28 / 04 / 2024

İBB yer olmayan mezarlığa neden zam yaptı?

İBB yer olmayan mezarlığa neden zam yaptı?

Geçen hafta içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi mezar yeri ve cenaze hizmeti ücretlerine zam yaptı. Aynı zamanda Zincirlikuyu gibi yer olmayan mezarlıkların ücretlerine de zam yapılması dikkat çekti...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından İstanbul’da mezar yeri ve cenaze ücretlerine zam yapıldı. Sözcü'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre, tabutlu defin ücreti 300 liradan, 350 liraya çıkarıldı. İstanbul Zincirlikuyu’da bir mezar yeri satın almanın bedeli ise 30 bin TL’den 34 bin TL’ye çıkarıldı. 2018'de Zincirlikuyu’da boş mezar ücreti 25 bin TL idi.

İstanbul’da uzun zamandır boş mezar yeri bulmak ciddi bir sıkıntı. Vatandaşlar, ölülerini üst üste gömerek yaşanan bu soruna çözüm bulmaya çalışsa da bu yöntem ne yazık ki her zaman geçerli olmuyor. Çünkü, yönetmeliğe göre üst üste 2 kişinin gömülmesi için aradan 5 yıl  geçmesi gerekli fakat lahit denilen çift katlı mezarlıklara aynı gün dahi 2 kişi gömülebiliyor. Kimi vatandaşlar da seneler öncesinden 5-10 kişilik aile kabristanı satın alarak, mezar yeri problemini çözmeye çalışıyor.

ZİNCİRLİKUYU’DA MEZAR YERİ 34 BİN TL

Avrupa Yakası'nda Zincirlikuyu, Ulus, Rumelihisarı (Aşiyan), Abide-i Hürriyet, Nafibaba gibi mezarlıklarda mezar yeri fiyatları 30 bin TL'den 34 bin TL'ye, cenazenin yanındaki boş yerin bedeli de 15 bin TL'den 17 bin TL'ye çıkarıldı. Sütlüce, Kağıthane merkez, Hasdal, İstinye gibi 2'nci bölge mezarlıklardaki bedel de Anadolu Yakası'ndaki 2. bölge mezarlık fiyatları ile eşit oldu.  Kilyos, Ayazağa, Büyükçekmece, Habipler, Cebeci gibi yerlerdeki 3. bölge mezarlık fiyatları da 4 bin TL'den 4 bin 500 TL'ye çıkarıldı.

İBB yer olmayan mezarlığa neden zam yaptı?

“İSTANBUL’DA HER YIL BAYBURT’UN NÜFUSU KADAR KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR”

Peki, İstanbullular bu durumda ne yapmalı? Vefat eden eşini dostunu nereye gömerek son görevini yerine getirmeli? İstanbul’da 497’si Müslümanlar 67’si gayri müslimler için olmak üzere toplamda 564 mezarlık bulunuyor ancak günde ortalama 200 kişi yaşamını yitiriyor.Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre İstanbul’da her sene 634 bebek doğuyor. Bu rakam yılda 80 bine ulaşırken neredeyse sadece mega kent İstanbul’da her yıl Bayburt’un nüfusu kadar kişi yaşamını yitiriyor.

Yetkililer, önümüzdeki 20 sene içerisinde boş mezar yeri bulmanın yeni yatırımlar olmazsa imkansız olacağını belirtirken, yaşamını yitiren kişileri gömebilmek için her yıl 200 dönüm arazi tahsis edilmesine ihtiyaç duyuluyor. İstanbul’da en ucuz mezar yeri ise 1.000 TL'den başlangıç gösteriyor.


‘YÖNETMELİK GEREĞİ FİYAT AÇIKLAMAK ZORUNDAYIZ’

Sözcü gazetesinin İstanbul’da boş mezar olmamasına rağmen fiyat bilgisi neden açıklanıyor sorusunu yönelttiği, İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Dr. Ayhan Koç konuyla ilgili olarak, “İstanbul’da mezarlık alanları bölge olarak 4’e ayrılır. Şu anda 4. bölge dediğimiz Göktürk ve Bahçeköy’de boş yerler bulunuyor. Fiyat bilgisi açıklamamızın sebebi de yönetmelikten kaynaklanıyor. İBB ve tüm belediyeler her yıl sonunda gelecek yıl hizmetlerinin fiyat bilgisini açıklamak zorundadır” dedi.

