09 / 01 / 2025

İBB Demir Kilise'yi 2 milyon 500 bin TL'ye restore ettiriyor!

İBB Demir Kilise'yi 2 milyon 500 bin TL'ye restore ettiriyor!

İstanbul Büyükşehir  Belediyesi ve İl Özel İdaresi 'nin iş birliğiyle, Fatih 'te bulunan ve 'Demir  Kilise' olarak bilinen Sveti Stefan Bulgar Kilisesi, restore edilecek



İstanbul Büyükşehir  Belediyesi ve İl Özel İdaresi 'nin iş birliğiyle, Fatih 'te bulunan ve 'Demir  Kilise' olarak bilinen Sveti Stefan Bulgar Kilisesi, restore edilecek.
Demir Kilise 'nin restore edilmesi,  İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 'nin 11 Mart 2010 tarihli 4. birleşiminde  müzakereye açıldı. Yapılan müzakereler sonucu, restorasyona ilişkin raporun aynen  ve oy çokluğu ile kabulü kararlaştırıldı. İhalesi 5 Temmuz 'da yapılan kilise restorasyonunda, öncelikle korozyonun  taşıyıcı sisteme olan etkisini belirleyebilmek amacıyla, iç ve dış kabuklarında  her cephede uygun bir levha kaldırılarak, taşıyıcı sistem incelenecek ve hasar  tespiti yapılacak.
                Kilisenin restorasyonu sırasında, zemin oturumu nedeniyle yerinden kayan  merdivenler ve mermer kaideler aşama aşama kaldırılıp üstteki konstrüksiyon  hizasına getirilecek. Kilisenin, karbon ve kir oluşumuna maruz kalan bölgeleri  özel deterjanlı su ile itinalı bir şekilde temizlenecek. Dış cephede bulunan  eksik süsleme elemanlarından kalıp alınıp, daha sonra özgün ham maddesi ile döküm
 yapılacak. Restorasyon esnasında çatının eğimli kısımları yenilenecek.
                  Sveti Stefan Bulgar Kilisesi 'nin yenileme çalışmaları, iç ve dış alanlarda ayrıntılı bir şekilde yapılıp, restorasyon işlemi tamamlanarak hizmete açılacak. Bir ay içinde başlayacak restorasyon, yaklaşık 2 milyon 500 bin TL 'ye  mal olacak.

PADİşžAH FERMANIYLA AçILAN KİLİSE
                1896 'da inşa edilen, iskeleti çeşitli biçim ve boyutlarda çelik  profillerden oluşan kilisenin, bütün dış duvar kaplamaları, pilastrlar (gömme  ayaklar) ve pilastr başlıkları, pencere doğramaları, kapı kanatları, kemer, saçak  silmeleri, çatı, çatı kenarı, korkuluk duvarı ile bunun üzerindeki babalar, çan  kulesi, bu kulenin 4 yanındaki 4 balkon ve cephelerdeki çeşitli kabartma ve  bezemeler demirden oluşuyor.
                Prefabrike olarak Viyana 'da demir malzemesi kullanılarak hazırlanan ve  500 tonluk kilise, daha sonra bütün parçaları İstanbul 'a taşınarak, önceden  dökülen temele monte edildi.
                Üç nefli ve bir transeptli bazilika sisteminde yapılan kilisenin, bir  bodrumu, zemin katı, galeri katı ve bir çan kulesi bulunuyor. Sveti Stefan Bulgar Kilisesi ismiyle, Hasan Kuruyazıcı ile Metin Tapan 'ın  kaleme aldığı kitaba göre kilise, Fatih Sultan Mehmet 'in İstanbul 'un fethinin  ardından yeni bir Yahudi ve Hristiyan tapınağı yapılmaması yasağına rağmen inşa  edildi.
                Kitapta, Bulgar din adamlarının, Fener Rum Patrikhanesi ile tüm  ilişkileri kesmek istedikleri için 3 Nisan 1860 tarihindeki paskalya töreninde  Rum patriği adına okunması gereken methiyeyi Osmanlı padişahı adına okuduğu,  bunun da kilise açılmasına etki ettiği belirtiliyor. Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz, 5 Mart 1870 tarihinde yayımladığı 11  maddelik fermanla, Bulgar cemaatinin din işlerini yürütebilmesi için yeni bir  kilise kurulmasına izin verdiği anlatılıyor.
                AA


Geri Dön