06 / 05 / 2024

İBB'nin kentsel dönüşüm ve sosyal konut projeleri meclise takıldı!

İBB'nin kentsel dönüşüm ve sosyal konut projeleri meclise takıldı!

1.5 yıldır görevde olan yeni İBB yönetimi, meclis çoğunluğunu elinde bulunduran Cumhur İttifakı'nın birçok engeliyle karşılaştı. İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, karşılaştıkları engelleri anlattı..



AKP-MHP grubunun çoğunlukta olduğu İBB Meclisi, Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İBB yönetimine 1.5 yıldır birçok noktada engeller çıkardı. İBB mülkiyetinde araziler ve binalar, AKP’li ilçe belediyelerine tahsis edildi ya da yeşil alan ilan edilerek belediye hizmetlerinde kullanılması engellendi. Ekrem İmamoğlu’nun seçim vaadi olan kreş projesi için alınmak istenen kararların önemli bir kısmı onaylandı. 

1.5 yıldır görevde olan yeni İBB yönetimi, meclis çoğunluğunu elinde bulunduran Cumhur İttifakı'nın birçok engeliyle karşılaştı. İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, hem merkezi iktidarın hem de İBB Meclisi'ndeki AKP çoğunluğunun Ekrem İmamoğlu'nun çalışmalarını engellemek için çok farklı yöntemler sergilediklerini dile getirdi. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; Balyalı, İBB Meclisi'nde karşılaştıkları engellemeleri şunları kaydetti: 

“İmar mevzuatı, hukuki işlemler ve finansman engellemeleri ile karşı karşıyayız. Bu engelleme girişimleri bazen başkanımızın getirdiği raporları reddetmek biçiminde olabiliyor bazen idarenin getirdiği raporların içeriği değiştiriliyor bazen de dosyalar çok uzun süre komisyonda bekletilerek iş yapılması engellenmeye çalışılıyor.

Örneğin İBB'nin mülkleri, İBB'ye sorulmadan yeşil alan ya da park ilan ediliyor. Kreş yapılabilmesi için gündeme getirilen raporların çoğunluğu reddediliyor. Kreş yapımının engellenmesinin siyaset dışında hiçbir gerekçesi olamaz. Yine idarenin, yeni müdürlük kurmak için getirdiği dosyalar da AKP tarafından reddediliyor. Bunun da gerekçesi tamamen siyasi

İBB MÜLKLERİ AKP'Lİ BELEDİYELERE VERİLDİ

-Mülkiyeti İBB'ye ait olan Güngören, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Eyüpsultan, Bağcılar, Esenler'deki bir parselin ve İBB tarafından yapılan tesislerin ilçe belediyelerine 10 yıllığına bedelsiz olarak devredildi.

-Yine İBB mülkiyetindeki 550 bin metrekarelik Sular Vadisi olarak bilinen alan  10 yıl süre ile Başakşehir Belediyesi'ne devredildi. Sancaktepe Sarıgazi'deki parsel de 10 yıllığına ilçe belediyesini verildi.

-Bahçelievler'deki Togay Beyatlı Parkı, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi, Fetih Parkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Parkı, Cumhuriyet Parkı, Mustafa Dönmez Parkı, Kıbrıs Parkı, Kocasinan Semt Parkı, 10 yıl süreyle Bahçelievler Belediyesi'ne bedelsiz olarak tahsis edildi.

-Önceki dönemde TÜRGEV'e tahsis edildiği iddiası ile gündeme gelen Örnektepe Gençlik Merkezi'nin de aralarında bulunduğu İBB'ye ait çok sayıda parsel 10 yıllığına bedelsiz olarak Beyoğlu belediyesine tahsis edildi. İBB mülkiyetindeki Beyoğlu Örnektepe'de bulunan başka bir parsel ise AKP'li üyelerin önergesi ve oyları ile 25 yıllığında bedelsiz olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsis edildi.

