İFM ile finans turizmine yılda en az 11 milyar dolar katkı sağlanabilir!
Turizm, finans ve gayrımenkulün bağımsız düşünülemeyeceğinin altını çizen Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Önder Halisdemir, Dünya Turizm Forumu’nda ‘finans turizmi’ ile ülke ekonomisine yapılabilecek katkının altını çizdi.
İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen Dünya Turizm Fuarı’nda konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Dr. Önder Halisdemir, sürdürülebilir ekonomi için turizm, finans ve gayrımenkulü ayrı düşünmenin mümkün olmayacağını belirtti.
Dubai’nin bu anlamda çok önemli bir finans çekim merkezi olduğunu belirten Dr. Halisdemir, 1327 finans dükkanı ile finans zanaatkarlarının Dubai’de faaliyet gösterdiğini hatırlattı:
Dr. Halisdemir: Ataşehir finans serbest bölgesi ilan edilmeli
“Finans alt yapısının oluşması sonucunda Dubai uluslararası bir aktör haline geldi. Hedefimiz 3.2 milyon metrekarede inşa ettiğimiz, yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlayacak İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) ile, İstanbul’u ve Türkiye’yi uluslararası bir aktör haline getirmek. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin kurulması ile 1500 finans dükkanının faaliyete geçeceğini tahmin ediyoruz. 1500 finans dükkanına her gün en az 3 kişilik gruplardan asgari 5’er ziyaret gerçekleşmesiyle toplamda günlük 22 bin 500 ziyaret düzenleneceğini hesaplıyoruz. Bu ziyaretlerde kişi başı en az 2 bin dolar harcama yapıldığını dikkate alıyoruz. Böylelikle yıllık 5 milyon 625 bin ziyaret ve toplamda en az 11 milyar dolarlık finans turizmi girdisi sağlanması mümkün. Bu girdinin sağlanması için İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin inşa edildiği Ataşehir’in finans serbest bölgesi ilan edilmesi oldukça önemli.”
Haber AA'da şu şekilde yer aldı;
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, turizmin bu yıl içinde bankacılık sektörünün üzerine toplamda 4,3 milyar dolarlık bir yükü olduğunu belirterek, "İşletme sermayesi, faizler ve ana para ödemeleri... Biz BDDK'dan bu karşılığın kalkacağına dair bazı sinyaller alıyoruz ama henüz gerçekleşmedi. Bu yüzde 5 zarar yazma onayı bizden kaldırılsın, biz de gerekeni o tarafta yapalım" dedi.
Ateş, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenen Dünya Turizm Forumu'nda, turizmde büyüme yavaşlasa da turist sayısının artmaya devam ettiğini, 2016 yılında dünyada turist sayısının 47 milyon kişi artacağını söyledi.
Yurt dışına 2004'te 11 milyon turist gönderen Çin'in 2014'te bu rakamı 127 milyona çıkardığını belirten Ateş, "2025 yılında ise 394 milyona çıkarması bekleniyor" dedi.
Dünya toplam turizm harcamalarının 1,3 trilyon dolara ulaştığını aktaran Ateş, bu rakamın 2025'te 2,4 trilyon dolar olacağını dile getirdi.
Ateş, "Rusya'nın turizm harcamalarında 2015 yılında yüzde 36 düşüş beklense de 2017 yılında harcamaların 2014 seviyesine geri geleceği tahmin ediliyor" dedi.
Türkiye'nin kendisinden küçük olan ve yılda 65 milyon turist çeken İspanya kadar turist çekse yüzde 4,8 olan cari açığının yüzde 2,4'e düşebileceğini aktaran Ateş, "Turist başına gelir 800 doların altında ama sağlık turizminde harcamalar 15 bin dolara kadar çıkıyor. Burada ortalama rakam golf turizminde bin 250 dolar, gurme turizminde ise bin 200 dolara kadar çıkıyor" şeklinde konuştu.
"WTTC araştırmasına göre turizmin terör saldırılarından sonra toparlanması 13 ay sürüyor"
Ateş, bugn bir turizm yatırımının geri dönüşünün 13 ile 15 yıl arasında olduğunu söyledi.
Bunların özellikle tahsis yoluyla yatırımcıya verilen alanlar olduğunu aktaran Ateş, bunların 49 yıllığına verildiğini anımsatarak, ilk verilmelerinden bu yana 20 yıl civarında süre kaldığını kaydetti.
Ateş, bunun uzatılmasının çok önemli olduğunu, bunun için bir yöntem bulunulması gerektiğini aktararak, "Çünkü bizim kredimizi ilave döndürebilmemiz için tahsis süresinin daha uzun olması lazım ki üzerinde ipotek hakkı tesis edebilelim ve kredilerimizi rahatlıkla uzatabilelim. Çünkü Türk turizminin daha uzun vadeli finansmana ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.
Turizm sektöründeki toplam kredilerin 51 milyar liraya kadar çıktığını anlatan Ateş, turizmin istihdam oluşturduğuna işaret ederek, söz konusu sektörde istihdam 2 katına çıksa Türkiye'de işsizliğin yarıya indirilebileceğini dile getirdi.
