29 / 04 / 2024

İFM'de inşaatlar hızlandı!

İFM'de inşaatlar hızlandı!

Körfez ülkelerinin İstanbul Finans Merkezi'nde yerini alması için görüşmeleri hızlandıran Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Katar'da ofis açtı. Projenin büyük bir bölümünün 2022'nin ortasında açılması planlanıyor.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta gerçekleştirdiği açıklamada, İstanbul Finans Merkezi ile bu alanda dünyadaki önemli merkezlerden biri olmanın peşinde olduklarını vurgulayarak “Bu projenin İslami finans bakımından da bir merkez olmasını arzu ediyoruz. Bununla ilgili mevzuat çalışmalarımızı yakında tamamlayacağız” diye konuştu.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul Finans Merkezi'ne ilişkin 10 maddelik bir kanun da hazırlandı. Geçen aylarda Meclis’e yollanan yasanın yürürlüğe alınmasıyla İFM’nin nasıl yönetileceği, orada ne tür istisnaların, teşviklerin sağlanacağı ortaya çıkacak.

- Hazırlanan kanun taslağına göre, İstanbul Finans Merkezi bölgesinde faaliyette bulunacak finansal kuruluşların, hizmet ihracı niteliğindeki faaliyetlerinin neredeyse tamamı vergiden muaf tutulacak.

- Katılımcı belgesi almış finansal kuruluşlar tarafından yapılan finansal hizmet ihracı niteliğine sahip faaliyetlerinin tamamına yakını da vergilerden muaf sayılacak.

İFM de inşaatlar hızlandı!

VERGİ İSTİSNALARI

- Faaliyetler çerçevesinde elde edilen kazançlarının yüzde 75'i kurum kazancından düşürülecek. İşlemler ile bu hizmet ve işlemler sebebiyle lehe alınan paralar, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nden istisna tutulacak.

- Faaliyetler çerçevesindeki işlemlerle ilgili düzenlenen kâğıtlar Damga Vergisi'nden, bu kağıtlarla ilgili işlemler her türlü harçtan muaf tutulacak. Yurt dışında ihraç edilen her nevi tahvil ve bono ile kira sertifikalarına ödenen faiz ve kar payları üzerinden vergi uygulaması yapılmayacak.

DAMGA VERGİSİ VE HARÇ YOK

- Finansal kuruluşların İstanbul Finans Merkezi bölgesinde istihdam ettikleri personelin elde ettiği ücretler, yurtdışında en az beş senelik mesleki tecrübeye sahip kişilerde yüzde 60'ı düzeyinde, yurt dışında en az on senelik mesleki tecrübesi bulunan kişilerde ise yüzde 80 düzeyinde gelir vergisinden muaf tutulacak. Buradaki kiralamalar, Damga Vergisi ve harçların kapsamına dahil edilmeyecek. 

İNŞAATLAR GELECEK YIL BİTECEK

- 2022'nin ortasında İstanbul Finans Merkezi’nin büyük bir kısmının açılıp faaliyete alınması hedefleniyor. Bu kapsamda, yapımı bitirilen binalara kamu bankaları ve SPK ve BDDK gibi düzenleyici kuruluşlarının merkezlerini taşıması öngörülüyor. İnşaatına sonradan başlanılan Merkez Bankası binasının ise 2022'nin sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. 

İFM de inşaatlar hızlandı!

KÖRFEZ ÜLKELERİNE DAVET

- Büyük uluslararası şirketlerin ve finansal kurumların farklı finans merkezlerinde bulunan bölge merkezlerini İstanbul'a taşınmaları beklenmekte.

- İstanbul Finans Merkezi içerisinde ‘İFM Tahkim Merkezi’nin kurulması öngörülüyor. Bunun altında ilk defa ‘İslami Tahkim' hazırlanacak.

- Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, katılım finansı alanında faaliyette bulunan kurum ve kuruluşları İstanbul Finans Merkezi’nde merkezleriyle, şubeleriyle ya da farklı ofisler ve departmanları için Körfez bölgesinde görüşmeler yapıyor.

KATAR İLE YAKIN TEMAS

- Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile Finans Ofisi Katar’ın başkenti Doha’da bulunan ofisin açılışını bu hafta gerçekleştirdi. Katar’ın da İstanbul Finans Merkezi’nde yerini alacağına dikkat çekiliyor.

Yabancı yatırımcılar İFM'de olmak istiyor!

İFM'nin büyük kısmı gelecek yıl açılıyor!


Geri Dön