09 / 05 / 2024

İhracat duraklarken ithalat patladı! Dış ticaret açığı tarihi rekor kırdı!

İhracat duraklarken ithalat patladı! Dış ticaret açığı tarihi rekor kırdı!

TÜİK verilerine göre, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin yaptığı ithalat patlarken, ihracat ise buna yetişemedi ve 2022 senesinin tamamında dış ticaret açığı yüzde 137 artışla 46 milyar dolardan 109,5 milyar dolara yükseldi.



EN ÇOK İHRACAT ALMANYA’YA, EN FAZLA İTHALAT RUSYA’DAN

Verilere göre, geçtiğimiz Aralık ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı.

Bu ülkeye gerçekleştirilen ihracat 1,8 milyar dolar olurken, bunu 1,4 milyar dolar ile ABD, 1,3 milyar dolar ile Rusya, 1,1 milyar dolar ile Irak, 1,06 milyar dolar ile Birleşik Krallık izledi.

İhracat duraklarken ithalat patladı! Dış ticaret açığı tarihi rekor kırdı!

Veriler, İlk 5 ülkeye yapılan ihracatın, toplam ihracatın yüzde 29,3'ünü oluşturduğunu ortaya koydu.

Geçtiğimiz yılın 12 aylık döneminde de ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 21,1 milyar dolar olurken, bunu sırasıyla; 16,9 milyar dolar ile ABD, 13,8 milyar dolar ile Irak, 13,1 milyar dolar ile Birleşik Krallık, 12,4 milyar dolar ile İtalya takip izledi. Bu ilk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 30,4'ünü oluşturdu.

2022’nin 12 aylık döneminde Ocak-Aralık döneminde ithalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı. Bu ülkeden yapılan ithalat 58,9 milyar dolar olurken, bunu sırasıyla; 41,4 milyar dolar ile Çin, 24 milyar dolar ile Almanya, 15,3 milyar dolar ile İsviçre, 15,2 milyar dolar ile ABD izledi.

Söz konusu bu ilk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 42,6'sını oluşturdu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön