Ulaşım

Hyperloop ile İstanbul-Ankara 25 dakika!

İTÜ’lü gençler, Silikon Vadisi’nin çılgın mucidi Elon Musk’un son hayalini gerçekleştirdi. Zorlu Holding’in destek verdiği Türk gençlerinin projesi gerçekleşirse, İstanbul-Ankara arası 25 dakikaya kadar düşecek.

İTÜ’lü gençler, Silikon Vadisi’nin çılgın mucidi Elon Musk’un son hayalini gerçekleştirdi. Gençler, Elon Musk’ın yüksek hızlı kara aracı ‘Hyperloop’ için düzenlediği yarışmada finale kalarak projelerini ABD’de ünlü bilim insanlarınatanıttı. Zorlu Holding’in destek verdiği Türk gençlerinin projesi gerçekleşirse  İstanbul-Ankara arası 25 dakikaya kadar düşecek.


Video: Hyperloop nedir?




Elektrikli otomobil Tesla’yı geliştiren ekibin baş mimarı ve şirket ortağı olan Silikon Vadisi’nin çılgın mucidi Elon Musk’ın üst düzeyde yüksek hızlı kara aracı projesi ‘Hyperloop’ için gerçekleştirilen yarışmada finale kalan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, Zorlu Holding’in desteği ile Amerika’da projelerini sunma imkanı buldu.


Dünya çapında 1200 ekibin katıldığı yarışmada en iyi 124 proje arasına giren İTÜ Sci-X Hyperloop Pod Tasarım Ekibi, Houston Texas’ta gerçekleşen ‘SpaceX Hyperloop Pod Competition Weekend’de projelerinin detayını dünyanın önde gelen bilim insanlarına anlattı. Toplu taşımacılığın hızını ve emniyetini değiştiren ‘Hyperloop’ gerçekleşirse yolcular bugün karayolu ile ortalama 4 saat süren İstanbul ile Ankara arası kadar bir mesafeyi 25 dakikada alabilecekler. Proje hayata geçerse hava, deniz, kara ve demiryollarının ardından ‘beşinci ulaşım şekli’ olacak.



 


İNOVASYON KÜLTÜRÜ


Bu önemli etkinlikte Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül de gençleri yalnız bırakmadı. Zorlu Holding’in davetlisi olarak katıldığımız SpaceX Hyperloop haftasonu etkinliği öncesinde basın mensupları ile bir araya gelen Yüngül, kurumun 2016 planlarının yanı sıra Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri ile ilgili de bilgi verdi. Ar-Ge ve inovasyona yatırımın bir kültür meselesi olduğunu kaydeden Yüngül, Zorlu Holding’de bu alandaki faaliyetlere maddi manevi sınırsız destek verildiğini söyledi. “Bizde en tepedeki patrondan kurumun her kademesindeki çalışanlarımıza kadar herkeste ‘neyi nasıl daha iyi yaparım’, ‘neyi nasıl daha da geliştirebilirim’ düşüncesi var” diyen Yüngül, İTÜ’lü öğrencilere destek verme önerisinin aynı günde hem Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu ve Vestel Beyaz Eşya Yönetim Kurulu Üyesi Şule Zorlu Cümbüş’ten hem de kurumsal iletişim departmanından geldiğini ve kendisinin de tereddütsüz kabul ettiğini belirtti.


NE GEREKİYORSA HARCANIR


Yüngül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zorlu Grubu için belli bir yıllık Ar-Ge ve inovasyon bütçesi var mı diye sorarsanız, evet var, diyemeyiz. Çünkü biz yapılan araştırma ve projeler için ne gerekiyorsa maddi manevi onu en uygun zamanda sağlamayı hedefliyoruz. Belli bir bütçe yok, ne ihtiyaç varsa onu karşılıyoruz. AR-GE bizde çok öncelikli bir alan. Bu konudaki işleri sınırlamamak için, ne gerekiyorsa o harcanır. Örneğin hidrojen enerjisi üzerine 18 yıldır çalışıyoruz. Şu anda bizde bu konuda muazzam bir bilgi var. Aynı şekilde 12 yıldır insansız hava aracı için araştırma yapıyor ve üretimini gerçekleştiriyoruz. Bunun gibi yine nikel madenine yönelik araştırmalarımız bu alanda yaptığımız 450 milyon dolarlık yatırımımız var. Bizim için Ar-Ge’de sınır yoktur.”



