09 / 05 / 2024

Iğdır'da 8 yeni sanayi tesisi hayata geçirildi!

 Iğdır'da 8 yeni sanayi tesisi hayata geçirildi!

İran ve Nahçivan'a komşu olan Iğdır, ülkeler arasındaki vizelerin kalkmasıyla birlikte büyük bir değişim yaşıyor. Özellikle İranlılar için eğlence ve ticaret merkezine dönüşen şehrin hedefinde ise lojistikte güçlü bir aktör olmak...



İran ve Nahçivan'a komşu olan Iğdır, ülkeler arasındaki vizelerin kalkmasıyla birlikte büyük bir değişim yaşıyor. Özellikle İranlılar için eğlence ve ticaret merkezine dönüşen şehrin hedefinde ise lojistikte güçlü bir aktör olmak.


Türkiye'nin üç ülkeye kapısı olan tek ili Iğdır'da büyük bir ekonomik dönüşüm yaşanıyor. İran, Nahçivan ve Ermenistan'a komşu olan ile, son iki yılda gelen ziyaretçi sayısı yüzde 89 oranında artış gösterdi. Özellikle karşılıklı olarak vizelerin karşılıklı olarak kaldırıldığı İran'dan gelen turistler, ildeki sosyal hayatı yeniden şekillendiriyor. Lüks AVM'ler, eğlence merkezleri ve çok katlı konutlar bu değişim sembolleri olarak ön plana çıkıyor. İldeki sanayi yatırımlarında da hızlı bir artış var. Özellikle yabancı yatırımcı sayısında ciddi artışlar yaşanıyor. Sadece bu yıl Iğdır'da 8 yeni sanayi tesisi hayata geçirilmiş durumda. 


LÜKS TIR'LAR AVANTAJ 

Şehirdeki diğer önemli iş kolu ise lojistik. Bu alanda İran'la rekabet halinde olan Türk firmaları, son model filo ve yeni yatırımlarıyla komşu ülkenin akaryakıt fiyatlarındaki üstünlüğüyle rekabet etmeye çalışıyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği bölgede aktif çalışma yürütüyor. Özellikle İran'dan boş gelen TIR'ların haksız rekabette büyük bir sorun yarattığını ifade eden dernek yetkilileri, bu konuda karşılıklı yaptırım talep ediyor. Taşımacılıktaki bir diğer sorun ise İran hükümetinin Türkiye'den gelen araçlara uyguladığı yakıt farkı tahsilatı. Alınan farkın Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının bile üstünde olması, kendi aracıyla İran'a geçen vatandaşların tepkisini çekiyor. 


Metin Can/ Sabah 


Geri Dön