26 / 12 / 2024

İBB Meclisi İETT’nin 2013 Yılı Faaliyet Raporu’nu onayladı!

İBB Meclisi İETT’nin 2013 Yılı Faaliyet Raporu’nu onayladı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İETT’ nin 2013 Yılı Faaliyet Raporu’ nu onayladı. İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, 2 milyarın üzerindeki bütçelerini yüzde 90 oranında gerçekleştirdiklerini belirtti...




İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İETT’nin 2013 Yılı Faaliyet Raporu’nu onayladı. İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, 2 milyarın üzerindeki bütçelerini yüzde 90 oranında gerçekleştirdiklerini ve İstanbullulara yeni otobüslerle dünya standartlarında güvenli ve kaliteli bir yolculuk imkanı sağladıklarını söyledi.


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi İETT Genel Müdürlüğü’nün 2013 Yılı Faaliyet Raporu’nu onayladı. Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet’in başkanlığında yapılan toplantıda faaliyet raporunu Belediye Meclisi’ne sunan İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, İETT’nin kamu ve özel sektör toplu taşımacılığında dengeleyici, düzenleyici, denetleyici ve danışman bir kuruluş olarak 143 yıldır hala dinamizmini koruduğunu söyledi.


Ulaşım hizmetini çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen düşük emisyonlu araçlarla verdiklerini, alternatif enerji kaynaklarını daha fazla kullanarak etkinlik ve verimliliği arttırma yoluna gittiklerini belirten Hayri Baraçlı, “Toplam 7 bin 235 personeliyle dev bir kurum olan İETT, yolcularını maksimum seviyede memnun etmeye çalışırken bunu da minimum maliyetlerle sağlamayı hedefliyor” dedi. 


Modern otobüsler her türlü teknolojiyle donatıldı


2013 yılında 3 bin 59 otobüsten oluşan filoyla 700 hatta, 5 milyon 379 bin sefer yaptıklarını ve 170 milyon kilometre yol kat ettiklerini ve 462 milyon yolcu taşıdıklarını ifade eden Baraçlı, Özel Halk otobüslerini de dahil edince toplam 6 bin 146 otobüsle 1.2 milyar yolcu taşıdıkların ve İstanbul’daki toplu taşımacılığın yüzde 33’ünün İETT eliyle gerçekleştirildiğini kaydetti.


2013 yılında 2 milyar 71 milyon 669 bin liralık bütçelerini yüzde 90 oranında gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Baraçlı, şöyle konuştu; “En büyük maliyet kalemimiz olan akaryakıt ve personel giderleri, yolculuk gelirlerimizin yüzde 98’ne tekabül etmesine rağmen, yüzde 39’luk bir yatırım yaparak gerçekleştirdiğimiz otobüs alımlarıyla yolcularımıza dünya standartlarında güvenli ve kaliteli bir yolculuk imkanı sağlamış bulunuyoruz. Akıllı teknoloji ve bilişim sistemlerine giderek daha fazla yatırım yapıyoruz. Yeni aldığımız 1705 yeni otobüsten sonra 964 yeni İETT şoförü daha alarak, İstanbul’un nitelikli şoför ihtiyacını gidermeye çalıştık. Ve yine 2013 yılında akıllı otobüs dönemini başlatarak yolcularımıza üç yeni hizmeti daha sağladık. Artık otobüslerimizde ücretsiz internet, cep telefonları için hızlı şarj yapabilen şarj aparatları ve bisiklet kullanan vatandaşlarımız için dünyada çok az ülkede uygulanan bisiklet aparatları bulunuyor. Ayrıca, akıllı telefonlar için geliştirdiğimiz mobil iett uygulaması ile İstanbul genelindeki duraklarımızın tamamını akıllı durak haline getirdik. Tüm bu uygulama ve hizmetlerle İstanbul halkının ayağına teknolojiyi getirmiş olduk.”


2013’te 59 yeni hat açıldı


Baraçlı, yine son dönemde hayata geçirdikleri yolculara duraklar hakkında sesli ve görüntülü bilgilendirme yapan araç içi anons sistemleri, elektronikkart ile sağlanan yolculuk analizleri ve yapılan hat-durak optimizasyonlarının yolcularıın seyahat konforunu büyük ölçüde arttırdığını, 24 saat hareketliliğin yaşandığı, ticaret, kültür ve sanat hayatının yoğun olduğu İstanbul’da İETT’nin açtığı özel hatlar da giderek daha fazla talep gördüğünü dile getirdi.