 


SANAYİ ‘ASKERİ GÜÇ’ KADAR ÖNEMLİ


İNSAN kaynağı, para ve fikrin Türkiye için en önemli 3 kaynak olduğunu söyleyen Ömer Yüngül, şöyle devam etti: “Bu üç kaynak Zorlu için de çok önemli. Sanayide en az 5-6 tane büyük firma yaratmamız lazım. Bu hedef en az askeri güç kadar önemli.”Zorlu Holding’in her yıl Vestel’de 150-200 milyon dolar ve enerji sektöründe de benzer şekilde 200 milyon dolar yatırım yaptığını hatırlatan Ömer Yüngül, “Diğer faaliyetlerimizdeki yatırımlarımızla birlikte her yıl en az 500 milyon dolar yatırım yapıyoruz. Bu yıl da yeni yatırımımız 500 milyon doların altına düşmez” dedi.


 


Hyperloop nedir?



SpaceX ve Tesla Motors şirketlerinin kurucusu Elon Musk tarafından ilk defa 2013 yılında kamuoyuna duyurulan proje aralarında 450 ile 900 metre arasında değişen aralıklardaki sütunlar üzerine yerleştirilmiş alüminyum borular ve bunun içerisinde hareket eden kapsüllerden oluşuyor.SpaceX’in öğrencileri inovasyona teşvik etmek için yaptığı yarışmada ekipler 29-30 Ocak 2016 tarihleri arasında “SpaceX Design Weekend” kapsamında jürinin karşısına çıktı.Değerlendirme sonucunda seçilen pod tasarımları önümüzdeki dönemde önce çeşitli testlerden geçirilecek, sonra da üretim gerçekleştirilecek.2016 yılı Haziran ayında California’da hazırlanan 1.6 kilometrelik özel pistte üretilen bu podlar test edilecek.


Baklava ile‘Hyperloop’


Başta Tesla otomobil olmak üzere birçok başarılı girişimi bulunan ve bu yönüyle de genç girişimcilerin idolü haline gelen Elon Musk da Texas Üniversitesi’ndeki etkinliğe katıldı. Standlarda İTÜ’lü gençler ziyaretçilerine lokum ve baklava ikram ederek dikkat çekmeye çalıştılar.


Hürriyet




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Elektrikli otomobilin mucidi Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX firmasının geliştirdiği 5'inci ulaşım sistemi Hyperloop'a Türkiye'den İTÜ ekibi dahil oldu. Proje gerçekleştiğinde uçakla bile 1 saat süren İstanbul-Ankara arası 25 dakikaya inecek.



Elektrikli otomobilin mucidi Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX firmasının geliştirdiği 5'inci ulaşım sistemi Hyperloop'a Türkiye'den İTÜ ekibi dahil oldu. Proje gerçekleştiğinde uçakla bile 1 saat süren İstanbul-Ankara arası 25 dakikaya inecek Elektrikli otomobil Tesla'yı geliştiren ekibin baş mimarı ve şirket ortağı ünlü girişimci Elon Musk'ın yeni projesi üst düzeyde yüksek hızlı kara aracı 'Hyperloop' için gerçekleştirilen yarışmada finale kalan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, Zorlu Holding'in desteğiyle Amerika'da projelerini sundu. Dünya çapında bin 200 ekibin katıldığı yarışmada en iyi 124 proje arasına giren İTÜ Sci-X Hyperloop Pod tasarım ekibi, Houston Texas'ta gerçekleşen 'SpaceX Hyperloop Pod Competition Weekend'de projelerinin detayını dünyanın önde gelen bilim insanlarına anlattı. Proje uygulandığında İstanbul-Ankara arası 25 dakikaya inecek.


