29 / 04 / 2024

İbradı için koruma imar planı hazırlatılıyor!

İbradı için koruma imar planı hazırlatılıyor!

İbradı Belediyesi, 'kentsel sit alanı' ilan edilen ilçe için 'Koruma İmar Planı' hazırlatıyor. Planı hazırlayan Saadettin Gündüz, "Sadece konaklar ve düğmeli evler değil, bahçe içindeki konutlar ve bağ evlerinin tamamı onarılıp kültür ve doğa turizmine açılacak" dedi.



2012 yılında "kentsel sit" ilan edilen İbradı'da. konaklar ve 'düğmeli evlerin' korunması için 'Koruma Amaçlı İmar Planı' hazırlıklarına başlandı. İbradı Belediyesi'nce, 126 bin TL bedelle şehir plancısı Saadettin Gündüz'e yaptırılan planla ilgili bilgilendirme toplantısı Muammer Aksoy Kültür Evi'nde yapıldı. Toplantıda konuşan İbradı Koruma İmar Planı müellifi Saadettin Gündüz, plan çalışmalarının son aşamaya geldiğini ve Ekim ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayına sunulacağını söyledi. Plan için Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ile Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Kavas'ın da içinde yer aldığı bir araştırma ekibi İbradı'daki tarihi evler ile cami. kıraathane, çeşme ve su kemeri gibi sivil mimarlık örneklerinin rölevelerini çıkartıyor. Heyetin hazırlayacağı rapora göre hareket edeceklerini belirten Saadettin Gündüz, İbradı'nın kısmen sağlam olan mimari izlerini korumanın yanı sıra halkın gelir düzeyinin nasıl artırılacağı sorusuna da yanıt aradıklarını diye getirdi. 

BAĞ EVLERİ ONARILACAK

 Koruma Amaçlı İmar Planı yaparken koruma ve kullanma dengesini bozmamaya özen gösterdiklerini belirten Saadettin Gündüz, "İbradı, endemik bitki zengini doğası ve sivil mimari yapı örneği ve mutfak kültürü çeşitliliği açısından da zengin bir ilçe. Ekonomisi tarım, ticaret ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine dayanan İbradı ilçemizde sadece konak ve düğmeli evleri değil, bahçe içindeki iki katlı konutların ve yazlık yaşam alanı olan bağ evlerinin tamamı onarılıp planlı şekilde kültür ve doğa turizmine açılacak. Buraya içinde halkın da yaşadığı büyük bir tatil köyü gibi yeni bir fonksiyon kazandırabiliriz" diye konuştu. 

DESTEK İÇİN TOPLU BAŞVURU 

Okul arkadaşı olan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın kültürel mirasın korunmasına önem veren birisi olduğunu hatırlatan Gündüz, devletin 2017 yılı proje ve onarım desteğini almak için ev sahiplerinin toplu başvuru yapmasını önerdi. İbradı halkının ihtiyaç ve önerileri de dikkate alınarak tamamlanacak planın Ekim ayında Bakanlık onayına hazır hale getirileceğini belirten Gündüz, "İbradı'daki ev sahipleri 2016 yılı Kasım ayından önce Bakanlığa topluca başvurduğu takdirde eski evlerin onarımı için verilen para desteği alma olasılığı artar. 

Başvuru işlemlerinizi bizzat ben takip edeceğim. Yeter ki siz evlerin rölevelerini almamız ve mimari raporlarını yazabilmemiz için bizi evinize davet edin" dedi. 

İNŞAAT YASAĞI KALKACAK

Plan bilgilendirme toplantısına AK Parti ve CHP ilçe yöneticileri, mahalle muhtarları ile ilgili kamu kurumu ve meslek odası temsilcilerinin hiçbirisinin katılmaması dikkat çekti. Tarihi Kentler Birliği üyesi olan İbradı'nın ilçe merkezinde ilk koruma kararı 35 yıl önce 6 konak ile tarihi cami ve mezarlığın "kültür varlığı" olarak tescili ile başlamıştı. Daha sonra Ormana Beldesi ve Ürünlü Köyü'nün tamamı "kent sit" olarak korumaya alınmıştı. 

2012 yılında da ilçe merkezindeki 100 kadar düğmeli evden 29"u ile 16 konak ve 3 bağ evi tescillenmişti. İbradı'da korumaya alman sivil mimari örnekleri arasında 2 cami ile 1 'er de belediye binası, hamam, su kemeri, köprü, kıraathane ve demirci dükkanı bulunuyor. İbradı Koruma İmar Planı tamamlanıp onaylandığında ilçe merkezinde 4 yıldır süren inşaat yasası da sona erecek. 


Antalya Körfez 




Haber Antalya Akdeniz Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Konaklar ve düğmeli evlerin korunması için 2012 yılında 'Kentsel SİT' ilan edilen İbradı merkezinde İbradı Belediyesi'nin Koruma Amaçlı İmar Planı yapım çalışmaları başladı. Koruma İmar Planı tamamlanıp onaylandığında ilçe merkezinde 4 yıldır süren inşaat yasağı da sona erecek. 


İbradı Belediyesi'nce, şehir plancısı Saadettin Gündüz'e yaptırılan planla ilgili bilgilendirme toplantısı Muammer Aksoy Kültür Evi'nde yapıldı. Toplantıda konuşan plan müellifi Saadettin Gündüz, Koruma İmar Planı için Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa San ile Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Kavas'ın da içinde yer aldığı bir araştırma ekibinin İbradı'daki tarihi evlerle cami, kıraathane, çeşme ve su kemeri gibi sivil mimarlık örneklerinin rölevelerini çıkartıp, raporlarını yazdığını belirterek, Koruma İmar Planı çalışmalarında İbradı'nın kısmen sağlam olan mimari yapılarının koruma ve kullanma dengesini bozmamaya özen gösterdiklerini söyledi. 


Antalya Akdeniz Haber


Geri Dön