‘CENAZE HİZMETLERİ ÜCRETSİZ, TABUT ÜCRETLİDİR’


Cenaze hizmetleri bilindiği üzere belediyeler tarafından ücretsiz olarak yapılıyor fakat  300 TL olarak bilinen defin hizmetleri de yapılan zam ile beraber 350 liraya yükseltildi. Peki ücretsiz olarak bilinen bir hizmet için neden fiyat bilgisi verildiğinide Koç şu şekilde açıkladı; “Öncelikle, toprak yerleri hep ücretliydi bu hiçbir zaman ücretsiz olmadı. Cenaze hizmetlerine gelince de ölünün kefeninden sabununa kadar bu hizmetler elbette ücretsiz.

Bu hizmetimize tabut dahil değil. Vatandaşlar tabut ile gömmek isterlerse o zaman ücret alınıyor. Burada fiyat bilgisi açıklanan hizmet ‘tabut’ ücretidir normalde tüm işlemler ücretsizdir” 

‘ANADOLU’DA GÖMÜLMESİ İSTENEN ÜCRETSİZ GÖNDERİLİYOR’

20-30 sene sonra mega kent İstanbul’da mezarlık alanı bulmanın mümkün olmayacağını dile getiren Koç, “İleride insanların bizlere rahmet okuması için, Anadolu’ya da cenaze gönderiyoruz ve hedefimiz hayatını kaybeden kişilerin yüzde 50’sini memleketine gönderebilmek. Bu hizmetimiz de ücretsiz” diye konuştu.

‘BEN YENİ BİR MEZARLIĞA GÖMÜLMEK İSTERİM’


Dr. Ayhan Koç, hayatını kaybetmesi durumunda yeni mezarlıklara gömülmek istediğini söyleyerek, “Yeni mezarlıklar daha planlı ve navigasyon gibi aradığınız mezar yerini kolaylıkla bulabiliyorsunuz. Ben yeni yapılan planlı bir mezara gömülmek isterim. Çoğu mezarlar İstanbul’da plansız olduğu için bir mezara geçmek isterken başka bir mezara basmak durumunda kalabiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

1998 YILINDAN BERİ VEFAT EDEN KİŞİLERE E DEVLET’TEN ULAŞILABİLİYOR

Vatandaşlar, e-devlet üzerinden de mezarlık yeri sorgulama imkanına sahip.1998 yılı 6. aydan itibaren yaşamını yitiren tüm insanların kaydına ulaşabilen sistemde, 1937-1998 yılları arasında Mezar Yeri Kullanma Belgesi alınan cenazelerin kaydı da
mevcut. Sistemde aile kabristanına sonradan defnedilen cenazeler e-devletten sorgulanamıyor fakat bu verilerin de sisteme işlendiği bilgisi de verildi.

İŞTE İSTANBUL’DAKİ MEZARLIK FİYATLARI


Karacaahmet, Çengelköy, Nakkaştepe'nin içinde yer aldığı 1'inci bölge mezarlıklarda boş mezar yeri bedeli 30 bin TL'den 34 bin TL'ye çıktı.

İkinci grupta bulunan İçerenköy, Pendik, Maltepe gibi ilçelerdeki boş mezarlık bedeli 12 bin TL'den 14 bin TL'ye çıktı.

Tuzla, Ümraniye, Çekmeköy gibi ilçelerdeki ek mezarlık fiyatları 4 bin liradan, 4 bin 500 liraya çıktı. Azınlık gruplarının defnedildiği mezarlık fiyatları ise 6 bin 500 TL'den 7 bin 150 TL'ye yükseldi.

İstanbul'da mezar fiyatlarına zam!


Geri Dön