27 / 04 / 2024

İbraz edilen karşılıksız çek adedi ekim ayında yükseliş gösterdi

İbraz edilen karşılıksız çek adedi ekim ayında yükseliş gösterdi

Takasbank Çek Takas Sistemine göre ibraz edilip karşılıksız kalan çek sayısı ekim ayında hızlı bir yükseliş gerçekleştirdi. Buna göre karşılıksız çek tutarı bir önceki ayda 2,66 milyar Türk Lirası'ndan 6,03 milyar Türk Lirası'na çıktı. İşte haberin ayrıntıları...



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) EVDS sisteminde yayımlanan Takasbank verileri kapsamında, bir önceki ay karşılıksız çek adedi 6 bin 236 adet seviyesinde olurken, bu rakam ekim ayında yüzde 128,8 bir artışla 14 bin 270 adede kadar çıktı. Bu kapsamda karşılıksız çek fiyatı bir önceki aydaki 2,66 milyar Türk Lirası'dan 6,03 milyar Türk Lirası'na kadar artış göstermiş oldu.

Toplam ibraz edilen çek adedi bir önceki aydaki altı yüz seksen bir bin seksen üç adeten 1 milyon 554 bin 812 adede, çek tutarı ise 236,3 milyar Türk Lirası'dan 422,4 milyar Türk Lirası'na kadar çıktı. Öte yandan mahsuplaşmaya tabi çek adedi 663 bin 754 adetten 1 milyon 518 bin 651 adede, tutarı 225,7 milyar Türk Lirası'ndan 401,8 milyar Türk Lirası'na gelmiş oldu.

İbraz edilen karşılıksız çek adedi ekim ayında yükseliş gösterdi

ÇEKİN KARŞILIKSIZ ÇIKMASI DURUMUNDA NE YAPILIR?

Böyle bir durumda çekin karşılıksız olduğunun tespit edildiği tarihten itibaren üç ay içerisinde icra ceza mahkemesine şikâyet edilmesi ve başvurulması gerekmektedir. Buan göre karşılıksız olduğu tespit edilen çeki düzenleyen kişi hakkında şikâyet üzerine 1500 güne kadar olan adli para cezasına hükmolunur.

KARŞILIKSIZ ÇEKİN NE KADARINI BANKA ÖDER?

Merkez Bankası'nın Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ kapsamında, bankalar süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için karşılığının hiç bulunmaması durumunda 6 bin Türk Lirası ödemekle yükümlü olacaklar. Bankaların karşılığı bulunmayan her bir çek yaprağı için zorunlu ödeme miktarı 3 bin 600 Türk Lirası'ndan 6 bin Türk Lirası'na çıkarıldı.

CEZASI NE KADAR ?

Çek Kanunu md.5/1 gereği, karşılıksız çek düzenleme suçunun faili hakkında, her bir çek için 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilir. Kanun koyucu, her bir çek için 1500 gün olmak üzere, adli para cezasını gün birikimi bakımından sınırlandırmıştır.

Bu işlemi yapana bankalar her ay karşılıksız 13 bin 430 lira verecek! Tüm bankalar tek tek açıkladı!

Bankalar bunu yapana her ay karşılıksız 26 bin TL verecek! İşte her ay 26 bin TL kazanmanın yolu...

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön