24 / 11 / 2024

İFM'deki BDDK ve SPK binalarının temeli atıldı!

İFM'deki BDDK ve SPK binalarının temeli atıldı!

TOKİ Başkanı Turan: "İstanbul Finans Merkezi'nin tamamlanmasıyla fiziki yapısı, nitelikli iş gücü ve teknolojik altyapısıyla, reel sektörün tüm ihtiyaçlarının karşılandığı uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşacağız." dedi.




Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, İstanbul Finans Merkezi'nin tamamlanmasıyla fiziki yapısı, nitelikli iş gücü ve üstün teknolojik altyapısıyla, reel sektörün tüm ihtiyaçlarının karşılandığı uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşulacağını belirtti.


Turan, İstanbul Uluslararası Finans Merkezinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) hizmet binalarının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ve sektörün yatırımlarıyla, yeni projeleriyle geleceğe emin adımlarla yürüdüğünü belirterek, "Bunun son örnekleri olan ve dünyada ilkleri barındıran Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli, milletimizin gururu, üretim ve yatırım gücümüzün önemli kanıtıdır. Şimdi bir başka gurur projemize ilk harcı koyuyor olmanın heyecanını yaşıyoruz. 3 yıl içinde tamamlanacak Uluslararası İstanbul Finans Merkezinde SPK ve BDDK binalarının temelini atıyoruz." diye konuştu. 


Dünya finans piyasalarındaki değişimlerin, İstanbul için potansiyeller barındırdığını, yeni fırsatlar sunabileceğini öngördüklerini ifade eden Turan, sözlerine şöyle devam etti:


"Finans hareketliliğinin küresel seyir içinde dönüşümler vaat ettiği bir dönemde, finans merkezimiz ülkemizin uluslararası ölçekte karşılığı yüksek yatırım projelerinden biri olarak vücut bulacak. Merkezimiz, Türkiye Varlık Fonu gibi uluslararası kurumsal girişimlerin güçlenmesine katkı sağlayacak. Bilhassa küresel merkezler arasında kadim şehrimiz İstanbul’un kimliğini güçlendirecek merkez, yüksek katma değerli finans sektörünün gelişimde yeni bir piyasa ve güçlü bir ekonomik yaşam alanı olacak. İstanbul Finans Merkezinin tamamlanmasıyla fiziki yapısı, nitelikli iş gücü ve üstün teknolojik altyapısıyla, reel sektörün tüm ihtiyaçlarının karşılandığı uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşacağız. Bu sayede ülkemiz, her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği dünyanın önde gelen küresel finans merkezleri arasında, deyim yerindeyse, 'devler liginde' hak ettiği yerini alacak. Dolayısıyla  TOKİ  olarak altyapısını gerçekleştireceğimiz bu yatırımla, finans piyasalarını devler ligine hazırlanıyoruz. Temelini atacağımız SPK ve BDDK binaları, finans merkezimizin kalbi olacak. Yaklaşık 3 milyon metrekare alan üzerinde gerçekleştirilecek Finans Merkezi Projesinin 660 bin metrekarelik bölümü idaremizce inşa edilecek."


Turan, proje kapsamında 5 banka, SPK, BDDK ile konut ve alışveriş merkezlerinin yer alacağını anlatarak, bu sayede bölgenin, iş ve iş dışı yaşamın aynı mekanda konsolide olduğu büyük bir ekonomik yaşam ve varlık alanı olacağını kaydetti.


50 bin çalışan, 25 bin ziyaretçi, 11 bin oturan ile günde 90 bine yakın insan sirkülasyonunun oluşacağı bölgede, iş ve alışverişiyle, kendi ekonomisini de yaratan bir yerleşime dönüşeceğini vurgulayan Turan, "Dolayısıyla, yaklaşık 3 milyar lira yatırım maliyetli bu dev projeyle, İstanbul’a şehir içinde şehir; bir finans şehri ekleniyor." dedi. 


Turan, şehirlere değer katan projeler üretme hedefiyle Türkiye'nin pek çok ilinde çok başarılı sonuçlar aldıklarını belirterek, "TOKİ olarak yeni üretim disiplinlerimiz arasında yer alan, geleneksel ile modern olanı harmanladığımız mimari yaklaşımı, Finans Merkezinde yer alan yapılara da taşıyoruz. Tasarım ve uygulamada, işlevselliğin yanı sıra yüksek estetik kaygıların gözetildiği, çağdaş eser niteliğinde yapıları ortaya çıkarmanın gayreti içindeyiz. İnanıyorum ki kadim olanla çağdaş olanı buluşturduğumuz yeni çizgimizle, TOKİ olarak İstanbul’a güzel bir eser kazandıracağız." şeklinde konuştu.


