29 / 04 / 2024

Mısır İdari Başkent projesi 45 milyar dolara yapılacak!

Mısır İdari Başkent projesi 45 milyar dolara yapılacak!

"Geleceğin Mısır'ı" Kongresi'nde Mısır İskan Bakanlığı ile BAE İmar Grubu, yeni inşa edilecek ve ilk aşamada 45 milyar dolara mal olacak idari başkent projesi için imza attı.Siemens, Mısır'a 200 milyon avro bağışta bulunacağını açıkladı.



Mısır İskan Bakanlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) İmar Grubu, başkent Kahire'nin dışında kurulacak yeni idari başkent projesinin hayata geçirilmesi için anlaşma imzaladı.


Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen "Geleceğin Mısır'ı" başlıklı ekonomi kongresi çerçevesinde, İskan Bakanlığı'yla BAE İmar Grubu arasında 10 yılda tamamlanması planlanan ve ilk aşamada 45 milyar dolara mal olacak yeni idari başkent projesi için imzalar atıldı.


Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve BAE Devlet Başkanı Yardımcısı Muhammed bin Raşid Al Mektum'un hazır bulunduğu törende anlaşmayı, Mısır adına İskan Bakanı Mustafa Medbuli ile BAE adına İmar Grubu'nun Başkanı Muhammed el-Abbar imzaladı.


Medbuli, kongrede önceki gün yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, hükümet binaları ve diplomatların yaşayacağı semtten oluşacak ve 630 hektarlık arazide kurulacak idari başkentin yapımının 5 ila 7 yılda tamamlanmasını istediklerini söylemişti.


Siemens'ten 200 milyon dolar avro bağış


Öte yandan Alman "Siemens" şirketinin, Mısır ekonomisine destek sağlamak için 200 milyon avro bağış yapacağı ayrıca Beni Suveyf'teki elektrik santrali inşasının maliyetini 2,5 milyar avrodan 2,2 milyar avroya düşüreceği belirtildi.


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ala Suveyf, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sisi'nin, kongrenin ikinci gününde Siemens şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Joe Kaeser ve Amerikan General Elektrik şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Jeff Immelt ile görüştüğünü belirtti. 


Suveyf, Siemens'in inşatını üstlendiği 4 bin 400 megavat kapasiteli elektrik santralini 3 yıl yerine 1,5 yılda bitirme ve maliyeti 2,5 milyar avrodan, 2,2 milyar avroya düşürmeyi taahhüt ettiğini kaydetti.


Mısır'da önceki gün başlayan "Geleceğin Mısır'ı" başlıklı ekonomi kongresi ile ülkeye uluslararası yabancı yatırımların çekilmesi planlanıyor. Bugün sona ermesi beklenen kongreden 35 milyar dolarlık bir gelir elde edilmesi hedefleniyor.


AA


Geri Dön