02 / 05 / 2024

İBB'nin Bilgi Kartları kitabı, İstanbul'u dünya kenti olarak gösterdi!

İBB'nin Bilgi Kartları kitabı, İstanbul'u dünya kenti olarak gösterdi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 'Bilgi Kartları' kitabından derlenen bilgiye göre, bir çok yabancı gazete ve derginin de aralarında bulunduğu yayınlar, İstanbul'u bir dünya kenti olarak gösteriyor



İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 'Bilgi Kartları' kitabından derlenen bilgiye göre, The Guardian, New York Times, The Economist, Financial Times, Die Welt, Le Monde, Telegraph, The Times, Brookingis Enstitute ve Deutsche Bank 'ın da aralarında pek çok saygın kuruluş, İstanbul'u mutlaka görülmesi gereken kentler arasında gösteriyor. Bazen ifadeler, şaşırtacak kadar ilginçleşiyor. Mesela, Financial Times çelik ve cam modernitesi Atatürk Havalima'nından sonra Londra'daki limanı köhne bir yapı olarak değerlendirirken, New York Times'in düzenlediği ankete göre Amerikalılar en çok İstanbul'u görmek istiyor. İşte bu kuruluşların gözünden İstanbul...

THE GUARDIAN: Yayın, butik otelleri, füzyon mutfağı ve dünya müziği çalan kulüpleriyle İstanbul'u Avrupa 'nın yeni eğlence başkenti olarak ilan etti. Bir başka haberinde ise İstanbul'u bir başka kentin hak etmeyeceğini belirterek kültür kulübü olarak ilan etti.
NEW YORK TIMES: Gazetenin düzenlediği ankette İstanbul, dünyada görülmek istenen şehirler sıralamasında açık ara farkla birinci oldu. Ankete göre Amerikalılar, geçen yıl en çok İstanbul 'u görmek istedi. Gazete, sonucu 'Açık ara farkla İstanbul' diye duyurdu.
THE ECONOMIST: Dergide yayımlanan, dünyanın önde gelen ekonomi okulu London School of Economics ile en köklü düşünce kuruluşu Brookings Enstitute ve Duetsche Bank 'ın dünyadaki 150 büyük şehir arasında yaptığı araştırmada ise İstanbul, en iyi performansla birinci oldu. Dergide İstanbul yüzde 5.5 gelir artışı, yüzde 7.3 'lük istihdam artışı sağladığına dikkat çekilirken, şehrin daha önceki araştırmada 143'üncü sırada yer aldığı belirtildi.
FINANCIAL TIMES: Gazete kenti oldukça ilginç sözlerle tanımladı. İstanbul 'dan Londra 'ya uçmayı, birinci dünyadan üçüncü dünyaya seyahat etmeye benzeten gazete, Atatürk Havalimanı'nı Türkiye'nin yükselen güç statüsünün yanı sıra çelik ve cam modernitesi ifadeleriyle nitelendirdi.
DIE WELT: Alman gazete, Fransız filozof Comte 'nin kehanetlerine atıfta bulunarak hazırlanan internet sitesinin manşetinde İstanbul'a yer verdi.
TELEGRAPH: 17 Ocak 2010 'da yayımladığı haberinde İstanbul'u, yeryüzünün cenneti olarak ifade etti.
LE MONDE: İstanbul'u bir vazgeçilmez olarak nitelendirdi.
MOODY'S VE FITCH: : Moody 's Ekim 2010 'da, Fitch ise kasım ayında İstanbul 'un kredi notunu yükseltti. Moody 's Ekim 2010 'da yaptığı son değerlendirme raporunda, büyük yatırım
projelerinin finansmanında ve ödemesinde avantajlı konumunu koruyacağı tahmininde bulundu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poor 's ise son raporunda, İstanbul 'un uzun vadeli borç yapısının geri ödeme kolaylığı sağladığını belirtti.
Bu arada açıklamaya göre,   İstanbul 'un gelir bütçesi gerçekleştirmelerinde yüzde 95 'in üzerinde bir başarıya sahip olması, şehirler arasında en yüksek orana denk geliyor. İBB'nin açıklamasında yer alan bilgilere göre, harcamaların önemli bir bölümünün yatırım projelerine ayrıldığı
İstanbul 'da, dış krediler metroda kullanılıyor ve borçlanma limitleri içinde kalınıyor.
         

 


Geri Dön