İdris Güllüce, 81 İl’de Hava Kalitesinin İzlenmesi hakkında basın toplantısı düzenliyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce bugün “Laboratuvar, Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığında “81 İl’de Hava Kalitesinin İzlenmesi ve Kamuoyunun Bilgilendirilmesi Süreci” hakkında basın toplantısı düzenleyecek...
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce bugün “Laboratuvar, Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığında “81 İl’de Hava Kalitesinin İzlenmesi ve Kamuoyunun Bilgilendirilmesi Süreci” hakkında basın toplantısı düzenleyecek.
Saat 11.45 de Gölbaşı "Çevre Referans Laboratuvarı Merkezinde" düzenlenecek basın toplantısına ilişkin hazırlanan bilgi notu ektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait istasyon sayısı, AB uyum sürecinde yürütülen Marmara Bölgesinde Hava Kalitesi Alanında Kurumsal Yapılandırma Projesi kapsamında Marmara Temiz Hava Merkezine bağlı 39 adet istasyon kurulması ile birlikte 169’a yükseldi.
Bu istasyonların hepsinde kükürtdioksit (SO2) ve partiküler madde (PM10) parametreleri ölçülmekte; bazı istasyonlarda ise bunlara ek olarak azotoksitler (NO, NO2, NOX), karbonmonoksit (CO), ozon (O3) ve meteorolojik parametreler de ölçülmekte. İstasyonlardan elde edilen saatlik ortalamalar şeklindeki ölçüm verileri özel bir ağ üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Referans Laboratuvarında yer alan Veri İşletim Merkezine aktarılarak izleniyor. Bu merkezde cihazların kalibrasyon ve alarm bilgileri göz önüne alınarak veriler üzerinde doğrulama (validasyon) çalışması yapılıyor. Değerlendirilen verilerle aylık ve yıllık raporlar hazırlanıyor ve izleme ağından elde edilen ham veriler www.havaizleme.gov.tr adresinde eşzamanlı olarak yayınlanıyor.
Her ayın bitiminde yapılan veri doğrulama (validasyon) çalışmalarının ardından doğrulanmış veriler web sitesine aktarılıyor. Ayrıca hava kalitesi ölçüm verileri kirletici kaynak bazında incelenerek temiz hava eylem planları hazırlanıyor.
Bugün itibari ile Avrupa Birliği Uyum sürecinde uyumlaştırılan Hava kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’nde yer alan online (kükürtdioksit, partikül madde, karbon monoksit, azot oksitler (azot monoksit ve azot dioksit), ozon, uçucu organik bileşikler (VOC) ve BTEX (benzen, tolüen, p-kilisen, o-kisilen, etilbenzen)) ve numune alma (ağır metaller ve poliaromatik hidrokarbonlar) esaslı tüm parametrelerin ölçümünün gerçekleştirildiği mobil araç sayısı 4 adede ulaştı.
Bakanlıkça özel ve tüzel tüm kurum kuruluşların talepleri doğrultusunda mobil araç hizmeti sunuluyor.
AB normlarına göre bir ilde hava kalitesi düzeyinin izleneceği parametrelerin verilen esasları aştığı yerlerde hava kirliliğine neden olan kaynakları, kırsal alanı ve istasyonun kurulu bulunduğu ilin çevresindeki illerden gelen taşınımı temsil edecek yerlerde kurulması zorunluluğu bulunuyor.
İstasyon sayısında etken olan faktörler dikkate alındığında Ülke genelinde hava kalitesi izleme istasyon sayısının en az 330 civarında olması gerekiyor.
Etkin ve verimli bir Hava Kalitesi Yönetimi için Hava kalitesi merkezleri Ülke genelinde 8 Merkeze ayırıldı. Temiz hava merkezlerine bağlı iller şu şekilde:
• İstanbul THM; İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Çanakkale, Balıkesir, Yalova, Bilecik, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli
• Samsun THM;Samsun, Sinop, Amasya, Çorum, Tokat, Sivas, Ordu, Giresun
• Erzurum THM;Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı
• İzmir THM;İzmir, Manisa, Uşak, Denizli, Aydın, Muğla
• Adana THM;Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Kilis, Gaziantep, Hatay, Osmaniye
• Konya THM;Konya, Isparta, Burdur, Antalya, Karaman, Niğde, Aksaray, Afyonkarahisar, Nevşehir, Kayseri
• Ankara THM;Ankara, Kütahya, Eskişehir, Kırşehir, Kırıkkale, Yozgat, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu
• Diyarbakır THM;Diyarbakır, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Batman, Siirt, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Elazığ
2008 yılında AB normlarının uyumlaştırıldığı mevzuat gereği, mevcutta il merkezlerinde kurulu bulunan istasyonlara ilave olarak kurulacak istasyonların yerleri ve ölçülecek parametrelerin belirlenmesi amacıyla Bakanlıkca Hava Kalitesi Ön Değerlendirme çalışmalarına başlandı.
2011-2012 dönemlerinde Samsun THM’ye bağlı illerinde, 2012-2013 yıllarında İzmir ve Erzurum THM bağlı illerde hava kalitesi ön değerlendirme çalışması tamamlandı. Ankara THM bağlı illerde Şubat 2014’de başlayan ön değerlendirme çalışması devam ediyor. Adana, Konya ve Diyarbakır THM bağlı ilerde ön değerlendirme çalışması ise ihale aşamasında.
Bakanlık, hava kalitesinin iyileştirilmesi ile ilgili, yoğun bir çalışma temposu içerisinde, kısa, orta ve uzun vadede oluşturduğu planlara uyumlu bir şekilde görevini yerine getiriyor. Yapılan çalışmalardan da görüleceği üzere hava kirliliği ile mücadele ve hava kalitesinin iyileştirilmesi emin ellerde.