönemde 124.631 kişi tarafından 9,4 milyar TL tutarında konut kredisi kullanıldığı göze çarpıyor. Bir önceki yılın aynı dönemine göre %25 artış gösteren konut kredilerinde, ortalama kullandırılan kredi miktarının ise 75,3 bin TL olduğu görülüyor. Aynı dönemde en fazla tercih edilen vade aralığı ise 49-72 ay vade dilimi arasında değişiyor.

Takibe Alınan Kredilerin %41 'i Konut Kredisi
Nisan-Haziran 2011 döneminde kullandırılan tüketici kredileri ve konut kredilerinden kanuni takibe atılan kredi miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %48 oranında azalarak 356 milyon TL oldu. Takibe alınan kredilerinin yüzde %41 'ini konut, % 31 'ini ihtiyaç, %14 'ünü taşıt ve % 14 'ünü diğer kredilerin oluşturması dikkat çekti.

İnternet Üzerinden Başvurular İki Katına çıktı
Bu süreçte konut kredisi talebi artarken, kredi maliyetleri de yükselişini sürdürdü. Ağustos ayında HürriyetKıyasla.com üzerinden yapılan başvuruların haziran ayına göre iki katına çıkması da yükselen maliyetlerin konut kredisi taleplerini büyük ölçüde etkilemediğini gösterdi. Ağustos ayında 100.000 TL 120 ay vadeli bir konut kredisinin haziran ayına göre toplam maliyeti 7.701 TL artış gösterirken, aylık ödemelerde ise 62 TL 'lik bir yükselme meydana geldi.

Yılbaşından bu yana artış gösteren kredi maliyetlerinin ağustos ayında durağanlaşması ise konut kredisi talebinin canlı kalacağının bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.


Geri Dön