01 / 05 / 2024

Hüseyin Aslan: Yeni hükümette kent bakanlığı kurulmalı!

Hüseyin Aslan: Yeni hükümette kent bakanlığı kurulmalı!

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan genel seçim öncesinde parti başkanları milletvekili adayları ve belediye başkanlarına yeni bir bakanlık çağrısında bulundu



BÜYÜK şehirlerde bugünkü kentsel yapının; gecekondulaşma ve kaçak yapılaşma süreci ile göç alma eğiliminin "alarm" verdiğini her platformda dile getiren Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, sadece İzmir'de nüfusun yüzde 55'i kaçak yapılarda, gecekondularda, yüzde 36.5'inin de kirada oturduğunu söyledi. Aslan, "Her yü sadece  İzmir  nüfusuna 100 bin kişi ekleniyor. Gelinen noktada, sadece konut üretmek; tek başına ve bütüncül olarak kentsel sorunun çözümünde yeterli değildir. Ancak; çıkarılacak bir kanunla gecekondular ve kaçak yapılar yıkılarak yerine modern konutlar ve çevre düzenlemesinin yapılmasıyla problem çözülebilir" dedi.

Kentsel yenileme projeleriyle ilgili söylemlerin genel seçimlere kısa bir süre yoğunluk kazandığına dikkat çeken Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, partilerin genel başkanlarını, milletvekili adaylarını, belediye başkanlarım ve TOKİ'yi bu projeleri kısa sürede devreye sokabilmek için göreve çağırdı.

Yıllık ihtiyaç 500 bin konut

Konuyla ilgili gazeteniz Sözcü'nün sorularını cevaplayan Aslan, genel seçim öncesinde tüm parti genel başkanlan ve milletvekili adaylarının gündeme taşıdığı kentsel yenileme projeleriyle ilgili çalışmaların tozlu raflar arasında kalmaması için acilen kent ve i şehircilik bakanlığının kurulması gerektiğini savundu. Aslan, "100 bin kişiyi mülk sahibi yapan Ege-Koop olarak 25 yıllık birikimimizi paylaşmaya hazırız" dedi. Konut sektörünün ivme kazandığı bir 1 dönemde projelerin tozlu raflar arasmda kalmaması gerektiğini dile getiren Aslan, "Ekonomik kriz dönemlerinde krizden çıkış için düşünülen ve uygulamada başarısı kanıtlanmış iktisadi çare; inşaat sektörünü canlandırmaktır. Konut açığı her yıl 500 bin civarındadır. Halkın konut edinmesinin tek yolu da planlı projeli yapılaşma ve düzenli kentleşmeyle oluşturulacak ucuz arsaların devreye sokulmasıylagerçekleşebilir" diye konuştu.

Krizden çıkmanın en kestirme yolunun konut sektörü olduğunu belirten Aslan, "Dar ve sabit gelirlileri konut sahibi yapacak sosyal içerikli politikanın en başarılı uygulaması; merhum Turgut Özal'ın kooperatifler aracılığıyla konut sahibi olmayı özendiren Toplu Konut Fonu uygulamasıdır. Bu yolla dar ve sabit gelirliler; ilk başlarda yüzde 10'luk bir öz kaynak ve yüzde 90'lık da kredi desteğiyle konut sahibi olabilmişlerdir" değerlendirmesini yaptı.

TOKİ, kredi desteği vermeli

Ortalama 1500 TL maaş alan bir sabit gelirlinin 100 metrekare bir konuta sahip olması için hayatim sürdürmesi için gerekli olan masraflarından kısmasının yeterli olamayacağım dile getiren Aslan, çözümün  TOKİ  ve belediyelerin sübvansiyonunda olduğunu açıkladı.

Türkiye'nin mevcut ekonomik yapısında olanaksız olduğunu kaydeden Aslan, konut kredilerindeki son faiz indirimlerinin dar gelirlilerin konut konusundaki makus talihini değiştirmediğini vurguladı. Aslan, "Yerel yönetimler ve TOKİ arsa üretirse; 100 metrekare bir konutta kaba bir hesapla dar gelirliye katkısı arsa bedelini yansıtan 10-15 bin TL civarında olacak. Bu bütçelerin büyük ölçüde rahatlamasına neden olacak" ifadelerini kullandı.
Sözcü


Geri Dön