İLK SEFER 2018'DE

Toplu taşımacılığın hızını ve emniyetini kökünden değiştiren Hyperloop'un 2018'de, ABD başta olmak üzere pek çok ülkede faaliyete geçmesi planlanıyor. Proje uygulamaya konulduğunda yolcular bugün karayolu ile ortalama 5 saat süren İstanbul ile Ankara arasını 25 dakikada gidebilecek. SpaceX ve Motor şirketlerinin kurucusu Elon Musk tarafından ilk defa 2013 yılında kamuoyuna duyurulan proje 450 ila 900 metre arasında değişen aralıklardaki sütunlar üzerine yerleştirilmiş alüminyum borular ve bunun içerisinde hareket eden kapsüllerden oluşuyor. SpaceX'in bu proje açıkladığında herhangi bir patent alınmayacağı ve tamamen açık kaynaklı olacağını duyurmuş olması ise projeye ilgiyi arttırdı. SpaceX'in, öğrencileri inovasyona teşvik etmek için yaptığı yarışmada ekipler, 29-30 Ocak 2016 arasında "SpaceX Design Weekend" kapsamında jürinin karşısına çıktı. Değerlendirme sonucunda seçilen pod tasarımları önümüzdeki dönemde önce çeşitli testlerden geçirilecek, sonra da üretim gerçekleştirilecek. Haziran 2016'da Kaliforniya'da hazırlanan 1.6 kilometrelik özel pistte üretilen bu podlar test edilecek.


MELEK YATIRIMCI MODELİ

Zorlu Holding'in liderlik okulu Young Guru Academy'nin de (YGA) sponsoru olduğunu belirten Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, burada gençlere hem liderlik eğitimi verildiğini hem de melek yatırımcılarla fikir sahiplerinin buluştuğunu kaydetti. Zorlu Holding'in de melek yatırımcı olarak çeşitli projelere destek verdiğinden söz eden Yüngül şunları anlattı: "YGA'dan çıkan bir projemiz var. Barajların üzerine güneş paneli yapılması üzerine. Biz bu projeye yüzde 100 sponsor olduk. Önümüzdeki haziranda bizim gruba ait Tercan Barajı üzerine bu panelleri koyacağız. Bu proje melek yatırımcı modelinin bir ürünü."


GENÇLERE SINIRSIZ DESTEK

ABD'deki sunumda İTÜ'lü öğrencileri yalnız bırakmayan Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, Zorlu Holding'de bu alandaki faaliyetlere maddi-manevi sınırsız destek verildiğini söyledi. "Bizde en tepedeki patrondan kurumun her kademesindeki çalışanlara kadar herkeste 'neyi, nasıl daha iyi yaparım', 'neyi, nasıl daha da geliştirebilirim' düşüncesi var" diyen Yüngül, İTÜ'lü öğrencilere destek verme önerisinin aynı günde hem Vestel Beyaz Eşya Yönetim Kurulu Üyesi Şule Zorlu Cümbüş'ten hem de kurumsal iletişim departmanından geldiğini ve kendisinin de tereddütsüz kabul ettiğini belirtti. Ar-Ge'nin kendileri için öncelikli alan olduğunu söyleyen Yüngül, "Bu konudaki işleri sınırlamamak için, ne gerekiyorsa o harcanır. Örneğin hidrojen enerjisi üzerine 18 yıldır çalışıyoruz. Şu anda bizde bu konuda muazzam bir bilgi var. Aynı şekilde 12 yıldır insansız hava aracı için araştırma yapıyor ve üretimini gerçekleştiriyoruz. Bunun gibi yine nikel madenine yönelik araştırmalarımız bu alanda yaptığımız 450 milyon dolarlık yatırımımız var. Her araştırmadan mutlaka olumlu sonuç alınacak diye bir beklentimiz de yok. Başarısızlıklarımızdan da önemli sonuçlar elde ediyoruz. Özetle bizim için Ar-Ge'de sınır yoktur" dedi.


