27 / 12 / 2024

İbrahim Turhan, ESİAD'da sanayicilere seslendi!

İbrahim Turhan, ESİAD'da sanayicilere seslendi!

Borsa istanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin Swiss Otel Efes'te düzenlediği, "Aile Şirketlerinde Kurumsal Yönetime Geçişte Halka Arzın Önemi" konulu toplantıya katıldı.



Turhan, Avrupa'da 1700'lü yıllara kadar tarihi uzanan şirketlerin olduğunu, Türkiye'de ise 100 yılı aşan şirket sayısının iki elin parmaklarını geçmediğini dile getiren Turhan, bunun nedeninin de "kurumsallaşılamaması" olduğunu vurguladı. 


Kurumsallaşmanın yol haritasının halka arz olduğunu ifade eden Turhan, "Şirketlerimizin büyümeye ihtiyacı var. Türkiye ekonomisi büyüyor. Türkiye 10 sene önceki Türkiye değil. Milli geliri 800 milyar doları aşmış, satın alma gücü parkesine göre düzeltildiğinde 1 trilyon doların üzerinde büyüklüğe sahip, dünyanın en büyük ilk 15-20 ekonomisinden biri. Türkiye, önümüzdeki döneme baktığımız zaman gerek demografik özellikler gerek potansiyel büyüme imkanları sebebiyle de bütün iş dünyasının gözlerini çevirdiği bir yer" dedi. 


Türkiye'deki 1 doların ABD'deki 2 dolardan fazla iş gördüğünü, bu düzeltme yapıldığında kişi başı milli gelirin 15 bin dolar civarında olduğunu anlatan Turhan, milli gelirin en üst diliminde yer alan nüfusun yüzde 20'siniıı bu gelirin aşağı yukarı 2,5 katı kadar gelire sahip olduğunu belirtti. 


Yaklaşık 45 bin dolar gelire sahip insanların genellikle Marmara, Ege ve Akdeniz'in batısında yaşayan insanlardan oluştuğunu ifade eden Turhan, bu sayının yaklaşık 15-16 milyon kişi olduğunu, AB'deki birçok ülkenin nüfusundan daha kalabalık olduğunu, Türkiye'nin böyle büyük bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. 


"Nüfusun genç olması, büyümenin hala devam etmesi küresel üreticilerin iştahını ve ilgisini çekiyor. Türkiye'yi kendi haline bırakmazlar artık. Ya oyunu büyüteceğiz, küresel ligin aktörlerinden birisi haline geleceğiz veyalıutta işletmelerimiz küresel rekabet altında elimizden gidebilir" diyen Turhan, iş adamlarına işlerini büyütme çağrısında bulundu. 

Sermayeyi büyütmenin banka kredisiyle olamayacağını, şirketlerin mutlaka sermaye piyasalarıyla tanışması, yakınlaşması ve yakın işbirliği içinde olması gerektiğini vurgulayan Turhan, şu sözleri kaydetti: "Borsa Istan"Nüfusun genç olması, büyümenin hala devam etmesi küresel üreticilerin iştahını ve ilgisini çekiyor. Türkiye'yi kendi haline bırakmazlar artık. Ya oyunu büyüteceğiz, küresel ligin aktörlerinden birisi haline geleceğiz veyahutta işletmelerimiz küresel rekabet altında elimizden gidebilir" diyen Turhan, iş adamlarına işlerini büyütme çağrısında bulundu. 

bul küresel, bir pazar. Sadece Borsa İstanbul'daki işlem gören payların 3'de 2'sinin yabancılarda olmasını kastetmiyorum. Son 3 yılda yaptığımız atılımlarla ABD'nin hatta dünyanın en önde gelen borsalarından biri olan NASDAQ OMX ile stratejik ortaklık yaptık. İnşallah 20 Ocak'ta Londra'da Londra Borsası'yla bir başka ortaklığın imzasını atacağız. Borsa İstanbul'u bölgesel bir merkeze, küresel aktör yapmaya yönelik çalışmalarımız son hızıyla devam ediyor. Borsa İstanbul'da kote olan paylan işlem gören şirket ister istemez dünya yatırımcıları tarafından da bilinen, tanınan, itibar gören şirket olacaktır. Şirketlerinizin uluslararası faaliyetleri açısından borsaya üye olması çok önemli." 


HALKA ARZIN KORKUTAN TARAFLARI 

Halka arz ile ilgili olarak "Şirketimiz herkese açık hale gelecek, ya birisi elimizden şirketi almak isterse...Ya biri gelir şirketin yönetimine karışırsa" gibi endişelerin olduğuna işaret eden Turhan, "Eğer böyle bir şey olsaydı bugün dünyanın en başarılı, rekabetçi, en büyük şirketleri halka açık şirketler olmazdı" dedi. 


Son dönemlerde halka arzlarla ilgili en önemli sıkınUnın halka arz edilen şirketlerin genellikle çok büyük, kurumsallaşmış şirketler olmaması olduğuna değinen Turhan, halka arzın ardından fiyadarda büyük dalgalanmaların olduğunu, yatırımcılarda borsayı "güvence verilen ya da verilmesi gereken yer" algısının olduğunu ifade etti. 

"Ticarette kar zararın ortağıdır" diyen Turhan, borsada fiyatların yukarıya da gidebileceğini, aşağıya da düşebileceğini ifade ederek şu sözleri kaydetti: "Hem Sermaye Piyasası Kurulu hem de Borsa istanbul'un buradaki yükümlülüğü doğrusu da budur, birincisi bütün önemli bilgilerin halka doğru ve anlaşılır şekilde açıklanmasını sağlamak. İkincisi de yatırımcının herhangi bir şekilde yanıltılmasını önlemek. Piyasa dolandırıcılığı ya da bilgi suistimalliği suçlan ortaya çıkmasına engel olmaktır. 


Bunun dışında normal ticari riskler, piyasa riskleri tamamen yatırımcılara aittir öyle de olması gerekir çünkü burası bir ortaklık platformudur. 'Bu şirket halka arz edilirken şu fiyattan çıktı sonra bu fiyata düştü' çok doğru bir serzeniş değil. Onun için bütün yatırımcılara bir şey öneriyorum. Bireysel tercihlerle, kişisel gayretlerle doğrudan kendinizin borsada yatırım yapması çok doğru bir yol, yöntem değildir. Sermaye piyasası yatırımı mutlak surette hangi dönemi alırsanız alın diğer benzerlerinden daha iyi bir kazanç sağlar ama kurumsal yatırımları tercih etmemiz lazım. Kurumsal yatırımlar daha sağlıklı, daha güvenli ve bizi olabilecek bir takım olumsuzluklardan koruyacak çözümdür. Kurumsal yatırımlar aynı zamanda piyasanın da genişlemesini, büyümesini destekleyen kanaldır. Bu bir mecburiyet değil tabi ki özgürlük var herkes varlığını istediği gibi tasarruf edebilir. O zaman da lütfen tanınan, bilinen, kurumsallaşmış özellikle de likiditesi yüksek şirketleri yatırımlarımızda tercih edelim." ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü ise, 2015'te gündemin siyaset değil ekonomi olması gerektiğini belirtti. Geçen yil ülke gündemindeki gerginliğin ekonomi yerine siyaseti öne çıkardığını ifade eden Güçlü, "2015 yılına adım attığımız bu süreçte ekonomiyi tekrar sıcak gündemde tutmak önem taşıyor. Aksi halde yaklaşan 2015 seçimlerinin çekim alanı bizleri siyaset ile yeniden baş başa bırakacak" dedi. 


Ticaret Gazetesi


Geri Dön