20 / 11 / 2024

İhracat Kasım'da yüzde 6.4 düştü!

İhracat Kasım'da yüzde 6.4 düştü!

İhracatta kasım ayında düşüş sürprizi yaşandı. Kasım ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalışla 12 milyar 875 milyon dolar oldu. İhracat böylece Ekim 2013'ten bu yana ilk kez düşüş kaydetti.





İhracatta kasım ayında düşüş sürprizi yaşandı. Kasım ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalışla 12 milyar 875 milyon dolar oldu. İhracat böylece Ekim 2013'ten bu yana ilk kez düşüş kaydetti.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), kasım ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalışla 12 milyar 875 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, ilk 11 aylık toplam ihracatın ise yüzde 4,4 artışla 144 milyar 267 milyon dolara yükseldiğini açıkladı.


TİM kasım ayı ihracat verilerini Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger'in ev sahipliğinde, Başkan Mehmet Büyükekşi'nin katılımıyla Sinop'ta açıkladı.


TİM verilerine göre, kasım ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalışla 12 milyar 875 milyon dolar olarak gerçekleşirken, ilk 11 aylık toplam ihracat yüzde 4,4 artışla 144 milyar 267 milyon dolaraulaştı. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 4,4 artışla 157 milyar 441 milyon dolara yükseldi.


Kasım ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 845 milyon dolarla otomotiv sektörü yaptı. Bu sektörü kimyevi maddeler ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri takip etti.


Kasım ayında en fazla ihracat artışını ise yüzde 117 ile mücevher, yüzde 46 ile tütün ve yüzde 45 ile fındık sektörleri yakaladı.


TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi Sinop'ta kasım ayı ihracat rakamlarının yapıldığı toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. 


"Petrol fiyatlarındaki gerileme Rusya'ya önemli gedikler açtı"


Rusya'ya olan ihracata ilişkin soru üzerine Büyükekşi, "Brend petrolün fiyatındaki yüzde 30'luk düşüş, Rusya ekonomisinde derin bir olumsuz etki yarattı. İlk 11 ayda Rusya ihracatımızdaki düşüş yüzde 14,1. Geçen senenin aynı döneminde Rusya'ya 6,5 milyar dolar ihracat yaparken bu yıl 11 ayda 5,5 milyar dolar yaklaşık 915 milyon dolar bir düşüş var. Rusya-Ukrayna arasındaki gerginlik, AB'ye koyduğu ambargo, bir yandan petrol fiyatlarındaki gerileme Rusya'nın ekonomisinde zarara yol açtı. Petrol gelirini bütçesinde 100 dolar üzerinde yapan Rusya'ya, şu andaki 100 dolar üzerinden yüzde 25 civarındaki gerileme önemli gedikler açtı" cevabını verdi. 


Dolar-ruble paritesine bakıldığında 1 doların 47 rubleye çıkmasının ihracatçıları çok olumsuz etkilediğini bildiren Büyükekşi, bir çok Türk ihracatçının aynı şekilde Rusya'da ithalatçı olduğunu, ürünü Rusya'da rubleyle satmasından kaynaklı çok büyük kayıplar yaşandığını ifade etti. 


"Doğalgazda mutlaka bir indirim bekliyoruz" 


"Rubleyle yapılan ithalatın tekrar dövize dönmesiyle şu an yüzde 30-40'lara varan kayıplar var, bir çok sektörde bu sıkıntı yarattı" diyen Büyükekşi, bu çerçevede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugünkü ziyaretini çok önemsediklerini belirtti. 


TİM Başkanı Büyükekşi, şunları kaydetti: 


"Birincisi AB'ye uyguladığı ambargo kapsamından Türkiye'den gıda alımı yapmaların konusu. Bu hala gerçekleşmedi, bu konuda bir ilerleme olmadı. Bir ilerleme olursa etkisini 2015 yılında gösterir. Bunun hızlı şekilde devreye girmesi gerek. İkinci olarak iki ülke arasındaki ruble ve TL ile ticaretin hızlı şekilde devreye alınması konusu. Özellikle enerji alanındaki ihracatın bir kısmının TL ile yapılması bizim için önemli. Üçüncü olarak da  doğalgazda mutlaka bir indirim bekliyoruz. Rusya'nın uyguladığı yüksek gümrük vergisinde ve referans fiyat konusunda da bir takım iyileştirmeler gelmesini bekliyoruz." 


"İran'a ihracatımız ilk 11 ayda 1 milyar 216 milyon dolar arttı"


Kasım ayında en fazla ihracat artışının yüzde 117 ile mücevher sektöründe yaşandığına ilişkin soruya Büyükekşi, "Ağırlık olarak İran'a satıyoruz. İran'a ihracatımız ilk 11 ayda 1 milyar 216 milyon dolar arttı, mücevher sektörünün bu dönemde İran'a ihracatı 684 milyon dolar. Neredeyse artışın yüzde 50'si mücevher sektöründen geliyor" cevabını verdi. 


Dünya


Geri Dön