“2006 yılından bugüne hizmet veren gece hatlarında yapılan yolculuklarda yüzde 27’lik, Ramazan hattı güzergahında ise yüzde 66’lık bir artış sağlandı” diyen Baraçlı,  “Sadece geçen yıl 59 yeni hat açtık. Açtığımız bu hatlardan bazıları İstanbul’un iki yakasını denizaltından birbirine bağlayan Marmaray’ın diğer toplu ulaşım araçlarıyla entegrasyonunu sağlamak amacıyla açılan besleme hatlardır. Tüm bu olumlu gelişmeler İETT’nin dev bir fabrika gibi durmaksızın çalıştığını gösteriyor” diye konuştu.


52 kilometrelik Söğütlüçeşme-Beylikdüzü metrobüs hattında 535 araçla, günde 8 bin 906 sefer yaparak, yaklaşık 800 bin yolcu taşıdıklarını, metobüsün ve İstanbul’daki tüm otobüs hatlarının verimliliğini artırmak için TÜBİTAK ile 24 ay sürecek bir protokol imzaladıklarını anlatan Baraçlı, sözlerini şöyle sürdürdü;


Metrobüste bekleme ve seyahat süresi azalacak


“Başlattığımız bu proje ile metrobüs ve tüm otobüs hatlarımızı yeniden optimize ediyor, daha esnek bir hat yapısı oluşturuyoruz. Yolcularımızın duraklarda bekleme ve seyahat süresini azaltan örnek bir model olacağına inandığımız projenin nihai hedefine ulaşması halinde, İETT’nin sorumluluğunda olan tüm ulaşım sistemini, giderek artan yolculuk talebini karşılayacak nitelikte konforlu, hızlı, güvenilir, ve entegre hale getirmiş olacağız. Metrobüste sadece verimlilik ve hız adına değil, yolcularımızın memnuniyeti adına da birtakım çalışmalar yapıyoruz. Metrobüs hattında çalışan araçlarımızda bulunan tüm klimalar yüksek kapasiteli klimalarla değiştirilmiş ve özel olarak çalışılan tropik iklim programı ile klimalarda yüksek verimlilik elde edilmiştir. Bu sayede müşteri memnuniyetini artırarak, kurumumuza yıllık 1 milyon 973 bin 480 TL de tasarruf sağlamıştır. Hizmete girdiği tarihten bu yana sürekli artan yolculuk talebiyle karşılaşan metrobüs hattında çalışan araçlarımzda 2013 yılında koku uygulaması başlattık. Sağlık Bakanlığından onaylı, antibakteriyel ve insan sağlığına herhangi bir şekilde zarar vermeyen kokuları kullanarak yaptığımız bu uygulama sayesinde vatandaşlarımızdan çok olumlu geri dönüşler alıyoruz.”


Hizmet kalitesini artırmanın, güvenli yolculuk sağlamanın, ve bunu sürdürülebilir hale getirmenin İETT’nin en temel sorumlulukları olduğunu aktaran Baraçlı, kalite ve verimliliğin artırılması için de İETT’nin performansını etkileyen Entegre Yönetim Sistemi, EFQM, Benchmarking, 5S, ERP, Kaizen ve Kurumsal Karne gibi model, araç ve tekniklerle yönetim süreçlerini etkin hale getirmeye çalıştıklarını belirtti.


İETT’nin hedefi Türkiye ve Avrupa Mükemmellik Ödülü…


İETT olarak ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, ISO 14064 Sera Gazı Hesaplaması ve Denetimi belgelerini alarak son 3,5 yılda aldıkları 7 kalite belgesine 2 yeni kalite belgesi daha ekledik ve kalite belgelerimizin sayısını 9’a çıkardıklarını ifade eden Baraçlı, “ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi, ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Kılavuzu ve En13816 Toplu Taşımacılıkta Hizmet Kalitesi Standardı belgelerini ise bu yıl içinde almayı hedefliyoruz. Bu yılki hedefimiz Türkiye Mükemmellik ödülünün sahibi olabilmek. 2015 yılı için ise hedefimiz Avrupa Mükemmellik Ödülü. 365 gün 24 saat fedakarca çalışarak İstanbul'a hizmet eden başta şoförlerimiz olmak üzere 7 bini aşkın çalışanımıza, bize her türlü çalışmalarımızda destek veren çok değerli Başkanımız Sayın Kadir Topbaş’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Belediye Meclisi toplantısında AK Parti Grubu adına Muharrem Kaşıtoğlu, CHP Grubu adına da Hakkı Sağlam faaliyet raporu ile ilgili görüşlerini belirtti. Daha sonra yapılan oylamada İETT’nin 2013 Yılı Faaliyet Raporu 130 kabul 70 red ve 5geçersiz oyla kabul onaylandı.



İBB


Geri Dön