Çağlar: "Bugün bir fikrin temelleri atıldı"

SPK binasının yapımını üstlenen Kuruluş-Sersim İş Ortaklığının ve İstanbul Ticaret Odasının (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, bugün Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımlarıyla bir inşaatın değil, bir fikrin temellerinin atıldığını aktararak, "Cumhurbaşkanımızın İstanbul’u dünyanın finans merkezi yapma fikrinden yola çıkarak, İstanbul Uluslararası Finans Merkezinde iki kamu kuruluşu binasının yapımına başlandı. Bu temeller, 2023 hedeflerine ulaşma noktasında da en önemli yapı taşlarından biri olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.


İnşa edilecek SPK binasının 20’şer katlı iki kuleden oluştuğunu ifade eden Çağlar, toplam 200 bin metrekarelik inşaat yapacaklarını, kulelerden birinin SPK'nın merkez binası olacağını, ikinci kulenin ise ofis binası olarak tasarlandığını ve bu binada TOKİ ile gelir paylaşımı yapacaklarını söyledi.


AA


Haber Dünya'da şöyle yer aldı


Bittiğinde 50 bin kişinin çalışacağı ve günlük 25 bin ziyaretçinin geleceği İFM’de Başbakan Yıldırım’ın katılımıyla ilk kazma vuruldu.


Ataşehir’de yükselen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin (İFM) kamu finansmanı fiziki altyapısında ilk start Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle verildi.


Bugünkü törende, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) binaları için temel atıldı.

Başbakan Yıldırım burada bir konuşma yaptı.


“İstanbul finansman için, yatırımcılar için en ideal yer”

Başbakan Yıldırım, “Dünyanın en büyük havalimanı, yeni İstanbul havalimanı… Bu projenin ederi ne kadar biliyor musunuz? 35 milyar. 35 milyar ne anlama geliyor size söyleyeyim. Dünyanın irili ufaklı birçok ülkesinin bütçesinden daha büyük. Nereden nereye. 70 sente muhtaç olan, yazar kasası başbakanlığa fırlatılan bir Türkiye’den, tek başına 35 milyarlık yatırımı yapan, dünyanın en büyük havalimanını İstanbul’a kazandıran bir Türkiye’ye geldik.” ifadelerini kullandı.


“Bu merkeze ne ihtiyaç var?” diyen Yıldırım, “Finansman yani dünyadaki nakit para artık yeni adresler arıyor. Niye? Çünkü Amerika, Avrupa fazla sıkıyorlar. 50 tane soru soruyorlar. Bu parayı nereden aldın, nerede buldun, nasıl getirdin? İnsanlar da parasıyla rezil olmak istemiyorlar. Onun için İstanbul finansman için, yatırımcılar için, yatırımcılara kaynak için en ideal yer. Onun için buraya, bu merkeze ihtiyaç var ve bunun kararını verdik. İnşallah 1-2 sene içerisinde, buralarda muazzam tesisler, binalar tamamlanacak ve finans merkezi çalışmaya devam edecek.” diye konuştu.

Yıldırım’dan bankalara çağrı

Başbakan Yıldırım, “Burada sadece bugün temelini attığımız BDDK’nın, SPK’nın yeri yok, aynı zamanda başka kurumlar da var. Ben buradan çağrı yapıyorum; Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank başta olmak üzere bütün bankalarımız bir an önce gelsin, burada temeli atsınlar. Finans merkezi demek hepsinin bir araya gelerek güçlerini birleştirmeleri demek. Aksi halde birer birer gelirseniz ne olacak? Zaman kaybı olacak. Zaman kaybı olunca da istediğimiz hızda projeler gerçekleşmeyecek.” dedi.


Turan: 3 yıl içinde tamamlanacak

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, İstanbul Finans Merkezinin tamamlanmasıyla fiziki yapısı, nitelikli iş gücü ve üstün teknolojik altyapısıyla, reel sektörün tüm ihtiyaçlarının karşılandığı uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşulacağını belirtti.


Turan, İstanbul Uluslararası Finans Merkezinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) hizmet binalarının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ve sektörün yatırımlarıyla, yeni projeleriyle geleceğe emin adımlarla yürüdüğünü belirterek, “Bunun son örnekleri olan ve dünyada ilkleri barındıran Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli, milletimizin gururu, üretim ve yatırım gücümüzün önemli kanıtıdır. Şimdi bir başka gurur projemize ilk harcı koyuyor olmanın heyecanını yaşıyoruz. 3 yıl içinde tamamlanacak Uluslararası İstanbul Finans Merkezinde SPK ve BDDK binalarının temelini atıyoruz.” diye konuştu.


