28 / 04 / 2024

İhalenin feshi davası nedir?

İhalenin feshi davası nedir?

İhalenin feshini, tetkik merciinden şikayet yolu ile ihale tarihinden itibaren yedi gün içinde isteyebilirler. Peki, ihalenin feshi davası nedir? İhalenin feshi ve farkının tahsili nasıl olur?



İhalenin feshi davası nedir?

İhalenin feshini, yalnız satış isteyen alacaklı, borçlu, tapu sicilindeki ilgililer ve pey sürmek suretiyle ihaleye yurt içinde bir adres göstermek koşuluyla iştirak edenler tetkik merciinden şikayet yolu ile ihale tarihinden itibaren yedi gün içinde isteyebilirler.


İhalenin feshi nedenleri arasında;

-İhaleye fesat karıştırılmış olması,

-Artırmaya hazırlık aşamasındaki hatalı işlemler,

-İhalenin yapılması sırasındaki hatalı işlemler,

-Alıcının taşınmazın önemli nitelikleri hakkında hataya düşürülmüş olması, yer alıyor.


İhalenin neticesi ve feshi ile ilgili esaslar ise İcra ve İflas Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor. 


İhalenin feshi ve farkının tahsili

Madde 133.- (Değişik: 6/6/1985 – 3222/16 md.) Taşınmaz kendisine ihale olunan kimse derhal veya verilen mühlet içinde pa­rayı vermezse, ihale kararı icra müdürü tarafından kaldırılarak te­minat akçesi alıcı­nın ikinci fıkra gereğince mesul bulunduğu meblağa mahsup edilmek üzere alıkonu­lur. Kendisinden evvel en yüksek teklifte bulunan kim­senin ileri sürdüğü pey, 129 uncu maddenin aradığı şartlara[18] uygun bulun­ması ve bu kimsenin adresinin de malum olması halinde bir muhtıra tebliğ edilerek arzettiği bedelle taşınmaz kendisine tek­lif edilir ve üç gün zarfında almaya razı olursa ona ihale olunur. Razı olmaz veya cevapsız bırakılırsa veya bulunmazsa taşınmaz icra dairesince hemen artırmaya çıkarılır. Bu artırma ilgililere tebliğ edilmeyip yalnızca satıştan en az yedi gün önce yapılacak ilanla yetinilir. Bu artırmada, teklifin, 129 uncu maddedeki[19] hükümlere uy­ması şartıyla taşınmaz ençok artırana ihale olunur.


(Değişik: 9/11/1988 – 3494/21 md.) İhaleye katılıp daha sonra ihale be­delini yatırmamak suretiyle ihalenin feshine sebep olan tüm alıcılar ve kefilleri tek­lif ettikleri bedel ile son ihale bedeli arasındaki farktan ve diğer zararlardan ve ayrıca temerrüt faizinden müteselsilen mesuldürler. İhale farkı ve temerrüt faizi ayrıca hükme hacet kalmaksızın dairece tahsil olunur. Bu fark, varsa öncelikle temi­nat bedelinden tahsil olunur.


İhalenin neticesi ve feshi

Madde 134.- (Değişik: 18/2/1965 – 538/63 md.) İcra dairesi tarafın­dan taşınmaz kendisine ihale edilen alıcı o taşın­mazın mülkiyetini iktisap etmiş olur. (Ek cümle: 17/7/2003 – 4949/38 md.) İhale ke­sinleşinceye kadar taşınmazın ne şe­kilde muhafaza ve idare edileceği icra dairesi tarafından kararlaştırılır.


(Değişik: 9/11/1988 – 3494/22 md.) İhalenin feshini, Borçlar Ka­nununun 226 ncı maddesinde yazılı sebepler de dahil olmak üzere yalnız sa­tış isteyen ala­caklı, borçlu, tapu sicilindeki ilgililer ve pey sürmek suretiyle ihaleye iştirak edenler yurt içinde bir adres göstermek koşuluyla [20] icra mahkemesinden şikayet yolu ile ihale tarihinden itibaren yedi gün içinde isteye­bilirler. İlgililerin ihale yapıldığı ana kadar cereyan eden muamelelerdeki yolsuzluklara en geç ihale günü ıttıla peyda ettiği kabul edilir. İhalenin feshi talebi üzerine icra mahkemesi talep tarihinden itibaren yirmi gün içinde du­ruşma yapar ve taraflar gelmeseler bile icap eden kararı verir. Talebin red­dine karar verilmesi halinde icra mahkemesi davacıyı feshi iste­nilen ihale be­delinin yüzde onu oranında para cezasına mahkûm eder. (Ek cümle: 17/7/2003 – 4949/38 md.) Ancak işin esasına girilmemesi nedeniyle talebin reddi hâlinde para cezasına hükmolunamaz.


 (Ek: 17/7/2003 – 4949/38 md.) İhalenin feshine ilişkin şikâyet görevsiz veya yetkisiz icra mahkemesi veya mahkemeye yapılırsa, icra mahkemesi veya mah­keme evrak üzerinde inceleme yaparak başvuru tarihinden itibaren en geç on gün içinde görevsizlik veya yetkisizlik kararı verir. Bu kararlar kesindir.


Taşınmazı satın alanlar, ihaleye alaca­ğına mahsuben iştirak etmemiş olmak kaydıyla, ihalenin feshi talep edilmiş olsa bile, satış bedelini derhâl veya 130 uncu maddeye göre verilen süre içinde nakden öde­mek zorundadırlar. İcra müdürü, ödenen ihale bedeli ile ilgili olarak, ihalenin feshine yönelik şikâyet sonucunda verilecek karar kesinleşinceye kadar para bankalarda nemalandırılır. İhalenin feshine ilişkin şikâyetin kabulüne veya reddine ilişkin kararın kesinleşmesi üzerine, ihale bedeli nemaları ile birlikte hak sahiplerine öde­nir.


İhale kesinleşmedikçe ihale bedeli alacaklılara ödenmez.


Satış ilanı tebliğ edilmemiş veya satılan malın esaslı vasıflarındaki ha­taya veya ihalede fesada bilahare vakıf olunmuşsa şikayet müddeti ıttıla tarihinden başlar. Şu kadar ki, bu müddet ihaleden itibaren bir seneyi geçemez.


İhalenin feshini şikayet yolu ile talep eden ilgili, vakı yolsuzluk netice­sinde kendi menfaatlerinin muhtel olduğunu ispata mecburdur.


Tescil için tapu idaresine yapılacak tebligat, şikayet için muayyen müddetin geçmesinden veya şikayet edilmişse şikayeti neticelendiren kararın kesinleşmesinden sonra yapılır.


İhalede tapu harcı ne kadardır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön