02 / 05 / 2024

İBB ile Rusya Yerel İdaresi İyi Niyet protokolü imzaladı!

İBB ile Rusya Yerel İdaresi İyi Niyet protokolü imzaladı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Rusya Yerel İdaresi Konseyi Başkanı Vyaçeslav Stepanoviç Timçenko ile işbirliği konusunda karşılıklı 'İyi Niyet Protokolü' imzaladı



Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, üstlendiği Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Başkanlığı görevi sebebiyle katıldığı toplantılarda, ‘İnsanlığın mutluluğu ve refahı için bütün insanların el ele vermesi gerektiği’ konusu üzerinde sıklıkla durduğunu söyledi. 




Hızla tükenen doğal kaynaklara ve sağlıklı suya erişmekte her geçen gün zorluklarla karşılaşıldığını anlatan Başkan Topbaş, “İnsanların hayatını tehdit eden bu önemli sorunlar için beraberce hareket etmek zorunlu hale gelmiştir. Özellikle BM'nin bin yıllık kalkınma hedefleri dediğimiz ''Milenyum'' hedeflerinin gerçekleşmesi konusunda çözüm ortağı olmamızı arzu ettiğimizi hep dile getiriyoruz. BM Genel Sekreteri Banki- Mun'la görüşmelerimiz sonucunda yerel yönetimleri temsil eden bu büyük kuruluşun BM içerisinde gözlemci statüsüne kavuşmasını istiyor ve ciddi adımlar atıyoruz. Bu konuda da Rusya federasyonunun bize destek vereceğini umuyoruz” şeklinde konuştu.   


Günümüzde artık ulusların gücünden ziyade yerel yönetimlerin etkisinin ve gücünün konuşulduğuna dikkat çeken Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdü: “Geçmişte nasıl şehir ve site devletleri varsa, şimdi de buna benzer tarzda şehirler ekonomiyi oluşturuyor. Şehirler ülkeleri taşıyor ve toplumları geliştiriyor. Yönetimler ne kadar yerelleşir ve yerel yönetimler ne kadar desteklenirse, yerel yönetimler de aldığı yetki ve destekleri halkıyla paylaşır. Alınan kararlar içerisinde katılımcı yönetim anlayışını kendilerine ne kadar uygularlarsa ülkelerin gelişmesine önemli katkı sağlarlar. Barışa da o denli destek vermiş olurlar. Bizler edindiğimiz tecrübeleri cimrilik yapmadan insanlık adına paylaşmaya hazırız. Birbirimizden öğrenecek çok şey var. Bilgi insanlığın ortak malıdır anlayışındayız.”


Rusya Yerel İdaresi Konseyi Başkanı Vyaçeslav Stepanoviç Timçenko'da  Türkiye'de bulunmaktan dolayı memnun olduğunu belirterek İstanbul'da yerel yöneticiler ve iş adamlarıyla görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in yerel yönetim anlayışından bahseden Timçenko, “Putin'in bakış açısı, 'Yerel yönetimler gelişmezse ülke ekonomisini istediğimiz yere getiremeyiz ve ülkemizi kalkındıramaz ve güçlendiremeyiz' şeklindedir. Yerel yönetimler ülkemizde çok önemli çünkü yerel yönetimler insanlara çok yakın. Önemli konuları ele alıp önemli çözümler üretiyorlar. İyi öğrenci olarak da komşularımızın tecrübelerini öğreniyoruz. Hükümetler arasında ciddi bir iletişim ve işbirliği var, yerel yönetimleri ise biz yerel yöneticiler hızlandıracağız''  şeklinde konuştu. 


Konuşmaların ardından protokol imzalandı. İmzalanan protokolün ardından Başkan Topbaş, Timçenko'ya çini ve İstanbul’u anlatan bir kitap hediye etti. Timçenko'da Başkan Topbaş’a Rusya Federasyon bina fotoğrafının yer aldığı bir çini ve seramik zil hediye etti.

İBB



Geri Dön