29 / 04 / 2024

Tenkis davası nedir?

Tenkis davası nedir?

Tenkis davası nedir? Tenkis davası, saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar tarafından kendisine tenkise tabi tasarruf yapılan kişiye açılıyor. Tenkis davası hakkında detaylı bilgiler haberimizde..



Tenkis davası nedir?


Tenkis davası saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılan bir dava olarak karşımıza çıkıyor.Tenkis davası mirasa miras bırakan kişinin son yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuku Mahkemesi'nde açılıyor.



Tenkis davası süresi


Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak 1 yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihlinin üzerinden 10 yıl geçmekle düşüyor. Tenkis talebi ancak miras bırakanın ölümünden sonra ileri sürülebiliyor. Bununla birlikte tenkis davasının kanunda öngörülen süreler içerisinde açılması gerekiyor. Bu süre geçtiğinde hak düşüyor. 


Ölüme bağlı tasarrufla miras elde eden kimse, bazı vasiyetleri yerine getirmekle yükümlü kılınmışsa, kazandırmanın tenkise tabi tutulması halinde, bu kimse miras bırakan kişinin arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça vasiyet borçlarının da aynı oranda tenkis edilmesini isteyebiliyor.



Mirastan men davası!

Miras payının devri sözleşmesi örneği!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön