28 / 04 / 2024

İbrahim Tuza: Kentsel dönüşümde kalite zorunlu olmalı!

İbrahim Tuza: Kentsel dönüşümde kalite zorunlu olmalı!

Pakpen Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Tuza, son 58 yılda deprem nedeniyle 411 binden fazla binanın hasar gördüğüne dikkat çekerek, "Kentsel dönüşümde kalite bir beklenti değil, zorunluluk olmalıdır" dedi...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hayata geçirilen 'Kentsel Dönüşüm Projesi', Adana'daki 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde tartışıldı.  Adana  Müteahhitler Birliği Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen zirveye konuşmacı olarak katılan Pakpen Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Tuza, kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılacak malzemede aranacak ilk koşulun kalite olması gerektiğini vurguladı. Son 58 yılda deprem nedeniyle 411 bin 465 binanın hasar gördüğünün altını çizen Tuza, mevcut binaların yansının kalite standartlarının altında olduğunu belirtti. Tuza, "Türkiye'de yapı malzemesi sektöründe kalite yeni bir kavram. Bir binada 104 farklı malzeme kullanılıyor. Her bir malzemede aranacak ilk koşul 'kalite' olmalıdır. Üretim ve hizmet sektörlerinden farklı bir yapısı olan inşaat sektöründe de kaliteli yapı malzemeleri üretmeye yönelik çalışmalar sürüyor. Artık ev alacak kişiler de kullanılan beton kalitesinden evin fonksiyonel olmasına, depreme dayanıklılığından konutta kullanılan malzemelerin kalitesine kadar dikkat ediyor. Üreticiyi de kaliteli malzeme kullanmaya teşvik ediyor" dedi.

Tuza, kentsel dönüşüm sürecinin bina yalıtımı ve enerji tasarrufu için de iyi bir fırsat olduğunu kaydederek, "Türkiye'deki enerjinin yüzde 40'ı binalarda tüketiliyor. Yalıtımlı bina oranı ise sadece yüzde 12.20. Yılda yeniden yapılması planlanan 6,5 milyon konutun eneıji verimliliğine ve yeşil bina kriterlerine uygun olarak yapılması kentsel dönüşüm sürecinin sunduğu en önemli fırsatlardan biridir" diye konuştu. Kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirilirken o bölgenin coğrafık ve iklimsel özelliklerinin önemine dikkat çeken Tuza, "Adana bölgesinde yapılması planlanan projelerde esnek, sıcağa dayanıklı ve hava geçirgeni i malzemeler kullanılmalı. Nemliliğin yoğun olduğu Çukurova'da ahşap ve muadili ürünlere karşı PVC pencere ve iç oda kapılar ile uzun ömürlü ve kalıcı çözüm sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.


Adana Haber

Geri Dön