Ateş, Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi'nin (WTTC) araştırmasına göre turizm sektörünün politik sorunlardan sonra toparlanmasının 27 ay, terör saldırılarından sonra toparlanmasının ise 13 ay sürdüğünün altını çizdi.
Sektöre yönelik önerilerde bulunan Ateş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bugün itibariyle 51 milyar lira civarında turizme dönük kredi var. Bu 17 milyar dolar. Bunun 2,7 milyar dolarının bu yıl için ana para ödemesi var. 800 milyon dolar bu sektörün faiz ödemesi lazım, ortalama yüzde 5,2 faizden. Bir de üstüne üstük bir 800-900 milyon dolar da işletme sermayesi gerekiyor. İşletme sermayesi temini ağırlıklı olarak avans çekler olarak yurtdışına satılan turlardan oluşurken, bu sene bu iş biraz zayıf. O bakımdan belli desteklerin verilmesi şart gibi görünüyor. Birincisi bankaların turizm sektör kredilerini biraz daha rahatlatıp yeniden yapılandırabilmesi için yeniden yapılandırma üzerindeki yükü yüzde 5 civarında bir karşılık. Karşılık demek yüzde 5 zarar yazıyorsunuz. Yüzde 5 aslında kazanmıyorsunuz. Buna benzer, Eximbank olsun, Kredi Garanti Fonu olsun, devlet kanadına şöyle yapın böyle yapın diyecek durumda değilim ama en azından gündeme getirmek açısından söylüyorum; ihracatçı ihracat yapıyor, exim veriyoruz. Bunu turizmde tam mobilize edemedik. Katma değer açısından bakarsanız, demir çelik örneğin katma değer olarak çok az, ama turizme baktığınızda katma değer muazzam fazladır ve yerlidir. Eximbank neden orada yok? Olması lazım. Sektörü en azından işletme sermayesi açığı yönünden finanse etmesi lazım. Vergi, SGK gibi bazı yükleri de belli dönemlere yaymak, taksitlendirmek turizm sektörü açısından önemli."
Ateş, turizmin bu yıl içinde bankacılık sektörünün üzerine toplamda 4,3 milyar dolarlık bir yükü olduğunu belirterek, "İşletme sermayesi, faizler ve ana para ödemeleri... Biz BDDK'dan bu karşılığın kalkacağına dair bazı sinyaller alıyoruz ama henüz gerçekleşmedi. Bu yüzde 5 zarar yazma onayı bizden kaldırılsın, biz de gerekeni o tarafta yapalım" dedi.
"Finansın etrafında lahana gibi iç içe geçen stratejilerle şehir ve ülkeler yapılandırılıyor
Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir ise insanlar, devletler ve şirketlerin para neredeyse değişik gerekçelerle oraya gittiğini belirterek, finansın etrafında lahana gibi iç içe geçen stratejilerle şehir ve ülkelerin yapılandırıldığını kaydetti.
Ataşehir'deki İstanbul Finans Merkezi'nin önemine dikkati çeken Halisdemir, Grup olarak buranın donanımını inşa ettiklerini, önemli hafriyat ve alt yapı çalışması yaptıklarını, beklentilerinin Türkiye'den ve dünyadan önemli şirketlerin yer alması olduğunu anlattı.
Halisdemir, "İstanbul Finans Merkezi'nin finans serbest bölgesi ilan edilmesi durumunda bir çekim noktası olacağını görüyoruz" diyerek, serbest bölge oluşturulmasının İstanbul'un çabuk şekilli uluslararası finans merkezi olmasını sağlayacağını dile getirdi.
Dünyadaki finans merkezlerine bakıldığında da birçoğunun bu yolu tercih ettiğini gördüklerini aktaran Halisdemir, finansa İstanbul'un güzel bir ev sahipliği yapacağına inandıklarını söyledi.
Halisdemir, finans merkezinin ekonomiye sağlayacağı faydaların ötesinde turizm olarak da çok büyük bir boyuta ulaşılacağını öngördüklerini belirterek, Ağaoğlu projelerinde 81 değişik milletten insanın yaşadığını ve dünyada birçok ülkede uygulanan 2. vatan programının büyük bir ekonomik büyüklük yaratacağını vurguladı.
Şener: "Gayri safi yurt içi mutluluk"
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener de portföylerinin işbirliğinin, bağlantının ve ortak değerlerin turizmde göstereceği sonuçları göstermesi bakımından önemli olduğunu belirterek, acentalar, tur operatörleri, havalimanları, havayolu şirketleri ve otellerin bu zincirin ana tedarikçisi olduğunu ve birbirleriyle bağlantı kurmalarının gerektiğini, ancak bu şekilde operasyonel maliyetlerin düşürülebileceğini kaydetti.
