07 / 07 / 2024

İBB le Libya Belediyesi kardeş şehir protokolü imzaladı!

 İBB le Libya Belediyesi kardeş şehir protokolü imzaladı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Libya Bingazi Belediyesi arasında kardeş şehir protokolü imzalandı



Saraçhane’deki Başkanlık Binası'nda yapılan imza törenine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Libya Bingazi Belediye Meclis Başkanı Mahmoud Burazziza katıldı.

Törende konuşan Başkan Topbaş, günümüz dünyasında  yerel diplomasinin önemine dikkat çekerek, “Ülkelerin gelişmesinde yerel yönetimler eskiye nazaran daha aktif rol üstlenmektedir” dedi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Özellikle dost ve kardeş ülke Libya’dan gelen değerli dostlarımızla burada Bingazi ve İstanbul işbirliğini başlatırken, asırlardan beri dostluk ve kardeşliği olan iki ülke halkı olarak da önemli bir işbirliği oluşturacağız.”


Libya ile asırlarca aynı kültür değerlerinin paylaşıldığını hatırlatan BaşkanTopbaş “İstanbul Türkiye’yi, Bingazi de Libya’yı taşıyor. Bu anlaşma ile Bingazi’nin gelişmesi ve orada yaşayan insanların mutlu olacağı bir kent haline gelmesi için önemli katkı sunacağız. Özellikle alt yapısından ulaşıma, çevreye ve sosyal yapıya kadar her alanda önemli katkı vereceğiz" şeklinde konuştu.


"Tabii ki ulusların hayatlarında da insan hayatında olduğu gibi bazı sıkıntılı dönemler yaşanıyor" diyen Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdür: "Libya bu sıkıntılar yaşadı geçmişte Türkiye’nin yaşadığı gibi. Libya ciddi bir değişim ve dönüşüm sürecine girdi. Sayın Başbakanımızın Libya’nın yapılanması konusunda verdiği desteği biz de yerel ölçekte sürdürme arzusundayız."


Dünya genelinde birçok kent ile işbirliği halinde olduklarını anlatan Başkan Topbaş Mekke, Kahire, Yemen, Avrupa’nın birçok kentiyle işbirliği yaptıklarını da söyledi.


Libya'da sıkıntılı günlerin geride kaldığını dile getiren Burazziza ise kalkınma sürecinde Türkiye’nin desteğine ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Türkiye’nin devrim sürecinde yanlarında olduğuna değinen Burazziza “Şehrimizin güçlü bir kalkınma sürecine girmesi için adım atıyoruz. Belediyecilik alanlarında herkesi kapsamak istiyoruz. Bu yüzden tarihi bağlarımız olan buşehre geldik. İlk kardeş şehir protololümüzü burada imzalayarak güçlü bir medeniyetin adımlarını birlikte atalım istiyoruz” diye konuştu. 


Libya’da yaşanan devrimin Libya halkına öz güven kazandırdığına dikkat çeken  halkın kendisine olan güveni Burazziza konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Devrim sonucunda halkımız kendine güveniyle yeniden ayağa kalktı. Kurumsal anlamda bir devlet yapısından bahsedemiyorduk. Bu halk kendi devlet kurumlarını ve kaynaklarını korudu. Bu halk kararlıdır ve bu devrimle Libya’nın yeniden inşasını sağlamaya yeminlidir. Bu da, gelişmiş ülkelerle yapılacak protokollerle olacaktır. Biz Türkiye’yi ayrı bir devlet olarak görmüyoruz. Türkiye ve Libya’yı tek bir devlet olarak görüyoruz. Türkiye’ye geldiğimiz zaman kendimizi gurbette hissetmiyoruz. Bizler Bingazi yerel meclisi olarak Libya’yı koruyacak bir bakış açısı ortaya koyacağız. Ülkemizin gelişmesini istiyoruz onun için işbirliği yapmamız gerektiğinin farkındayız. Zaten Türkiye bu zalim rejimden kurtulmamız konusunda bize çok büyük destek verdi. Türkiye her alanda bizim yanımızda durdu.”


Konuşmaların ardından Başkan Topbaş ve Belediye Meclis Başkanı Burazziza, kardeş şehir protokolüne imza attı. Burizziza,  Başkan Topbaş’a devrimde yıkılan ve Libya’nın önemli isimlerinden Ömer Muhtar’ın türbesini simgeleyen bir pano hediye etti. Başkan Topbaş ise Burizziza”du  İstanbul siluetini yansıtan kara kelem çalışması bir tablo hediye etti.


İBB


Geri Dön