01 / 05 / 2024

İFM'de SPK ve BDDK binalarının temeli bugün atılıyor!

İFM'de SPK ve BDDK binalarının temeli bugün atılıyor!

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde (İFM) Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) binalarının temeli bugün Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla atılacak.




İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde (İFM) Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) binalarının temeli bugün Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla atılacak.


Tüm alanları faaliyet geçtiğinde İstanbul finans açısından Londra, Frankfurt ve New York gibi dünyanın en önemli şehirlerinden biri haline getirecek İFM’nin alt yapısının kamu finansmanıyla altyapısının yapılacağını anlatan İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi öncülüğünde inşa edilecek SPK ve BDDK binaları için start verileceği bildirdi.


MARKA OLACAK


Ataşehir’deki Finans Merkezi’yle İstanbul’un, dünyada fon akımlarının ana yollarından biri olacağını, dünyanın parasının İFM’yle İstanbul’a akacağını da belirten İbrahim Çağlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde İstanbul’un küresel finans merkezi olması yolunda çok önemli bir adım atıldığını belirterek “Yıllardır el birliği ile geliştirdiğimiz İstanbul markasının finans ayağı da böylece tamamlanmış olacak” dedi.


Turizmde yatırım iştahı yeniden yükselişte


Turizm sektöründe sancılı bir dönem yaşanmasına karşın konaklama sektöründe yatırım isteği hızlı artış gösterdi. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), ‘Yatırım Teşvik Belgeleri’ni konaklama sektörü açısından derledi. Buna göre ağustosta ülke genelinde toplamda 11 şehirde 3.303 yatak kapasiteli 17 yeni otel projesi ‘teşvik belgesi’ ve 1 otel ‘renovasyon belgesi’ aldı. Toplamda 326.9 milyon TL harcanarak tamamlanacak olan yatırımlar sonrasında sektörde 892 yeni ek istihdam sağlanacak. Ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre otel sayısında yüzde 21, yatak sayısında yüzde 38, yatırım tutarında ise yüzde 85 artış meydana geldi.


Star Gazetesi 



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Ataşehir'de yükselen İFM'nin kamu finansmanıyla fiziki altyapısı temel atma törenine törene Başbakan Binali Yıldırım da katılacak. Proje tamamlandığında finansal piyasaların entegrasyonu yanında istanbul'un Londra ve Frankfurt benzeri bir parasal merkez olması amaçlanıyor. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı öncülüğünde inşa edilecek SPK ve BDDK binaları için start verilecek.


ANA GÜZERGAH İFM


Açılışa katılacak olan İTO Başkanı İbrahim Çağlar, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Finans Merkezi'yle İstanbul'un, dünyada fon akımlarının ana yollarından biri olacağını, dünyanın parasının İFM'yle İstanbul'a akacağını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde İstanbul'un küresel finans merkezi olması yolunda çok önemli bir adım atıldığını vurguladı. Çağlar, şunları kaydetti: “Küresel İstanbul markasının finans ayağı da böylece tamamlanacak. Kamu ve özel sektörün finans politikalarını ve stratejilerini belirleyip uyguladığı merkezlerden biri İstanbul olacak."


GLOBAL FON ARTIŞI OLUR


İbrahim Çağlar, İFM tamamlandığında Türkiye'ye global fon akışının artacağını, önemli bir istihdam sağlayacağını, ayrıca yan sektörleri de besleyerek ekonomiye kaldıraç etkisi oluşturacağını bildirdi. İFM'nin öne çıkabilmesi için pozitif ayrımcılığa tabi tutulmasının yararlı olacağını belirten Çağlar, “Fiziki altyapının yanında yasal altyapı olarak da özel bir teşvik mekanizmasının kurgulanmasında fayda var. İFM dahilindeki finansal ve mali hizmetlerin vergisel ve ticari yapılarında yeni bir kurgu gerekli. Finansal ürün sayısı artmalı. İhtisas mahkemeleri de bu piyasa için olmazsa olmazlardan” dedi.



Yeni Şafak


Haber  TOKİ  Haber Dergisi'nde şu şekilde yer alıyor 


İstanbul Ataşehir’de hayata geçirilen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin (İFM) kamu ayağındaki ilk temeli atıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) binalarının temel atma töreni Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşti. Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Finans Merkezi ile şehrin zenginliğine zenginlik kattıklarını belirterek, “Bu merkez yapıldığında adeta küçük ölçekli bir şehir olacak. 50 bin çalışan, 30 bin gelen giden, gün içinde burada 80 bin kişi olacak. Bu ne demektir? Yeni işyerleri olacak, yeni iş alanları olacak, gençlerimize iş imkanı olacak” dedi. 