TÜBİTAK'LA İŞBİRLİĞİ

Ömer Yüngül Zorlu Grubu'nun başta Vestel olmak üzere faaliyette olduğu her alanda teknolojide önemli faaliyetleri bulunduğuna ve bu nedenle de TÜBİTAK ile yakın işbirliği içinde olduklarına dikkat çekti. TÜBİTAK'ın son yıllarda çok daha aktif bir döneme girdiğini ve bunun daha da geliştirilebileceğini söyleyen Yüngül, "TÜBİTAK'ın işleyişinde küçük değişikliklerle büyük fark yaratmak mümkün. Örneğin süreci hızlandırmak için yerinde destek verilebilir" dedi.



Yeni Şafak




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Toplu taşımacılığın hızını ve emniyetini kökünden değiştiren Hyperloop'un 2018'de, ABD başta olmak üzere pek çok ülkede faaliyete geçmesi planlanıyor. Proje uygulandığında İstanbul-Ankara arası 25 dakikaya inecek.


Elektrikli otomobil Tesla'yı geliştiren ekibin baş mimarı ve şirket ortağı ünlü girişimci Elon Musk'ın yeni projesi üst düzeyde yüksek hızlı kara aracı 'Hyperloop' için gerçekleştirilen yarışmada finale kalan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, Zorlu Holding'in desteğiyle Amerika'da projelerini sundu. Dünya çapında bin 200 ekibin katıldığı yarışmada en iyi 124 proje arasına giren İTÜ Sci-X Hyperloop Pod tasarım ekibi, Houston Texas'ta gerçekleşen 'SpaceX Hyperloop Pod Competition Weekend'de projelerinin detayını dünyanın önde gelen bilim insanlarına anlattı. Proje uygulandığında İstanbul-Ankara arası 25 dakikaya inecek. Toplu taşımacılığın hızını ve emniyetini kökünden değiştiren Hyperloop'un 2018'de, ABD başta olmak üzere pek çok ülkede faaliyete geçmesi planlanıyor. Proje uygulamaya konulduğunda yolcular bugün karayolu ile ortalama 5 saat süren İstanbul ile Ankara arasını 25 dakikada gidebilecek. SpaceX ve Motor şirketlerinin kurucusu Elon Musk tarafından ilk defa 2013 yılında kamuoyuna duyurulan proje 450 ila 900 metre arasında değişen aralıklardaki sütunlar üzerine yerleştirilmiş alüminyum borular ve bunun içerisinde hareket eden kapsüllerden oluşuyor. SpaceX'in bu proje açıkladığında herhangi bir patent alınmayacağı ve tamamen açık kaynaklı olacağını duyurmuş olması ise projeye ilgiyi arttırdı. SpaceX'in, öğrencileri inovasyona teşvik etmek için yaptığı yarışmada ekipler, 29-30 Ocak 2016 arasında "SpaceX Design Weekend" kapsamında jürinin karşısına çıktı. Değerlendirme sonucunda seçilen pod tasarımları önümüzdeki dönemde önce çeşitli testlerden geçirilecek, sonra da üretim gerçekleştirilecek. Haziran 2016'da Kaliforniya'da hazırlanan 1.6 kilometrelik özel pistte üretilen bu podlar test edilecek.  Ömer Yüngül Zorlu Grubu'nun başta Vestel olmak üzere faaliyette olduğu her alanda teknolojide önemli faaliyetleri bulunduğuna ve bu nedenle de TÜBİTAK ile yakın işbirliği içinde olduklarına dikkat çekti. TÜBİTAK'ın son yıllarda çok daha aktif bir döneme girdiğini ve bunun daha da geliştirilebileceğini söyleyen Yüngül, "TÜBİTAK'ın işleyişinde küçük değişikliklerle büyük fark yaratmak mümkün. Örneğin süreci hızlandırmak için yerinde destek verilebilir" dedi.



Takvim