İnşaat sektörü kur kıskacında! Beton fiyatları TL bazında 20 kat, döviz bazında 4 kat arttı!
İnşaat, emlak ve turizm sektörü temsilcileri yaptıkları açıklamada sürekli olarak artış gösteren maliyetlere karşı döviz kurunun neredeyse sabit kalmasının olumsuz etkileri olduğunu dile getirerek, kur artışının enflasyon oranında olması gerektiğini belirtti.
Sürekli olarak artış gösteren maliyetlere karşı döviz kurunun neredeyse sabit kalması pek çok sektörü endişelendiriyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre inşaat, emlak ve turizm sektörü temsilcileri kurda yaşanan yatay seyir sebebiyle artış gösteren maliyetlerin neredeyse satış fiyatlarına yaklaştığını ve söz konusu bu durumun olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Yeni Alanya'da yer alan habere göre konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan sektör temsilcileri, enflasyon oranında bir kur artışının daha rekabet edilebilir bir ortam oluşturacağını belirtti.
'DAHA GERÇEK BİR DÖVİZ KURUYLA TİCARET YAPILMASINI İSTİYORUZ'
Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada döviz kuru sabit kalırken inşaat maliyetlerinin sürekli olarak artış gösterdiğini belirtti. Mustafa Küçüker açıklamasında "Artış gösteren maliyetlere karşı döviz kurunun neredeyse sabit kalması inşat sektörünü de etkileniyor. Gündemden düşmeyen maliyetler her geçen gün döviz bazında daha yukarı gidiyor. Bizim beklentimiz hem turizmci hem ihracatçı açısından hem de müteahhitlik sektörü açısından daha gerçek bir döviz kuruyla ticaret yapılması. Söz konusu bu durum enflasyonu da olumsuz yönde etkiliyor. Ekonomi politikalarıyla daha gerçekçi rakamlara ulaşacağını ümit ediyoruz. Döviz kurunun yukarı yönlü gitmesi, insanları da gayrimenkule yönlendirecek. Çünkü, döviz sabit kaldığı zaman insanlar faizi tercih ediyorlar ve paralarını faize yatırıyorlar. Yaşanan bu durum da piyasayı etkiliyor. Emlak sektörü her zaman uzun vadede daha fazla kazandıran bir sektördür" dedi.
'BETON FİYATLARI TL BAZINDA 20 KAT, DÖVİZ BAZINDA 4 KAT ARTTI'
Seaside Alanya Real Estate'in kurucusu Abdullah Tuncer de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yabancı yatırımcıların Alanya'daki konut talebini etkileyen faktörlere değindi. Abdullah Tuncer açıklamasında "Türkiye'deki inşaat maliyetlerindeki nedensiz artışın konut fiyatlarına yansıması bir takım siyasi çevreler tarafından yabancı konut talebine bağlanarak bir algı oluşturuldu ve söz konusu bu algıdan etkilenen hükümet aldığı tedbirlerle yabancı konut yatırımcılarının yönünü başka ülkelere çevirmesine sebep oldu. Milyonlarca kişinin istihdam edildiği, yüzlerce sektörün finanse edildiği inşaat sektörü ne yazık ki batma noktasına geldi ve en önemlisi artışlarının nedeninin yabancı talebi olmadığı görüldü. Hükümet buna rağmen bu tedbirlerden geri adım atma yönünde bir niyet ortaya koymadı. İnşaat maliyetlerinden yalnızca beton kalemini örnek verecek olursak, beton fiyatları son beş senede Türk Lirası bazında 20 kat, döviz bazında 4 kat arttı. Fakat ev fiyatlarında böyle bir artış olması söz konusu değil. Bütçe ve cari açığa yararı göz önünde tutularak ihracatı yapılan inşaat malzemelerini üreten sanayiciye çok fazla imtiyaz gösterilmiş ve piyasa da spekülasyona maruz kaldı. Bir yandan kur baskılanırken diğer yandan inşaat malzemeleri fiyatları normalden çok daha fazla artış gösteriyor. Eğer döviz baskılanmaya devam edecekse ev fiyatlarının düşürülmesinin anahtarı, inşaat malzemelerinin ihracatının kısıtlanmasıdır" dedi.
Tahliye davalarında daha hızlı sonuç almak için buna dikkat!