Şener, havalimanında mutlu yolcuların 10,6 avro daha fazla harcadığını gördüklerini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:
"20 yıl önce herhangi bir alanda her lider paydaş değerini artırmaya bakardı. Sonra müşteri memnuniyetinin önemli olduğunu anladık. Daha sonra da çalışan değerine odaklandık. 'Mutlu çalışan olmadığı müddetçe mutlu müşteri de olmaz' dedik. Artık küreselleşme çağında hepsini birlikte düşünüyoruz. Liderler sadece paydaş değerini değil, paylaşılan değerleri de görmeye başladı. Bilgiyi paylaşmak da bağlantı kurmak da önemli. İş dünyası spor müsabakası gibidir ama sporda tek kazanan vardır, oysa iş dünyasında çok kazanan bulunmaktadır. Turizm sektörü ülkenin gayri safi yurt içi mutluluğuna da katkıda bulunmalı. Bizim aradığımız şey yurt içi hasıla değil, yurt içi mutluluk. Büyüme başka şey kalkınma başka şey, ikisine birlikte katkıda bulunduğunuzda ülkeniz için iyi bir şey yapıyorsunuz demektir."
AA
Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
İstanbul'da dün başlayan Dünya Turizm Forumu’nda, sektörün gelişmesi için öneriler yapıldı. Ağaoğlu Şirketler Grubu Üst Yöneticisi Dr. Önder Halisdemir, turizm, emlak ve finansın bağımsız düşünülemeyeceğini belirterek şunları anlattı: "İstanbul Finans Merkezi ile Türkiye’yi uluslararası bir aktör haline getirmek istiyoruz. Buraya ziyaret için günlük 22 bin 500 kişinin gelmesini hedefliyoruz. Kişi başına 2 bin dolar harcasalar, yıllıkta 5,6 milyon ziyaretçi en az 11 milyar dolar finans turizmi girdisi sağlanabilir. Bu nedenle Ataşehir’in finans serbest bölgesi ilan edilmesi önemli.” Türkiye Dolby Temsilcisi Arkın Kol ise Hollywood'un dünyanın en iyi turizm aracı olduğunu hatırlatırken, İngilitere'nin de 2012'de turizm gelirlerinin yüzde 10’unu filmlerden sağladığını belirtti. Kol, "Bizde de bu potansiyel var ama daha kullanılamadı. Dizilerimizin etkisi yüksek ama turizm hâlâ eğlence sektörünün gerisinde. Örneğin Braveheart filmi gösterime girdikten sonra İskoçya’ya giden turist sayısı yüzde 300 arttı" dedi.
Ünal: Yeni hedef 50 milyon turist
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "41 milyon turist eşiğini aşmış durumdayız. 2019 ve 2023'te 50 ve 65 milyon hedefini gerçekleştireceğimize inanıyorum” dedi.
Bugün
Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....
Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Dr. Önder Halisdemir, 'finans turizmi' ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Halisdemir, "İstanbul Finans Merkezi (İFM) ile turizm sektörüne yıllık 11 milyar dolarlık 'finans turizmi' katkısı sağlanabilir" dedi. Halisdemir, hedeflerinin İFM ile, İstanbul'u ve Türkiye'yi uluslararası bir aktör haline getirmek olduğunu belirtti.
Posta
Haber Yeni Akit Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
İSTANBUL Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen Dünya Turizm Fuarı'nda konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Dr. Önder Halisdemir, sürdürülebilir ekonomi için turizm, finans ve gayrimenkulü ayrı düşünmenin mümkün olmayacağını söyledi. Halisdemir, "istanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) ile mevcut 35 milyar dolarlık turizm sektörüne yıllık ll milyar dolarlık 'finans turizmi' katkısı sağlanabilir. Bu girdinin sağlanması için İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin inşa edildiği Ataşehir'in finans serbest bölgesi ilan edilmesi oldukça önemli. Açılacak 1500 finans ofisi bu kaynağın en önemli merkezlerinden biri olacak" dedi.
Yeni Akit
Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
İstanbul'da düzenlenen Dünya Turizm Forumu'nda konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Önder Halisdemir, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) ile, İstanbul ve Türkiye'yi uluslararası bir aktör haline getirmeyi amaçladıklarını belirtti.
Halisdemir, "3.2 milyon metrekarede inşa ettiğimiz İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin kurulması ile 1500 finans dükkanının faaliyete geçeceğini tahmin ediyoruz. Toplamda günlük 22 bin 500 ziyaret düzenleneceğini hesaplıyoruz. Bu ziyaretlerde kişi başı en az 2 bin dolar harcama yapıldığını dikkate alıyoruz. Böylelikle yıllık 5 milyon 625 bin ziyaret ve toplamda en az 11 milyar dolarlık finans turizmi girdisi sağlanması mümkün. Bu girdinin sağlanması için İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin inşa edildiği Ataşehir'in finans serbest bölgesi ilan edilmesi oldukça önemli" dedi.
İkinci bahar...
Ağaoğlu Şirketler Grubu Grup İş Geliştirme Başkanı olan Burak Kutluğ, şirketlerinin de yaşlı dostu ev projeleri üzerine çalıştığını ve uluslararası alanda iş birliklerine açık olduğunu paylaştı.
Milliyet