18 / 05 / 2024

İBB: Ayamama deresindeki inşaatlar yasalara uygun

İBB: Ayamama deresindeki inşaatlar yasalara uygun

Akşam'ın, Ayamama Deresi'ndeki yapılaşmayı gözler önüne serdiği 'Allah ıslah etsin' haberine, İBB'den açıklama geldi



AKŞAM'ın, eylül ayında yaşanan sel baskınında 33 kişinin hayatını kaybettiği Ayamama Deresi'ndeki yapılaşmayı gözler önüne serdiği 'Allah ıslah etsin' haberine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) açıklama geldi. Açıklamada, haberde yer alan inşai faaliyetin dere yatağında olmadığı, dere koruma kuşağının dışında yer aldığı belirtilerek, 'Yani inşaat yapılabilir. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı'nın 'Buradaki yapılaşmada kısıtlama 100 metredir. Yani 100 metre içinde yapı yapılamaz' ifadeleri hiç bir şekilde doğru değildir. Bahsedilen yerde ve Ayamama Deresi boyunca dere koruma bandı 100 değil 25 metredir. İSKİ 12.05.2008 tarihinde, bahsedilen yer ile ilgili koruma kuşağının 25 metre olduğunu bildirmiştir' denildi.

'YÖNETMELİĞE UYGUN'
Küçükçemece sınırları içerisinde yer alan ve Üç Yıldız Bijuteri San. A.Ş.'ye ait olan inşaatın, dere koruma kuşağının dışında ve 10 metre çekme mesafesi de olan bir inşaat olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, 'Yani dereye mesafesi 35 metredir. İnşaat yasa ve yönetmeliklere uygundur. Parsel sahibi bu alanda plana uygun imar hakkını kullanmaktadır. Yasanın izin verdiği imar hakkını hukuk devletinde kimsenin elinden alamazsınız' ifadelerine yer verildi.

119 YAPI YIKILDI
İBB'nin açıklamasında, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in, 'Göstermelik 3 kulübeyi yıktılar, dere üzerinde bulunan 63 adada emsali 6'ya çıkardılar' iddialarına da yanıt verildi:  'Aymama'da dere koruma kuşağına tecavüz eden 119 adet yapının tespiti ve yıkımı, medyanın takibi altında gerçekleşmiştir. Yıkılan yerler arasında 3 katlı binalar, depo, antrepo, kreş ve atölyeler vardır. Yıkılanları 3 kulübe olarak nitelemek doğru bir tutum değildir. Burada asıl önemli olan mesele Küçükçekmece sınırları içerisinde kalan ve dere yatağında yapılan kaçak yapıların tamamı CHP'li belediyeler döneminde yapılmış olmasıdır.'
Büyükşehir Belediyesi, Ayamama Deresi'ndeki ıslah çalışmalarının sürdüğünü de bildirdi.
Akşam


Geri Dön