14 / 05 / 2024

İBB'den İstanbul’daki riskli binalara 10 yıl vadeli yeni finansman: Ana parayı vatandaş, faizi İBB ödeyecek! 

İBB'den İstanbul’daki riskli binalara 10 yıl vadeli yeni finansman: Ana parayı vatandaş, faizi İBB ödeyecek! 

İBB, çürük binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi amacıyla yeni bir finans modeli hazırlandı. Riskli binalara 10 yıl vadeli yeni finansman: Ana parayı vatandaş, faizi İBB ödeyecek! 



İBB TARAFINDAN KREDİ FAİZİ ÖDENECEK 

Yeni finansman modelinin; riskli yapıda oturan dar gelirli vatandaşlar, İBB iştirak şirketi KİPTAŞ, bankalar ve İBB olacak şekilde 4 paydaşı bulunuyor. 

İBB'nin riskli binalarda oturan vatandaşları konutlarının yenilenmesi için KİPTAŞ ve dönüşümün finansmanı için de bankalarla yan yana getirme konusunda koordinasyon görevi bulunuyor. KİPTAŞ, vatandaşa ve bankalara riskli binaların yıkılıp yeniden inşa edilmesi garantisini verecek. 

İBB den İstanbul’daki riskli binalara 10 yıl vadeli yeni finansman: Ana parayı vatandaş, faizi İBB ödeyecek! 

Bankalar, bu dönüşümün finansmanında hak sahiplerinin konut kredisi kullanmasını sağlayacak. İBB de koordinasyona ek olarak, bankalar tarafından kullandırılacak konut kredilerinin faizlerini de ödeyecek. 

Kredi anapara üst limiti 1 milyon Türk Lirası ve vadesi de azami 10 sene şeklinde belirlendi. 

Anapara, vatandaş tarafından 10 senede, faiz ise İBB tarafından 10 sene boyunca bankalara ödenecek. Örnek ödeme planına göre vatandaş birinci sene her ay ortalama 2 bin 700 lira taksit ödemesi yapacak. İBB tarafından, bu kapsamda her ay 17 bin TL'lik finansman desteği yapılmış olacak. 

İBB den İstanbul’daki riskli binalara 10 yıl vadeli yeni finansman: Ana parayı vatandaş, faizi İBB ödeyecek! 

RİSKLİ BİNA RAPORU GEREKİYOR 

Projeden faydalanabilmek için belirli kriterlerin karşılanması gerekiyor. Öncelikle faiz desteğinden faydalanacak binanın riskli yapı raporunun olması gerekli. 

“İstanbul Yenileniyor” projesi  çerçevesinde KİPTAŞ ile uzlaşılmış olması ve hak sahibinin dar gelirli olması yani hane içi toplam gelirinin net asgari ücretin 2 katını aşmaması da gereken şartlar arasında yer alıyor. 

Hak sahibinin bankalarca kredilendirilmesinde bir engeli olmaması gerekirken, bir vatandaş en çok bir konut için faiz desteğinden faydalanabiliyor. 

İBB den İstanbul’daki riskli binalara 10 yıl vadeli yeni finansman: Ana parayı vatandaş, faizi İBB ödeyecek! 

Bu finansman modelin için İBB tarafından 2.9 milyar liralık bütçe ayrıldığı belirlendi. Bu bütçe ile bir senede yaklaşık 14 bin 77 konutun dönüşümünün yapılması planlanıyor. 

İBB kiracılar için de ayrı bir çalışmaya imza attı. İstanbul genelinde yaptırılan hızlı tarama testlerinde deprem güvenliği sıfıra yakın ve kendiliğinden çökme riski olduğu belirlenen yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı 318 binada  oturanlara kiracı ve mülk sahibi ayrımı yapılmadan, Bakanlığın belirlediği limitin 3 katı kadar kira yardımı yapılıyor. 

İBB Avcılar'da bu çalışmanın ilk uygulamasını geçen günlerde hayata geçirdi ve riskli binayı yıkarak kiracılara 4 bin 500 lira kira yardımını başlattı. 

İstanbul’da deprem seferberliği! Ekrem İmamoğlu canlı yayında tek tek açıkladı!

İstanbul için son dakika uyarısı! Her an 7 şiddetinden büyük deprem olabilir! Kandilli Rasathanesi Müdürü açıkladı!

Kandilli peş peşe açıkladı! Beklenen Marmara depremi... O yıla kadar yüzde 95 oranında 7.2 büyüklüğünde olacak!


Geri Dön