-Ümraniye'de Şehit Kaymakam Muhammed Fatih Süfitürk Kültür Merkezi, İBB Yeşilvadi Spor Tesisi, Ümraniye Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi de 10 yıllığına bedelsiz olarak Ümraniye Belediyesi'ne verildi. Mülkiyeti İBB'de olan Pendik Kurban Satış Yeri 10 yıl süreyle bedelsiz Pendik Belediyesi'nin oldu. Mülkiyeti İSKİ'ye ait İBB’nin  rekreasyon ve engelliler merkezi projesi yapmayı planladığı Eyüpsultan'daki Osmanlı Parkı, AKP'li Eyüpsultan Belediyesi'ne bedelsiz olarak 10 yıllığına tahsis edildi.

-Tahsis kararlarının hepsi AKP'li meclis üyelerinin verdiği önergelerle gerçekleştirildi. Meclis kararlarının hepsi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından belediyenin ihtiyacının olup olmadığı hususu göz ardı edildiği için hukuku aykırı bulunarak veto edildi. Ancak İmamoğu'nun yeniden görüşülmek üzere meclise iade ettiği kararlara Cumhur İttifakı direnerek aynen geçirdi. Kararların hepsi İBB yönetimi tarafından mahkemeye taşınacak.

BÜYÜKŞEHİRE AİT ARAZİLERİN HEPSİ “PARK” OLDU

-Başakşehir, Tuzla, Esenler, Kağıthane, Eyüpsultan, Şişli ve Beşiktaş'taki bir çok parsel de park ilan edildi. En çok tartışma yaratan “park” kararı; İBB'nin iştiraki İmar A.Ş'ye ait 46 bin 241 metrekarelik Levent İETT Garajı arazisi oldu. Söz konusu arazi AKP döneminde imarı yükseltilip Dubai Şeyhi El Maktum'a satılmak istenmişti.

SOSYAL KONUT ÜRETMEK İÇİN SATIŞA İZİN VERİLMEDİ

-İBB'ye ait Gaziosmanpaşa ve Başakşehir'deki 110 adet lüks konutun, sosyal konut üretmek için gelir elde edilmek üzere satılması teklifi reddedildi. Pendik'teki lüks 59 konutun aynı gerekçe ile satış kararı da meclisten geçirilmedi.

-İBB Mesken Müdürlüğü'nün inşa ettiği sosyal konutların, ihtiyaç sahibi dar gelirli vatandaşlara kiralanması, satışı için İBB Başkanı İmamoğlu'na yekti verilmemesi konusunda da  ısrar edildi.

- 2018 yılında çıkarılan imar barışından yararlanan 2-3 bin kişiyi ilgilendiren İBB mülkiyeti üzerindeki arazilere kaçak olarak yapıların sorunu da Cumhur İttifakı'na takıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapı kayıt belgesi almış hak sahiplerine tapularının verilebilmesi için İBB Emlak Müdürlüğü bir teklif hazırlamıştı. Satışı yapılacak taşınmazların her biri için taşınmaz tapu bilgileri gibi verilerin yer aldığı dosyaların sunulması halinde değerlendirme yapılacağı belirtilerek dosya müdürlüğüne iade edildi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNÜ AÇACAK UYGULAMA DA REDDEDİLDİ

- Deniz doldurularak oluşturulan yeşil alanlar üzerinde çay bahçesi, büfe ve tesislerin işletilmesi hakkının 5 yıl süreyle Beltur A.Ş'ye verilmesi, Emirgan Korusu'ndaki Beyaz Köşk'ün Beltur tarafından işletilmesi teklifleri de kabul görmedi.

- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun depremle ilgili İBB Meclis gündemine sunduğu kentsel dönüşümün önünü açacak çatı katlarıyla ilgili düzenleme AKP-MHP grubunun oyları ile reddedildi. Mecliste üçüncü kez reddedilen düzenleme ile çatı katlarının bağımsız bölüm olarak değerlendirilmesi sağlanarak hem kaçakların önlenmesi hem de kentsel dönüşümün hızlandırılması planlanıyordu.

İstanbul'da kentsel dönüşüm maliyeti 500 milyar TL!

İBB Meclisi’nde ortak 'kentsel dönüşüm' kararı!


Geri Dön