27 / 04 / 2024

İhracat duraklarken ithalat patladı! Dış ticaret açığı tarihi rekor kırdı!

İhracat duraklarken ithalat patladı! Dış ticaret açığı tarihi rekor kırdı!

TÜİK verilerine göre, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin yaptığı ithalat patlarken, ihracat ise buna yetişemedi ve 2022 senesinin tamamında dış ticaret açığı yüzde 137 artışla 46 milyar dolardan 109,5 milyar dolara yükseldi.



Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi geçtiğimiz yıl rekor yıllık dış ticaret açığı verdi.

.Verilere göre, geçtiğimiz yılın Aralık ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42 artarak 6,83 milyar dolardan, 9,7 milyar dolara yükselirken, 2022’nin tamamında ise dış ticaret açığı yüzde 137 artarak 46,2 milyar dolardan, 109,5 milyar dolara çıktı. Böylece senelik bazda rekor açık kaydedildi. Bundan önceki en yüksek dış ticaret açığı, 106 milyar dolar ile 2011 yılında kayıtlara geçmişti.

İhracat duraklarken ithalat patladı! Dış ticaret açığı tarihi rekor kırdı!

Verilere göre, geçtiğimiz Aralık ayında ihracat, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 artarak 22,9 milyar dolar, ithalat ise yüzde 12,2 artarak 32,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Diğer yandan Genel ticaret sistemine göre geçtiğimiz yılın tamamında ihracat 12,9 artışla 254,2 milyar dolar olurken, ithalat ise yüzde 34 artışla 363,7 milyar dolar oldu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön