18 / 05 / 2024

İstanbul ile Çad arasında Kardeş Şehir protokolü imzalandı!

İstanbul ile Çad arasında Kardeş Şehir protokolü imzalandı!

Çad Başbakanı Kalzeube Payimi Deubet ile görüşen Başkan Kadir Topbaş, İstanbul ile Çad’ın Başkenti Encemine arasındaki “Kardeş Şehir” protokolü kapsamında birçok alanda bilgi ve deneyimlerini paylaşacaklarını söyledi.




Çad Başbakanı Kalzeube Payimi Deubet ile görüşen Başkan Kadir Topbaş, İstanbul ile Çad’ın Başkenti Encemine arasındaki “Kardeş Şehir” protokolü kapsamında birçok alanda bilgi ve deneyimlerini paylaşacaklarını söyledi.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul ile Çad’ın Başkenti Encemine şehri arasındaki “Kardeş Şehir” protokolüne imza attı ve ardından Çad Başbakanı Kalzeube Payimi Deubet ile görüştü.


Görüşmede İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının yanı sıra, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), UCLG ve BM UNACLA Başkanlığını da yürüttüğünü hatırlatan Kadir Topbaş, dost ve kardeş ülke Çad ile her alanda bilgi ve deneyim paylaşımında bulunmaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi.


“Türkiye sizin eviniz, sizi ikinci evinizde ağırlamaktan büyük onur duyuyoruz ve her zaman ziyaret etmenizi bekliyoruz” ifadelerini kullanan Başkan Topbaş, uluslararası bütün toplantılarda yaptığı konuşmalarda Afrika’nın haklarını özellikle savunduğunu vurguladı. TİKA ile işbirliği içinde Çad’da 23 hektarlık alanda Türkiye Kültür ve Spor Kompleksi inşa edeceklerini kaydetti. Haziran 2015’te Çad’da düzenlenecek Afrika Birliği Zirvesi’ne özellikle katılmak istediğini ifade etti.


Encemine Belediye Başkanı Ali Haroun ile imzaladıkları protokol kapsamında bu kente destek vermekten büyük memnuniyet duyacaklarının altını çizen Topbaş, “Encemine’ye şehir planlama, peyzaj, trafik, katı atık yönetimi, su arıtımı, çevre koruma, sağlık, bilgi teknolojisi, insan kaynakları yönetimi, toplu ulaşım geliştirme, belediye hizmetleri güvenliği (zabıta), kültür ve spor alanlarında bilgi ve deneyimlerimizi aktaracağız” diye konuştu.


İstanbul’da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Çad Başbakanı Kalzeube Payimi Deubet ise, Türkiye ve İstanbul’a en güzel ve kalbi duygularla geldiklerini söyledi. İstanbul ile Encemine şehirleri arasında imzalanan protokolle Türkiye ile Çad’ın ikili ilişkileri geliştirmek için ne kadar kararlı olduklarını gösterdiklerini belirten Deubet, protokolle Encemine’nin başarılı hizmetler alacağına inandığını kaydetti.


Türkiye ile Çad arasındaki ilişkilerin mükemmel düzeyde ve sürekli gelişmekte olduğuna işaret eden Deubet, şöyle konuştu; “İstanbul ile Encemine arasında imzalanan bu kardeşlik anlaşması Encemine ve Çad’ın gelişmesini daha yukarılara taşıyacaktır. Çad’da düzenleyeceğimiz Afrika Birliği Zirvesi’ne İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve İstanbullu şirketlerin özel katkılarını ve dokunuşlarını getirmesini arzu ediyoruz.”


Deubet’in Konya’da katıldığı Şeb-i Arus Töreni’nin organizasyonundan ve ses düzeninden çok etkilendiğini, Çad’daki bu tür uluslar arası organizasyonlarda ses sıkıntıları yaşadıklarını aktarması üzerine, Kadir Topbaş, “İBB olarak hemen bizim kardeş şehrimiz Encemine’ye güçlü bir ses sistemi hediye etmemiz lazım. Sistemi kullanacak ekibi de burada eğitelim ki sesimiz hiç kesilmesin, gür çıksın ve bütün dünya sesimizi duysun” dedi. Bu hediyeden memnuniyet duyacaklarını belirten Çad Başbakanı Kalzeube Payimi Deubet de Başkan Topbaş’a teşekkür etti.




İBB




Geri Dön