28 / 04 / 2024

İçmesuyu havzalarında yapılaşma koşulları!

İçmesuyu havzalarında yapılaşma koşulları!

İçmesuyu Havzaları 'nda hazırlanan Çevre Düzeni Planı ve İmar Planları doğrultusunda hareket edilmesi gerekiyor. Peki, içmesuyu havzalarında yapılaşma mümkün mü? İşte içmesuyu havzalarında yapılaşma koşulları...



İçmesuyu havzalarında yapılaşma koşulları!

İSKİ İçmesuyu havzaları yönetmeliği; İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde ihtiyaç duyulan içme ve kullanma sularının temin edildiği ve edileceği Istanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde ve haricinde bulunan yüzey ve yeraltı su kaynaklarının çeşitli yollarla kirlenmesini önlüyor.


İçmesuyu havzalarında yapılaşma koşulları da, İSKİ İçmesuyu havzaları yönetmeliği kapsamında açıklanıyor. Burada yer alan bilgilere göre bu alanlarda Çevre Düzeni Planı ve İmar Planlarının hazırlanması ve hazırlanan planlar doğrultusunda hareket edilmesi gerekiyor.


İçmesuyu havzalarında yapılaşma..

a) İçmesuyu havzalarında bu yönetmelik çerçevesinde İSKİ görüşü alınmak suretiyle mevcut mevzuatta öngörülen yasal süreler içinde Çevre Düzeni Planı ve İmar Planlarının hazırlanması esastır.


b) İSKİ görüşü bulunmayan mevcut planlar için 6 ay içinde İSKİ görüşü alınması zorunludur. 


İmar Planlarında Konut bölgelerinde; Liste-2’de verilen yoğunluk değerleri ve bu değerlere karşılık gelen KAKS değerleri, Konut dışı yapılaşmalarda; KAKS:0.20 değeri aşılamaz.


Göl ve dere mutlak koruma alanları, kısa mesafeli koruma alanları, orman alanları, 1 ve 2 sınıf tarım alanları yerleşime açılamaz. Bu alanlar ile, askeri alanlar yoğunluk hesabına dahil edilemez. 


c) İmar Planları bu yönetmelik doğrultusunda hazırlanıncaya veya revize edilinceye kadar yapılaşma izni verilemez. 


d) İSKİ görüşü doğrultusunda yürürlüğe giren planlı alanlarda her türlü yapı ve tesislere ilgili idari merciler tarafından mer’i mevzuat hükümlerine göre ruhsat verilir. 


e) İSKİ görüşlü planlarda tadilat veya revizyon yapılması halinde yeniden İSKİ görüşü alınması zorunludur.


f) Su toplama havzaları içinde atıksuları havza dışına taşıyan mevcut veya yapılacak bir kollektör sistemi olması halinde yapılaşma ve diğer faaliyetler yönetmeliğin ilgili hükümlerinin uygulanmasını engellemez. Kollektör sisteminin varlığı su toplama havzasının tabii sınırını değiştirmez.


g) Havzalarda atıksu üreten her türlü tesis ve yapının atıksuları için, “İSKİ Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği”nde belirtilen tedbirlerin alınması zorunludur.


h) Bu Yönetmelik ve Liste 2 de belirtilen yoğunluk değerleri planlar onanıncaya kadar geçerlidir.


İski İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği!




Geri Dön