“Nakit para artık yeni adresler arıyor”


İstanbul Finans Merkezi’ndeki projelerin vatandaş-devlet işbirliğiyle yapıldığını vur- gulayan Yıldırım, şöyle devam etti: “Arazi veriliyor müteahhit yapıyor, bir kısmını BDDK’ya verecek ve diğer kurumlara verecek, bu şekilde, geri kalan kısmını da kendisi değerlendirecek. Aynı şekilde hem para kazanacak hem de buradaki finans kuruluşlarının ihtiyacını görecek bir muazzam merkez ortaya çıkacak. Dolayısıyla kamunun bütçesinden de fazla bir kaynak harcanmayacak. Niye ihtiyaç var bu merkeze? Finansman, yani dünyadaki nakit para artık yeni adresler arıyor. Çünkü Amerika, Avrupa fazla sıkıyorlar, 50 tane soru soruyorlar, ‘Bu parayı nereden aldın, nereden buldun, nasıl getirdin?’ İnsanlar da parasıyla rezil olmak istemiyorlar. Onun için İstanbul, finansman için, yatırımcılara kaynak için en ideal yer.” 


Projede yer alan kurumlar 

• T.C. Merkez Bankası 

• Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu 

• T.C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı • T.C. Ziraat Bankası A.Ş. • Türkiye Halk Bankası A.Ş.

• Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.


“Bankalarımız bir an önce gelsin”


Çağrı yapıyorum. Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank başta olmak üzere bütün bankalarımız bir an önce gelsin burada temeli atsınlar. Finans Merkezi demek, hepsinin bir araya gelerek güçlerini birleştirmeleri demek. Aksi halde birer birer gelirseniz, zaman kaybı olacak. Zaman kaybı olunca da tabi istediğimiz hızla projeler gerçekleşmeyecek. 


7 tepeli İstanbul’a 7 dev eser


 Başbakan Binali Yıldırım, 7 tepeli İstanbul’a 7 dev eser kazandırmayı vaat ettiklerini hatırlatarak, bu eserlerin tamamlandığını söyledi: “Birincisi İstanbul-Ankara hızlı treni. Hizmete girdi. Pendik’e kadar geldi. Pendik’le Kadıköy arası da önümüzdeki sene sonunda bitecek. İki, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı yolları bitti, hizmete girdi. Üç,  Marmaray  bitti çalışıyor. Dört, Avrasya Tüneli, 20 Aralık’ta hizmete açılıyor. Kaldı 3 tane. Birisi İstanbul-İzmir Otoyolu, Osmangazi Köprüsü. Osmangazi’den İznik’e kadar bitti. Hizmete girdi. Diğer birisi Kanal İstanbul. İnşallah kısa sürede başlayacak. Yedincisi dünyanın en büyük havalimanı, Yeni İstanbul Havalimanı. Bu projenin bedeli 35 katrilyon. Ne anlama geliyor? Dünyadaki irili ufaklı birçok ülkenin bütçesinden daha büyük.” 


“Oneminute var, bir de twominutes var” 


AK Parti hükümetleri olarak 2002’den bu tarafa pek çok yatırım yaptıklarını aktaran Yıldırım, tüm eserlerin siyaset kurumunun 50 yıldır seçimlerde söz verip hayata geçirmediği projeler olduğunu belirtti. Önemli yatırım ve altyapı projelerinden biri olan Avrasya Tüneli’nin 20 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla hizmete gireceğini söyleyenYıldırım, “Sarayburnu’ndan gi- receksiniz, Haydarpaşa’dan çıkacaksınız 2 dakika... ‘One minute’ var, bir de ‘two minutes’ var. ‘One minute’i Cumhurbaşkanımız söyledi, ‘two minutes’ ise Avrasya’dan 2 dakika” dedi.


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli: Sisteme alternatif tek yer İstanbul 


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise, gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ekonomilere giden paraların güvencede olmadığını belirterek, “Uluslararası sermaye yeni güvenebileceği merkez arıyor. Bu sisteme alternatif olabilecek tek bir yer var. Orası da İstanbul Finans Merkezidir” dedi. Geçmiş yıllarda Türkiye dahil, Ortadoğu ve gelişmekte olan ülkelerin kalkınmaya katkı sağlayacak, yatırımı finanse edecek kaynaklarının önemli bir kısmının gelişmiş ülkelere aktığını söyleyen Canikli, son yıllarda bu ülkelerde ciddi sıkıntılar çıktığını belirtti. Canikli, aksi yöndeki tüm çabalara rağmen uluslararası yatırım çevrelerinde Türkiye’ye güvenin yüksek olduğunu belirterek, Türkiye’nin bir cazibe merkezi olarak özellikle Ortadoğu, Balkanlar, Güney Afrika ve Doğu Avrupa ülkelerinden her yıl kalıcı yatırımlara ev sahipliği yaptığını kaydetti.


TOKİ Haber 


Geri Dön