08 / 07 / 2024

TÜİK'e göre kira 5 bin 845 TL! Bu hesap nasıl yapılıyor? 

TÜİK'e göre kira 5 bin 845 TL! Bu hesap nasıl yapılıyor? 

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Haziran ayı endeksinde kira 5 bin 845 lira şeklinde oldu. Peki nasıl olabilir?



Ekonomim köşe yazarı Alaattin Aktaş, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Nisan 2022'den bu yana hesaplama için kullandığı maddelerin fiyatlarını açıklamayı durdurduğuna dikkat çekti. 

Aktaş, konuya ilişkin "Mevcut durumda fiyat değişimleri ve ağırlıklar ana harcama grupları itibarıyla duyuruluyor. TÜİK madde fiyatlarını vermediği gibi her bir madde için fiyat değişimini de gizli tutuyor" ifadelerini kullandı. 

Aktaş, söz konusu köşesinde enflasyon hesaplamasında kullanılan maddelerin bir listesini yayımladı. 

TÜİK e göre kira 5 bin 845 TL! Bu hesap nasıl yapılıyor? 

Alaattin Aktaş, TÜİK'in söz konusu tablosu ile ilgili "Fiyatlar mal ve hizmetin niteliğine göre adedi belirtebileceği gibi, kilogram, tek yönlü bilet, litre ya da aylık hizmet kullanımı da olabilir" bilgilerini verdi. Aktaş, "Kedinizi, köpeğinizi veterinere götürdüğünüzde ödediğiniz ücret ise geçen ay itibarıyla 681 lira. TÜİK’in verisi işte böyle! Uzman doktor muayenesi 34 lira, veteriner ücreti 681 lira. TÜİK’in doktor ücretiyle ilgili gerekçesi şu: “Türkiye’de herkes özel muayenehaneye gitmiyormuş, devlet hastanesine giden de varmış, ortalama o yüzden düşük oluyormuş.”" şeklinde konuştu. 

Aktaş, tablodaki çarpıcı örneklerden birinin ev kiası olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi: 

TÜİK’e göre haziran ayındaki uzman doktor muayene ücretinın 33 lira 69 kuruş olduğunu vurguladı ve "Yanlış yazmadım; 33 lira 69 kuruş, hadi yuvarlayalım 34 lira. Çarpıcı bir örnek de ev kirası. Haziran ayı endeksinde kira 5 bin 845 TL şeklinde belirlenmiş" ifadelerini kullandı. 

TÜİK e göre kira 5 bin 845 TL! Bu hesap nasıl yapılıyor? 

Aktaş, Ankara, İstanbul,  İzmir  gibi büyükşehirler bir yana, artık kasabalarda bile herhalde 5-6 bi TL seviyesinde konut kalmadığının altını çizdi. 

"Peki TÜİK nasıl oluyor da kirayı bu düzeyde alabiliyor?" sorusunu yönelten Aktaş, "Herhalde doktor muayene ücretindeki yaklaşım devreye alınıyor ve “Ama kendi evinde oturan da var; kiracılar ve kendi evinde oturanlar beraber düşünüldüğünde ortalama bu düzeye düşüyor” deniliyordur. Kim bilir" açıklamasında bulundu.

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı kalktı, konut piyasası karıştı!

TOKİ'den hiç evi olmayan vatandaşlara ucuz konut fırsatı!

Konut fiyatları şu an oldukça düşük: Arz yok, kiralar fırlayacak!


Geri Dön