Dünya finans piyasalarındaki değişimlerin, İstanbul için potansiyeller barındırdığını, yeni fırsatlar sunabileceğini öngördüklerini ifade eden Turan, sözlerine şöyle devam etti:


“Finans hareketliliğinin küresel seyir içinde dönüşümler vaat ettiği bir dönemde, finans merkezimiz ülkemizin uluslararası ölçekte karşılığı yüksek yatırım projelerinden biri olarak vücut bulacak. Merkezimiz, Türkiye Varlık Fonu gibi uluslararası kurumsal girişimlerin güçlenmesine katkı sağlayacak. Bilhassa küresel merkezler arasında kadim şehrimiz İstanbul’un kimliğini güçlendirecek merkez, yüksek katma değerli finans sektörünün gelişimde yeni bir piyasa ve güçlü bir ekonomik yaşam alanı olacak. İstanbul Finans Merkezinin tamamlanmasıyla fiziki yapısı, nitelikli iş gücü ve üstün teknolojik altyapısıyla, reel sektörün tüm ihtiyaçlarının karşılandığı uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşacağız. Bu sayede ülkemiz, her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği dünyanın önde gelen küresel finans merkezleri arasında, deyim yerindeyse, ‘devler liginde’ hak ettiği yerini alacak. Dolayısıyla TOKİ olarak altyapısını gerçekleştireceğimiz bu yatırımla, finans piyasalarını devler ligine hazırlanıyoruz. Temelini atacağımız SPK ve BDDK binaları, finans merkezimizin kalbi olacak. Yaklaşık 3 milyon metrekare alan üzerinde gerçekleştirilecek Finans Merkezi Projesinin 660 bin metrekarelik bölümü idaremizce inşa edilecek.”

‘Şehir içinde şehir’

Turan, proje kapsamında 5 banka, SPK, BDDK ile konut ve alışveriş merkezlerinin yer alacağını anlatarak, bu sayede bölgenin, iş ve iş dışı yaşamın aynı mekanda konsolide olduğu büyük bir ekonomik yaşam ve varlık alanı olacağını kaydetti.


50 bin çalışan, 25 bin ziyaretçi, 11 bin oturan ile günde 90 bine yakın insan sirkülasyonunun oluşacağı bölgede, iş ve alışverişiyle, kendi ekonomisini de yaratan bir yerleşime dönüşeceğini vurgulayan Turan, “Dolayısıyla, yaklaşık 3 milyar lira yatırım maliyetli bu dev projeyle, İstanbul’a şehir içinde şehir; bir finans şehri ekleniyor.” dedi.


Turan, şehirlere değer katan projeler üretme hedefiyle Türkiye’nin pek çok ilinde çok başarılı sonuçlar aldıklarını belirterek, “TOKİ olarak yeni üretim disiplinlerimiz arasında yer alan, geleneksel ile modern olanı harmanladığımız mimari yaklaşımı, Finans Merkezinde yer alan yapılara da taşıyoruz. Tasarım ve uygulamada, işlevselliğin yanı sıra yüksek estetik kaygıların gözetildiği, çağdaş eser niteliğinde yapıları ortaya çıkarmanın gayreti içindeyiz. İnanıyorum ki kadim olanla çağdaş olanı buluşturduğumuz yeni çizgimizle, TOKİ olarak İstanbul’a güzel bir eser kazandıracağız.” şeklinde konuştu.

Çağlar: Bir fikrin temeli atıldı

SPK binasının yapımını üstlenen Kuruluş-Sersim İş Ortaklığının ve İstanbul Ticaret Odasının (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, bugün Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımlarıyla bir inşaatın değil, bir fikrin temellerinin atıldığını aktararak, “Cumhurbaşkanımızın İstanbul’u dünyanın finans merkezi yapma fikrinden yola çıkarak, İstanbul Uluslararası Finans Merkezinde iki kamu kuruluşu binasının yapımına başlandı. Bu temeller, 2023 hedeflerine ulaşma noktasında da en önemli yapı taşlarından biri olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.


İnşa edilecek SPK binasının 20’şer katlı iki kuleden oluştuğunu ifade eden Çağlar, toplam 200 bin metrekarelik inşaat yapacaklarını, kulelerden birinin SPK’nın merkez binası olacağını, ikinci kulenin ise ofis binası olarak tasarlandığını ve bu binada TOKİ ile gelir paylaşımı yapacaklarını söyledi.

Dünya



Geri Dön