22 / 12 / 2024

Bayburt'taki tarihi yapılar için koruma imar planına ihtiyaç var!

Bayburt'taki tarihi yapılar için koruma imar planına ihtiyaç var!

Kaleli Kentler ve Bayburt Kalesi Kongresi, değerlendirme oturumuyla tamamlandı. Oturumda konuşan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun Bayburt'taki tarihi yapılar için koruma imar planı gerektiğini söyledi.



Bayburt'ta düzenlenen Kaleli Kentler ve Bayburt Kalesi Kongresi, değerlendirme oturumuyla tamamlandı. Bayburt Üniversitesi Yeni Külliye Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen kongrenin ikinci gününde, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan başkanlığındaki oturumda, Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş "Türk Döneminde Bayburt Kalesi", Prof. Dr. Haldun Özkan "Bayburt İli Dahilindeki Kaleler ve Gözetleme Kuleleri" ve Doç. Dr. Nurettin Öztürk "Bayburt Kalesi Arkeolojik Kazı Çalışmaları ve Sonuçları" konulu sunum yaptı.


Sunumların ardından söz alan Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Kalesi'nin yanı sıra kentin bütün taşıyıcılarını ele alacaklarını belirterek "Yani kültürel mirasımızın bütün kodlarını, modernini de içine koyarak uzun ve kısa vadeli hedeflerimizin muhakkak somut olarak belirtilmesi gerekir." dedi.


Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun başkanlığında yapılan değerlendirme bölümünde konuşan Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Bayburt Kalesi ile ilgili günümüze kadar ciddi çalışmalar yapılmadığını ifade ederek şöyle devam etti:


"Bir master plan çerçevesinde bir bütün olarak, sadece Bayburt Kalesi'ni değil, çevresiyle birlikte kültürü, turizmi, donanımı, Çoruh Nehri, Çoruh Nehri'nin gerisindeki yapılaşmaları içine alabilecek planlama yapmak lazım. Bunun için de bir Koruma Araştırma İmar Planı'na ihtiyaç var." 


Prof. Dr. Hamza Gündoğdu ise Bayburt Kalesi'nin sosyal bir mekan haline getirilmesinde yarar olduğuna işaret ederek "Yazları sıcak, kışları kar olduğu için üstüne çıkılamayan bir mekan halinden çıkarıp sosyal hayatın parçası haline getirmek lazım. Bu kazıyla olabilir, araştırmayla olabilir, turizm hizmetlerinin getirilmesiyle olabilir." diye konuştu.


Prof. Dr. Hüsamettin Koçan da sürdürülebilir bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu dile getirerek şunları söyledi:


"Bizim bilgi birikimine, faklı deneyimlerin katkısına, önerisine ihtiyacımız var. Bu sadece bilim insanlarının çözeceği bir sorun değil. Bilim insanları bizi aydınlatacak. Bence bu da yetmiyor, ekonomistlerin de görüş bildirmesi lazım. Farklı deneyimlerin yan yana gelmesi gerekiyor. Bu deneyimler, yan yana gelirse ve bir vizyon ve ona yönelik bir stratejiyle planlanabilirse bence önümüzde bir çözüm gözüküyor diye düşünüyorum. Aksi takdirde bu bilgiler burada kalabilir."


Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş ise tüm sosyal ve kültürel mirasıyla kente önce Bayburtluların sahip çıkması gerektiğini kaydederek "Bu şehir bizimse bizim sahip çıkmamız lazım. Bunun da bir an önce yapılması lazım çünkü giden bir daha geri gelmiyor." dedi.


AA


Geri Dön